Ένα blog για ζόρικους καιρούς...

Ένα blog για ζόρικους καιρούς... τους δικούς μας...

Σάββατο, 3 Νοεμβρίου 2012

Ο Στουρνάρας αθωώνει Βενιζέλο και Παπακωνσταντίνου

Η δημοσιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ από το περιοδικό HOT DOC προκάλεσε σάλο τόσο σε εγχώριο, όσο και σε διεθνές επίπεδο. Ξένα ΜΜΕ, από την πρώτη στιγμή της δίωξης κατά του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη άρχισαν να μεταδίδουν στο εξωτερικό τα γεγονότα.
Θα περίμενε κανείς ότι τουλάχιστον τα στελέχη της σημερινής κυβέρνησης θα προσπαθούσαν να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση. Και όμως. Τα όσα κατέθεσε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάς όχι μόνο προσβάλουν την νοημοσύνη του μέσου πολίτη αλλά ξεσηκώνουν το λαϊκό αίσθημα.
«Δεν παρέλαβα τη λίστα ούτε από τον κ. Διώτη ούτε από κάποιον άλλο υπηρεσιακό»), ενώ πρόσθεσε ότι δεν έχει λάβει έως τώρα απάντηση από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών στην επιστολή με την οποία έχει ζητήσει να του αποσταλεί η γνήσια λίστα με τους μεγαλοκαταθέτες στην HSBC ανέφερε στην κατάθεσή του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ο Γιάννης Στουρνάρας.
«Με πρόλαβε ο οικονομικός εισαγγελέας, ο οποίος με κάλεσε και με ρώτησε αν υπάρχουν στα αρχεία του υπουργείου η λίστα ή άλλο αποδεικτικό, όπως πρωτόκολλο παράδοσης – παραλαβής. Απευθύνθηκα στις υπηρεσίες και μου είπαν ότι δεν έχουν στα αρχεία τους τίποτε σχετικό. Τότε ο εισαγγελέας με παρακάλεσε να την ζητήσω από τους Γάλλους», ανέφερε επίσης ο κ. Στουρνάρας.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, «το μεγάλο στοίχημα είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής, που θα κρίνει την επιτυχία της κυβέρνησης. Στα έσοδα απέχουμε από το μέσο όρο της ευρωζώνης. Μετά την ευόδωση των προσπαθειών μας να πάρουμε τη δόση, θα εστιαστούμε στο συγκεκριμένο πρόβλημα. Δεν είναι μόνο η παράνομη φοροδιαφυγή, αλλά και η νόμιμη με τις προκλητικές εξαιρέσεις».
«Έχω ζητήσει τη λίστα από τον Γάλλο ομόλογό μου κ. Μοσκοβισί και να παραδοθεί στην υπηρεσία διεθνών σχέσεων του υπουργείου μας. Δεν είναι δουλειά του υπουργού να παραλαμβάνει λίστες, κατά την άποψή μου», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος θεωρεί πάντως ότι «οι λίστες είναι χρήσιμες για την πάταξη της φοροδιαφυγής».

 Το Κουτί της Πανδώρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου