Ένα blog για ζόρικους καιρούς...

Ένα blog για ζόρικους καιρούς... τους δικούς μας...

Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Ανταπόκριση από τη Σουηδική Αραβία

Εδώ που τα λέμε, τις διαμαρτυρίες για την ψαλίδα μεταξύ εχόντων και μη εχόντων, που τα τελευταία χρόνια στη Σουηδία άνοιξε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα, δεν τις περίμενα από τους Σουηδούς.
Οι Σουηδοί είναι υπάκουος λαός. Αδιαμαρτύρητα αποδέχονται την κάθε κατάσταση και την οποιαδήποτε αδικία – πετάει το πουλί, πετάει, είναι αυτοί.
Μα έλα που ο νέος και ξένος, ο μετανάστης πρώτης και δεύτερης γενεάς, δεν το άντεξε.
Έχει αγανακτήσει ο νέος που μετά το σχολείο δεν έχει κάτι άλλο να κάνει και που του λείπει η απασχόληση.
Που ούτε τα κέντρα ψυχαγωγίας, που κάποτε υπήρχαν πολλά και οι νέοι περνούσαν την ελεύθερη τους ώρα, υπάρχουν πια. Kαι αυτά, όπως και πολλά άλλα στον χώρο της εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας των νέων, έχουν κλείσει ή έχουν περάσει σε ιδιωτικά χέρια και μόνον οι έχοντες τα απολαμβάνουν.
Έχει απογοητευτεί ο νέος που στέλνει δεκάδες και εκατοντάδες CV αλλά που συνεχίζει να παραμένει άνεργος και αργόσχολος.
Έχει αγανακτήσει ο νέος του οποίου ο γονέας, είτε είναι εργάτης είτε άνεργος είτε φιλάσθενος/ασθενής, είναι ανήμπορος να συντηρήσει τον ίδιο του τον εαυτό.
Έχει κουραστεί ο νέος που δεν δικαιούται να ονειρεύεται και να φιλοδοξεί για το μέλλον του.
Γνωστά δεν σας ακούγονται όλα αυτά;
Τα ίδια δεν βιώνετε και στην Ελλάδα; Μα αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα συμβαίνουν και στη Σουηδία, και πίσω από κάθε βία (οποιαδήποτε βία) αν ψάξουμε καλά, κρύβεται το χρήμα.
Το χρήμα, που παλαιότερα διανέμονταν πιο δίκαια και σήμερα περικόπτεται από τις πιο αδύναμες τάξεις για να περάσει στις πιο δυνατές.
Κι ενώ απανταχού ακούγεται ότι η οικονομία στη Σουηδία ανθεί, και είναι η πιο δυνατή στην Ευρώπη, ήρθαν σήμερα οι νέοι να αποδείξουν το ακριβώς αντίθετο.
Όχι, δεν ανθεί η οικονομία. Απλά μετακινείται! Αλλάζει χέρια. Περνά από τους αδύναμους στους δυνατούς. Τα δε στατιστικά στοιχεία, που διαδίδονται στα ξένα ΜΜΕ, βασίζονται σε οικονομικά στοιχεία και τραπεζικά προϊόντα/παράγωγα που ανήκουν μόνο στους δυνατούς, και μ’ έναν επιτυχημένο τρόπο αποκρύπτονται οι αδύναμοι.
Και όταν σε μια χώρα υπάρχουν πολίτες που δεν έχουν τα βασικά στοιχεία (φαγητό και στέγη) κατ’ εμέ, η οικονομία αυτής της χώρας δεν είναι εύρωστη παρά ασθενική και παραπλανητική.
Και ήρθε η ώρα να σκάσει η φούσκα της κατάστασης από τους νέους, που αγανακτισμένοι φωνάζουν ότι αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να φανούν και να ακουστούν, και εντός της χώρας και εκτός.
Προσωπικά, θα προτιμούσα η κοινωνικοοικονομική κατάσταση της Σουηδίας να παρουσιαζόταν (και εντός και εκτός) με άλλον τρόπο, πιο ειρηνικό, πιο ανθρώπινο, μα πάνω απ όλα με ειλικρινή τρόπο και διαφανή στοιχεία, κάτι που οι υπεύθυνοι (άσχετα αν αυτοί είναι πολιτικοί παράγοντες ή κάποιοι άλλοι) για χρόνια κατάφερναν να αποφύγουν αλλά που οι νέοι το κάνουν σήμερα με τον δικό τους τρόπο…

Συμέλα Μελετλίδου από Στοκχόλμη

 Πιτσιρίκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου