Ένα blog για ζόρικους καιρούς...

Ένα blog για ζόρικους καιρούς... τους δικούς μας...

Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Συνελήφθη ο πρώην διοικητής του ΑΤ Αγ. Παντελεήμονα

Κατηγορείται ότι άφηνε τη Χρυσή Αυγή να αλωνίζει και να υποκαθιστά την Αστυνομία

 Συνελήφθη ο πρώην διοικητής του ΑΤ Αγ. Παντελεήμονα

Κάτοικοι του Αγ. Παντελεήμονα απωθούνται από αστυνομικές δυνάμεις στην προσπάθειά τους να παρεμποδίσουν συναυλία αντιρατσιστικών οργανώσεων (φωτ. αρχείου)
Και ο πρώην διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Αγίου Παντελεήμονα περιλαμβάνεται από σήμερα, Τετάρτη, μεταξύ των συναδέλφων του που έχουν συλληφθεί τις τελευταίες ημέρες για ανάμειξη στην υπόθεση ενεργούς υποστήριξης της Χρυσής Αυγής.

Ο αστυνομικός υποδιευθυντής κατηγορείται ότι ως διοικητής του τμήματος δεν έκανε τις κατάλληλες ενέργειες για να εμποδίσει τη δράση της Χρυσής Αυγής στην περιοχή, όπου υπήρχαν συχνά καταγγελίες από μετανάστες για ρατσιστικές επιθέσεις, ενώ συνθήματα κατά των αλλοδαπών γράφονταν επανειλημμένα στους γύρω δρόμους, ακόμα και στο προαύλιο της εκκλησίας.

Με απόφαση του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. ο αστυνομικός τέθηκε σε διαθεσιμότητα και διατάχθηκε η διενέργεια ένορκης διοικητικής εξέτασης (ΕΔΕ). Επίσης ως συγκατηγορούμενή του συνελήφθη μια 52χρονη. 
 
Τους έστελναν στη Χρυσή Αυγή

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αστυνομικοί της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων διαπίστωσαν κατά την έρευνα που έκαναν πως ο αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. δεν ερευνούσε καταγγελίες μεταναστών για επιθέσεις που είχαν δεχθεί αλλά και ανάλογες αναφορές ελλήνων εις βάρος μεταναστών.

Το αποτέλεσμα ήταν κάτοικοι της περιοχής να απευθύνονται πλέον στους επικεφαλής της Χρυσής Αυγής στην περιοχή προκειμένου να λύσουν το πρόβλημα που είχαν με τους μετανάστες. Επίσης οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι καταγγελίες των μεταναστών για ρατσιστικές επιθέσεις έμπαιναν στο αρχείο.

Ο αστυνομικός υπηρετούσε στον Άγιο Παντελεήμονα ως το 2011 και από τότε υπηρετεί στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών.

Σημειώνεται πάντως πως πριν από ένα χρόνο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Τσουκαλάς είχε καταθέσει ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Νίκο Δένδια και ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το Τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα καταγγέλλεται συστηματικά τουλάχιστον για τη βάναυση μεταχείριση μεταναστών, την πρακτική της σύλληψης των μαρτύρων ρατσιστικών επιθέσεων και τη συγκάλυψη εγκλημάτων σε βάρος τους».

Οι κατηγορίες

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα και περιλαμβάνει δύο ακόμη άτομα που αναζητούνται. Πρόκειται για 60χρονο συνταξιούχο αστυνομικό, σύζυγο της συλληφθείσας, και μία ακόμα 50χρονη.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται: «Οι τέσσερις εμπλεκόμενοι βαρύνονται – κατά περίπτωση – με τις κατηγορίες της κατάχρησης εξουσίας κατ’ εξακολούθηση, της ψευδούς βεβαίωσης - νόθευσης κατ’ εξακολούθηση, της λαθρεμπορίας, της παράβασης της νομοθεσίας περί όπλων και πνευματικής ιδιοκτησίας, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ’ εξακολούθηση, της παράβασης του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα και της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών (αγορά - κατοχή)».

Η αστυνομική έρευνα, όπως σημειώνεται, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο διερεύνησης πληροφοριών για εμπλοκή του αξιωματικού σε παράνομες δραστηριότητες με τη συνεργασία του συνταξιούχου αστυνομικού. Στο πλαίσιο αυτό έγιναν έρευνες σε χώρους του γραφείου, της οικίας και σε οχήματα ιδιοκτησίας του συλληφθέντος αξιωματικού.

Τι βρήκαν στο γραφείο και στα σπίτια του

Ειδικότερα στο γραφείο του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 10.700 ευρώ, δύο χρυσές λίρες Αγγλίας, σπρέι πιπεριού, ηλεκτρικός εκκενωτής με καλώδιο φόρτισης και θήκη μεταφοράς - ανάρτησης σε ζώνη, 64 φυσίγγια των 9 χιλιοστών τα οποία κατείχε παράνομα, 11 λειτουργικά κινητά τηλέφωνα και δελτίο αιτήσαντος ασύλου αλλοδαπού.

Κατά τη σωματική έρευνα βρέθηκαν το χρηματικό ποσό των 2.300 ευρώ, έγγραφο-πρόσκληση εμφάνισης πολίτη σε Πταισματοδίκη της Αθήνας, το οποίο κατείχε παρά τη θέση του, και ιδιόχειρες σημειώσεις που αφορούν προφανώς καταστήματα στα οποία διενεργούνται τυχερά παίγνια στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής.

Στην οικία του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν το χρηματικό ποσό των 10.200 ευρώ, δύο βιβλιάρια καταθέσεων τραπεζικών ιδρυμάτων, τρία πιστόλια μάρκας Ζάσταβα, Γκέκο και Γκλοκ, με δύο γεμιστήρες, περίστροφο και γεμιστήρας με 15 φυσίγγια, μεταλλική πτυσσόμενη αστυνομική ράβδος, 317 φυσίγγια διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων, 2 αεροβόλα πιστόλια, 6 σουγιάδες και 7 μαχαίρια, 2 τσεκούρια και 3 σπαθιά, 2 φορητοί υπολογιστές και 2 συσκευές αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων (usb), 25 λειτουργικά κινητά τηλεφώνων και 4 πακέτα σύνδεσης κινητής τηλεφωνίας, πολλές φωτοτυπίες ή πρωτότυπα υπηρεσιακών εγγράφων, αρκετά φωτοαντίγραφα διαβατηρίων, αδειών διαμονής, αιτήσεων για έκδοση δελτίων ταυτότητας κ.ά. (σε κάποια από αυτά υπήρχαν ιδιόχειρες σημειώσεις σημαντικών χρηματικών ποσών), 2 βιβλία και 4 περιοδικά, δεκαέξι τσάντες και πορτοφόλια απομιμήσεις και 130 πλαστοί ψηφιακοί δίσκοι CD.

Στο σπίτι του στα Ιωάννινα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 14 κυνηγετικά όπλα, εκ των οποίων ένα έφερε διόπτρα, κάννη και κοντάκι κυνηγετικού όπλου, θήκη που περιείχε εξάρτημα κυνηγετικού όπλου, 4 όπλα τύπου φλόμπερ και ένα αεροβόλο, 3 θήκες κυνηγετικών όπλων, πιστόλι μέσα σε δερμάτινη θήκη, με γεμιστήρα που περιείχε 8 φυσίγγια, 2 μαχαίρια και 1 σουγιάς, 2 σφύρες παλαιού τύπου, 15 φυσίγγια διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων και 2 κάλυκες, 160 φυσίγγια 9 χιλιοστών, δερμάτινη θήκη και γεμιστήρα πιστολιού και 2 πλαστικά προστατευτικά λαβής πιστολιού, κάνναβη καθαρού βάρους 690 γραμμαρίων και χάρτινο κουτί που περιείχε υπολείμματα κάνναβης και νάιλον σακούλα, που περιείχε κάνναβη συνολικού μεικτού βάρους 28,4 γραμμαρίων.

Στην κατοχή του συνταξιούχου

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια των αναζητήσεων για τον εντοπισμό του συνταξιούχου αστυνομικού βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, τοποθετημένα από τον ίδιο σε εξώστη γειτονικού του διαμερίσματος, ένα πιστόλι, 173 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων, τέσσερα κινητά τηλέφωνα, δύο κάρτες SIM, παρελκόμενα κινητών τηλεφώνων (μπαταρίες, φορτιστές κ.ά.), καθώς και 32 τεμάχια χαρτιού με χειρόγραφες σημειώσεις, όπως ημερομηνίες, ονόματα και χρηματικά ποσά.

Σε έρευνα που ακολούθησε στην οικία του, όπου βρισκόταν η 52χρονη σύζυγός του, η οποία και συνελήφθη, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν και άλλα έγγραφα, με παρόμοιες σημειώσεις, ένα κινητό τηλέφωνο, κάρτες SIM και ένα φυσίγγιο των 22 χιλιοστών.

Επίσης, πραγματοποιήθηκε έρευνα στην οικία της αναζητούμενης 50χρονης, η οποία σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. είναι ενεργό μέλος της Χρυσής Αυγής καθώς στην οικία του συλληφθέντος αξιωματικού είχε βρεθεί ιδιόγραφο σημείωμα με το ονοματεπώνυμό της. Η αναζητούμενη έχει απασχολήσει τις διωκτικές και δικαστικές αρχές με επιθέσεις της σε βάρος αλλοδαπών.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πολλά έντυπα του κόμματος της Χρυσής Αυγής, 18 κροτίδες, 2 φύλλα χαρτιού, στα οποία αναγράφονται ταχυδρομικές διευθύνσεις, περιγραφές χώρων - οικίας και υπηκοότητα αλλοδαπών που διαμένουν στις διευθύνσεις αυτές, βιβλιάριο καταθέσεων με μεγάλο χρηματικό ποσό, πρόχειρες σημειώσεις, στις οποίες αναφέρονται δραστηριότητες της Χρυσής Αυγής και δυο τσάντες με προϊόντα-μαϊμού και πλαστούς ψηφιακούς δίσκους μουσικής και ταινιών.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών. Επίσης τα κατασχεθέντα όπλα θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, προκειμένου να ελεγχθούν εργαστηριακά, αναφορικά με την τυχόν εμπλοκή τους σε παράνομες ενέργειες.

Το «πόθεν έσχες»


Επιπλέον από τον έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης του αστυνομικού υποδιευθυντή προέκυψε ότι υπέβαλε ελλιπή δήλωση της περιουσιακής κατάστασης κατά το προηγούμενο έτος (2012).

Ακόμη, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, «επειδή το συνολικό χρηματικό ποσό των 23.200 ευρώ, που βρέθηκε και κατασχέθηκε στην κατοχή του αξιωματικού, δεν δικαιολογείται από την οικονομική του κατάσταση, όπως αυτή καταγράφεται στις προηγούμενες δηλώσεις ετών 2006 ως και 2011, δεν συνάδει με την οικονομική του επιφάνεια και η κατοχή τους δεν έχει προφανή επαγγελματικό σκοπό, θα ενημερωθεί σχετικά και η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κτλ.».

Bήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου