Ένα blog για ζόρικους καιρούς...

Ένα blog για ζόρικους καιρούς... τους δικούς μας...

Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2013

Ολική διαγραφή χρέους 102.000 για νεαρή αγρότισσα στον Πόρο

Άλλες δύο ευνοϊκές αποφάσεις για το «κούρεμα» δανείων έλαβαν ειρηνοδικεία στον Πόρο και τη Λάρισα στα οποία προσέφυγαν δανειολήπτες ζητώντας την υπαγωγή τους στο γνωστό και ως «νόμο Κατσέλη»...

Στη μια από τις δύο περιπτώσεις, δε, η ειρηνοδίκης Πόρου αποφάσισε την ολική διαγραφή χρέους ύψους 102.000 ευρώ αποδίδοντας στο σκεπτικό της «συνυπαιτιότητα των τραπεζικών ιδρυμάτων στην υπερχρέωση της, εφόσον τα εισοδήματά της δεν δικαιολογούσαν την παροχή-χορήγηση δανείων τέτοιου ύψους».

Η δεύτερη απόφαση αφορά έναν συνταξιούχο στρατιωτικό στη Λάρισα με τον δικαστή να αποφασίζει «κούρεμα» κατά 44,5% οφειλών ύψους 135.000 ευρώ.

Ειδικότερα στο Ειρηνοδικείο Πόρου προσέφυγε μια 34χρονη αγρότισσα με μοναδικό εισόδημα την καλλιέργεια ενός χωραφιού στην Καλλονή Τροιζηνίας και δύο δάνεια σε τράπεζες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κϊνησης Πάτρας στην οποία προσέφυγε η δανειολήπτρια ζητώντας βοήθεια, η 34χρονη προσπάθησε να έρθει σε συμβιβασμό με τις τράπεζες αλλά συνάντησε την «αρνητική και άτεγκτη στάση τους».

Με το σκεπτικό λοιπόν ότι υπάρχει χαώδης δυσαναλογία μεταξύ της οφειλής και των εισοδημάτων της δανειολήπτριας και της μόνιμης αδυναμίας αυτής να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις δανειακές συμβάσεις της, το δικαστήριο έκρινε (Ειρ. Καλαυρίας 67/2013) ότι οι οφειλές της αιτούσας προς τις πιστώτριες τράπεζες πρέπει να διαγραφούν οριστικά με τον ορισμό μηδενικών καταβολών (άρθρο 8, παρ. 5 του Ν. 3869/2010).

Στην περίπτωση του συνταξιούχου στρατιωτικού, ο οποίος διέθετε διαθέσιμο μηνιαίο εισόδημα 1.072 ευρώ, οι οφειλές ήταν ύψους 135.072,58 ευρώ σε δύο τράπεζες.

Έτσι το δικαστήριο έκρινε ότι αφενός «δεν πρέπει να διαταχθεί η εκποίηση του αυτοκινήτου του, διότι είναι μικρής αξίας και χρησιμοποιείται για τις μετακινήσεις αυτού και της οικογένειάς του», και ότι αφετέρου ο συνταξιούχος θα καταβάλει στην εθνική τράπεζα το ποσό των 455,11 ευρώ επί 48 μήνες και στο νέο ταχυδρομικό ταμιευτήριο το ποσό των 44,89 ευρώ επί 48 μήνες.

Παράλληλα το δικαστήριο αποφάσισε την εξαίρεση από την εκποίηση το ½ εξ αδιαιρέτου μίας οικίας που είναι η κύρια κατοικία του και επιβάλει την υποχρέωση να καταβάλλει προς την εθνική τράπεζα το ποσό των 354,17 ευρώ επί 144 μήνες.
tromaktiko 
Δεν Πληρώνω

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου