Ένα blog για ζόρικους καιρούς...

Ένα blog για ζόρικους καιρούς... τους δικούς μας...

Σάββατο 25 Μαΐου 2013

50 χρόνια από τη δολοφονία του Λαμπράκη 12:00 το μεσημέρι συγκέντρωση στο μνημείο του Λαμπράκη (Ερμού και Βενιζέλου) στη Θεσσαλονίκη

50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ…
Ο ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ
Στην ταραγμένη μεταπολεμική Ελλάδα του 1963, τη νύχτα της 22ης Μαΐου, δολοφονείται ο αγωνιστής της ΕΔΑ Γρηγόρης Λαμπράκης. Η κυβέρνηση Καραμανλή και το φασιστικό παρακράτος ενισχυμένο από την αμερικανική παρέμβαση δείχνουν τα δόντια τους στον αγωνιζόμενο ελληνικό λαό. Σε μια περίοδο που δυναμώνουν οι αγώνες για ψωμί, ειρήνη και λευτεριά της χώρας από ντόπιους και ξένους καταπιεστές, η δολοφονία ξεσήκωσε θύελλα οργής και μεγαλειώδη λαϊκά ξεσπάσματα. Τα συμφέροντα του ντόπιου και του αμερικάνικου κεφαλαίου προσπάθησαν εναγωνίως να διαφυλάξουν την κυριαρχία τους στη χώρα μέσα από την όλο και σκληρότερη φασιστικοποίηση της δημόσιας ζωής με ορίζοντα την εγκατάσταση της Αμερικανοκίνητης δικτατορίας το 1967.
Σήμερα τα συμφέροντα του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου μιλάνε μέσα από τη βάρβαρη πολιτική της κυβέρνησης (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) που πιστή στους ευρωπαίους και αμερικάνους ιμπεριαλιστές «προστάτες» οδηγεί το λαό δεκαετίες πίσω, σε συνθήκες κοινωνικού και εργασιακού μεσαίωνα. Ενισχύοντας το κλίμα τρομοκρατίας, ξεπουλά τον πλούτο της χώρας και τα κοινωνικά αγαθά, ρημάζει το λαϊκό εισόδημα, τους μισθούς και τις συντάξεις, κλείνει σχολεία και νοσοκομεία, διαλύει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ανατρέπει κατακτήσεις που απέσπασαν γενιές και γενιές με τους αγώνες τους.
ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΛΑΜΠΡΑΚΗ
Ο ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ, ΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ
ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ!
Ο ηρωικός θάνατος του αγωνιστή της Αριστεράς Γρηγόρη Λαμπράκη δε θα διαβαστεί σε κανένα σχολικό βιβλίο, ούτε θα ακουστεί σε κάποιο μεγάλο κανάλι, παρά μόνο για να συσκοτιστούν οι αιτίες του. Η «συνομωσία της σιωπής» οδηγείται από το ΦΟΒΟ ενός σάπιου πολιτικού συστήματος που βασίζει την κυριαρχία του στην καταπίεση και την εξαθλίωση. Η κυβέρνηση υπό τις εντολές των ΕΕ και ΔΝΤ δεν έχει άλλο μέσο «πειθούς» παρά μόνο την φασιστικοποίηση της δημόσιας ζωής μέσα από την καταστολή και την επιστράτευση των απεργιών, τα ΜΑΤ, το χημικό πόλεμο και με εφεδρεία φασιστικές-παρακρατικές ομάδες τύπου Χρυσή Αυγή. Το ντόπιο εξαρτημένο πολιτικό σύστημα έχει νωπές τις μνήμες των μεγαλειωδών αγώνων που δίνει εδώ και δεκαετίες αυτός ο λαός και τρέμει μπροστά σε κάθε σπίθα που απειλεί να βάλει φωτιά στον κάμπο. Από τον κλάδο των εκπαιδευτικών που βρέθηκε επιστρατευμένος προτού καν προχωρήσει σε απεργία, μέχρι τα ΜΑΤ και το χημικό πόλεμο που διεξάγεται από τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας ως τα χωριά της Β.Α. Χαλκιδικής όπου οι κάτοικοι αγωνίζονται ενάντια στα σχέδια της καναδέζικης εταιρίας υπερασπίζοντας το οξυγόνο, το νερό, τη γη και τη ζωή των παιδιών τους.
50 χρόνια μετά τη δολοφονία τιμούμε το Γρηγόρη Λαμπράκη, βαδίζουμε αποφασιστικά στο δρόμο του, στους αγώνες του σήμερα ενάντια στην ιμπεριαλιστική εξάρτηση και την βάρβαρη πολιτική με την οποία το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο καταστρέφει τη ζωή μας και τον τόπο μας.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 25/5/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου