Ένα blog για ζόρικους καιρούς...

Ένα blog για ζόρικους καιρούς... τους δικούς μας...

Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΙΣΡΑΗΛ-ΧΑΜΑΣ

ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΚΕ ΓΙΑ 7η ΜΕΡΑ Ο ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ
Κοντά σε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός έπειτα από επτά ημέρες εχθροπραξιών, καταστροφές και εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες, ως επι το πλείστον παλαιστινίων αμάχων, φαίνεται πως βρίσκονται το Ισραήλ και η Χαμάς. Δεν επιβεβαιώθηκε δήλωση αξιωματούχου της Χαμάς ότι η εκεχειρία επιτεύχθηκε ήδη και θα ισχύσει από τα μεσάνυχτα, ωστόσο διαφαίνεται πως το ενδεχόμενο πλησιάζει -αν και σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Ha'aretz η κυβέρνηση Νετανιάχου ακολουθεί τώρα «πολύ σκληρή γραμμή» στη διαπραγμάτευση υπό αιγυπτιακή μεσολάβηση.
Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι αιματηρές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ το Ισραήλ ανακοινώνει το θάνατο του πρώτου στρατιώτη από την έναρξη της επιχείρησης σε επίθεση με ρουκέτα στην περιοχή του Εσκόλ στα νότια της χώρας.
Από την πλευρά των Παλαιστινίων, ο απολογισμός είναι τραγικός. Από την περασμένη Τετάρτη, οπότε ξεκίνησαν οι βομβαρδισμοί της Λωρίδας της Γάζας από την αεροπορία και το πυροβολικό του Ισραήλ, οι νεκροι έχουν φτάσει τους 121 ενώ οι τραυματίες έχουν φτάσει τους 1.000!

Η Λωρίδα της Γάζας μετρά μέχρι στιγμής την Τρίτη σήμερα 20 νεκρούς, ανάμεσά τους εικονολήπτες του δικτύου της Χαμάς. Η ένταση έχει διαχυθεί και στη Δυτική Όχθη, όπου μαίνονται συμπλοκές μεταξύ Παλαιστινίων διαδηλωτών και ισραηλινού στρατού.

Βήματα προς εκεχειρία
Η δήλωση που έκανε στο πρακτορείο Reuters ο αξιωματούχος της Χαμάς Αϊμάν Τάχα περί επίτευξης συμφωνίας εκεχειρίας (που θα τεθεί σε ισχύ τα μεσάνυχτα) δεν επιβεβαιώθηκε από την ισραηλινή κυβέρνηση, η οποία επισήμανε πως οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη.
«Το παιχνίδι είναι ακόμη ανοιχτό» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του Ισραήλ Μαρκ Ρεγκέβ μιλώντας στο δίκτυο CNN. Διπλωματικός συντάκτης της ισραηλινής εφημερίδας Ha'aretz αναφέρει πως η κυβέρνηση Νετανιάχου ακολουθεί τώρα «πολύ σκληρή γραμμή» στη διαπραγμάτευση και δεν υπάρχει συμφωνία επί προσχεδίου συμφωνίας.
Ανώτατος αξιωματούχος της Χαμάς ανέφερε πως συμφωνία δεν έχει επιτευχθεί, ωστόσο επισήμανε πως βρίσκεται κοντά. Αργότερα μέσα στο βράδυ, αξιωματούχος της Χαμάς, είπε ότι η σύναψη εκεχειρίας καθυστερεί λόγω του Ισραήλ που δεν έχει απαντήσει στις προτάσεις και ότι δεν περιμένει σημφωνία πριν την Τετάρτη.
Από την πλευρά της Αιγύπτου, η οποία έχει αναλάβει τη διαμεσολάβηση, εκφράζεται συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί έως τα μεσάνυχτα. «Περιμένουμε την ισραηλινή απάντηση» δήλωσε αργά το απόγευμα Αιγύπτιος αξιωματούχος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου