Ένα blog για ζόρικους καιρούς...

Ένα blog για ζόρικους καιρούς... τους δικούς μας...

Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Ισραήλ και Χαμάς συμφώνησαν να δώσουν μια ευκαιρία στην ειρήνη

Ισραήλ και Χαμάς συμφώνησαν να δώσουν μια ευκαιρία στην ειρήνηΣυμφωνία εκεχειρίας επιτεύθηκε απόψε μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων εξτρεμιστών της Χαμάς, έπειτα από οκτώ ημέρες σκληρής σύγκρουσης στη Λωρίδα της Γάζας. Την συμφωνία ανακοίνωσε η Αίγυπτος, η οποία πρωτοστάτησε στην προσπάθεια μεσολάβησης ανάμεσα στις δύο πλευρές, έχοντας την στήριξη και της Ουάσινγκτον.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Μοχάμεντ Κάμελ Αμρ έκανε την ανακοίνωση σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την Αμερικανίδα ομόλογό του Χίλαρι Κλίντον.
Η κατάπαυση του πυρός τέθηκε σε ισχύ στις 21:00 (ώρα Ελλάδας).
"Αυτές οι προσπάθειες οδήγησαν σε συνεννόηση για να σταματήσουν τα πυρά να αποκατασταθεί η ηρεμία και να σταματήσει η αιματοχυσία που είδαμε την τελευταία περίοδο", τόνισε ο Αιγύπτιος υπουργός. H Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι η κατάπαυση του πυρός ήρθε σε μια κρίσιμη στιγμή για τις χώρες της Μέσης Ανατολής. "Η νέα κυβέρνηση της Αιγύπτου αναλαμβάνει την ευθύνη και την ηγεσία που από μακρού έχει κάνει αυτή τη χώρα ακρογωνιαίο λίθο για την περιφερειακή σταθερότητα και την ειρήνη", δήλωσε η κ.Κλίντον.
Ευχαρίστησε, επίσης, τον ισλαμιστή πρόεδρο της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι για τις μεσολαβητικές του προσπάθειες και δεσμεύτηκε να συνεργαστεί με τους εταίρους στην περιοχή "για να παγιωθεί αυτή η πρόοδος, να βελτιωθούν οι συνθήκες για τον πληθυσμό της Γάζας, και να παρασχεθεί ασφάλεια στο λαό του Ισραήλ".
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπεντζαμίν Νετανιάχου δέχτηκε να "δώσει μια ευκαιρία" στην αιγυπτιακή πρόταση για εκεχειρία, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αμερικανό Πρόεδρο. Ο Μπαράκ Ομπάμα είχε, αργότερα, τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Μοχάμεντ Μόρσι, τον οποίο ευχαρίστησε για το ρόλο του στην επεξεργασία της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Σε δηλώσεις του αργότερα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός προειδοποίησε εμμέσως πλην σαφώς πως εάν δεν γίνει σεβαστή η εκεχειρία, θα εξετάσει το ενδεχόμενο μίας «ακόμη πιο σκληρής στρατιωτικής δράσης» κατά των παλαιστινιακών εδαφών της Γάζας. «Γνωρίζω καλώς πως υπάρχουν πολίτες που αναμένουν μία ακόμη σκληρότερη στρατιωτική δράση, και ίσως να χρειασθεί να το πράξουμε», δήλωσε ο Νετανιάχου μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Και καταλήγοντας, ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ και οι ΗΠΑ προτίθενται να καταπολεμήσουν από κοινού το λαθρεμπόριο όπλων που προέρχονται από το Ιράν, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «το Ισραήλ δεν μπορεί να παρατηρεί παθητικά τους εχθρούς του να αποκτούν όπλα που σπέρνουν τρόμο».
Οι δρόμοι της Γάζας ήταν έρημοι κατά τα πρώτα λεπτά της εκεχειρίας και πάνω από τα κτήρια πετούσαν ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη — όπως και κατά την έναρξη των εχθροπραξιών πριν από μια εβδομάδα. Στη συνέχεια ξέσπασαν εκδηλώσεις ενθουσιασμού για τον τερματισμό των εχθροπραξιών.

Πυρά στον αέρα, πυροτεχνήματα και θαυμαστικές επικλήσεις στον Αλλάχ, αλλά και συνθήματα πως η αντίσταση «θριάμβευσε», ακούγονταν σε όλο το μήκος και πλάτος του παλαιστινιακού θυλάκου, όπως διαπιστώνουν οι ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου.
Ο εξόριστος ηγέτες της Χαμάς, Χαλέντ Μεσάαλ υποστήριξε ότι το Ισραήλ απέτυχε στην «περιπέτεια» που αποτόλμησε με τις επιθέσεις κατά της Γάζας και εν τέλει αποδέχθηκε τους παλαιστινιακούς όρους, συνομολογώντας στην εκεχειρία.

«Απέτυχε, ευλογημένος να είναι ο Θεός», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Κάιρο ο Μεσάαλ, έπειτα από την ανακοίνωση της εκεχειρίας, προσθέτοντας πως το Ισραήλ «απέτυχε στην περιπέτειά του». «Είναι μία τακτική ήττα, ένα ακόμη βήμα στο δρόμο και για άλλες ήττες», θριαμβολόγησε ο ίδιος.
«Ήταν μία ποταπή, δόλια επίθεση κατά του λαού μας στη Γάζα, που έχρηζε απάντησης και αυτοάμυνας», υπογράμμισε ο Μεσάαλ , ευχαριστώντας παράλληλα και την Αίγυπτο για τη διαμεσολάβησή της για την επίτευξη της εκεχειρίας, που κατ' αυτόν σέβεται τα παλαιστινιακά αιτήματα.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως εάν το Ισραήλ σεβασθεί την εκεχειρία το ίδιο θα πράξουν και οι Παλαιστίνιοι, και προειδοποίησε για άμεση απάντηση, εάν το εβραϊκό κράτος δεν τηρήσει όσα υποσχέθηκε. Υποστήριξε ακόμα πως τα μισά από τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν για τις επιθέσεις κατά του Ισραήλ είχαν κατασκευασθεί στη Γάζα, ενώ τα υπόλοιπα χορηγήθηκαν στους Παλαιστινίους από το Ιράν.
Στο σημείο αυτό, ο Μεσάαλ άδραξε την ευκαιρία να ευχαριστήσει την Τεχεράνη για τον εξοπλισμό και τη χρηματοδότηση της Γάζας, παρά τις διαφορές τους σχετικά με το θέμα της Συρίας.

Τέλος, υπογράμμισε ότι η συμφωνία εκεχειρίας επιτάσσει το άνοιγμα όλων των μεθοριακών διαβάσεων, αντικρούοντας την αντίθετη ανάγνωση που προτείνουν οι Ισραηλινοί για την εκεχειρία. «Το έγγραφο της συμφωνίας για την εκεχειρία επιτάσσει το άνοιγμα των διαβάσεων, όλων των διαβάσεων, όχι μόνον της Ράφαχ», στη μεθόριο με την Αίγυπτο, είπε.
Το Ισραήλ ελέγχει όλες τις μεθοριακές διαβάσεις στη Γάζα, εξόν από αυτήν της Ράφαχ, στα σύνορα με την Αίγυπτο.
Εξι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν πριν την έναρξη της εκεχειρίας, στη διάρκεια νέων ισραηλινών επιθέσεων στο κέντρο και στα νότια της Λωρίδας της Γάζας, ανεβάζοντας σε 17 τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους από τις αεροπορικές επιθέσεις.
Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν χτυπήθηκε η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαιναν στην πόλη Ράφα, στα νότια του παλαιστινιακού θύλακα. Τουλάχιστον τέσσερις ακόμη Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους από μια επίθεση εναντίον ενός σπιτιού στη Νουσεϊράτ, στο κέντρο της Γάζας, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

http://gr.news.yahoo.com/%CE%B9%CF%83%CF%81%CE%B1%CE%AE%CE%BB-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%87%CE%B1%CE%BC%CE%AC%CF%82-%CF%83%CF%85%CE%BC%CF%86%CF%8E%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%B1%CE%BD-%CE%BD%CE%B1-%CE%B4%CF%8E%CF%83%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CE%B5%CF%85%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%AF%CE%B1-183440437.html 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου