Ένα blog για ζόρικους καιρούς...

Ένα blog για ζόρικους καιρούς... τους δικούς μας...

Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Ελεγκτές χτύπησαν άτομο με ειδικές ανάγκες για ένα εισιτήριο

Με τις πατημασιές στο μπουφάν από τις κλοτσιές, ο 44χρονος Παναγιώτης Μιχελής εισέβαλε στα γραφεία του κινήματος «Δεν Πληρώνω» διακόπτοντας τη συνέλευση.
Σοκαρισμένος, προσπάθησε να περιγράψει τον ξυλοδαρμό του από ελεγκτές εισιτηρίων μέσα στο λεωφορείο της γραμμής Αθήνα-Κηφισιά. Ο Παναγιώτης είναι άτομο με ειδικές ανάγκες και χρησιμοποιεί τις συγκοινωνίες χωρίς εισιτήριο.
«Θέλω να σας κάνω μια σοβαρή καταγγελία», είπε ασθμαίνοντας και σωριάστηκε σε μια καρέκλα. «Εκπληκτοι, είδαμε έναν κάτωχρο άνθρωπο σε πλήρη σύγχυση. Του δώσαμε ένα ποτήρι νερό, πήρε μια βαθιά ανάσα και άρχισε να μιλάει», λέει ο γιατρός Β. Παπαδόπουλος.
«Γύρω στις 8 το βράδυ  (της περασμένης Τρίτης) μπήκα στο λεωφορείο Β9 από την οδό Χαλκοκονδύλη. Στο ύψος του Αγίου Παντελεήμονα ανέβηκαν στο λεωφορείο τρεις ελεγκτές. Ηταν ηλικίας 40-50 ετών, μετρίου αναστήματος, ο ένας ήταν φαλακρός. Μου ζήτησαν το εισιτήριο. Τους απάντησα ότι έχω κάρτα επειδή είμαι ΑμεΑ, λόγω εγκεφαλίτιδας και πήγα να κατέβω. "Δεν πας πουθενά", είπαν. Προσπάθησα να ξεφύγω. Βρίζοντας, οι δύο ελεγκτές άρχισαν να με κλοτσάνε. Ο ένας με χτύπησε δυνατά στο κεφάλι. Στην Αγίου Μελετίου κατεβήκαμε από το λεωφορείο. Εκεί υπήρχαν αστυνομικοί της ομάδας "Ζ". Τους έδειξα την κάρτα που γράφει ότι έχω πάνω από 67% αναπηρία. Τους είπα ότι με χτύπησαν στο κεφάλι. Οι αστυνομικοί δεν με πίστεψαν. Γιατί οι ελεγκτές επέμεναν ότι λέω ψέματα. Ζητούσα τα στοιχεία τους. "Πήγαινε στον ΟΑΣΑ να τα βρεις", μου είπαν. Στη διαδρομή έκανα εμετούς. Ζαλίζομαι...»

Οι γιατροί που συμμετείχαν στη συγκέντρωση του κινήματος κάλεσαν ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Ο Παναγιώτης διεκομίσθη για εξετάσεις στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός» που εφημέρευε. Οι δικηγόροι του κινήματος «Δεν Πληρώνω» συντάσσουν τη μηνυτήρια αναφορά.
«Στα γραφεία του κινήματος δεχόμαστε πολλές καταγγελίες για άσκηση βίας, κυρίως ψυχολογικής, από τους ελεγκτές σε όλες τις συγκοινωνίες», λέει ο Βασ. Παπαδόπουλος. Προσθέτοντας ότι το σημαντικό είναι ότι οι ελεγκτές διαπράττουν αδικήματα ζητώντας την αστυνομική ταυτότητα των επιβατών, ενώ δεν είναι αστυνομικά όργανα (αντιποίηση αρχής), κλείνουν τις πόρτες του οχήματος και δεν επιτρέπουν την έξοδο (παράνομη κατακράτηση) και συνήθως σταματούν μπροστά σε αστυνομικό τμήμα ή σε ομάδες αστυνομικών που περιπολούν, τρομοκρατώντας τους επιβάτες.

Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου