Ένα blog για ζόρικους καιρούς...

Ένα blog για ζόρικους καιρούς... τους δικούς μας...

Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

Γιατί δεν απεργήσαμε… Ανοικτή επιστολή προς τους μαθητές

Του Μιχάλη Πετρόπουλου*
Αγαπητέ μαθητή, αγαπητή μαθήτρια,
Το βλέμμα σας ήταν αποκαλυπτικό, καθώς εμείς οι καθηγητές σας εισερχόμασταν στον προαύλιο χώρο του σχολείου. Τα σχόλια ήταν άλλοτε άμεσα και κατά πρόσωπο, άλλοτε πισώπλατα και ειρωνικά. Η απορία ίδια σε όλους σας: «Μα ήρθαν για μάθημα, μέρα τέτοιας απεργίας, αυτήν την περίοδο;».
Οι πιο «ανάλαφροι» μαθητές ένιωσαν ότι χάνεται μια ευκαιρία για καθισιό. Οι πιο γρηγορούντες και κοινωνικοποιημένοι, ίσως πιο ευαίσθητοι στα τεκταινόμενα της εποχής, ένιωσαν ότι θα φανεί η λειψανδρία στο μέτωπο των συγκεντρώσεων. Αλλά, όλοι σας μείνατε με το γιατί.
Επιτρέψτε μας, λοιπόν, αγαπητοί μας μαθητές, να σας εξηγήσουμε γιατί δεν απεργήσαμε.
  • - Δεν απεργήσαμε γιατί είμαστε ικανοποιημένοι με τον πλουσιοπάροχο μισθό μας, και συνεπώς, ο συνήθως, κύριος λόγος συμμετοχής στην κινητοποίηση εξαλείφεται. Μισθός επαρκέστατος για να καλύψεις κάθε ανάγκη, και αν είσαι και μετρημένος βάζεις και κάτι στην άκρη. Λειτούργημα με κοινωνική αναγνώριση και άμεση επαγγελματική αποκατάσταση. Για το λόγο αυτό και δεν κάνουμε φροντιστήρια, όπως γίνεται στο εξωτερικό, όπου κάποιοι αγιογδύτες ξεματώνουν οικονομικά τους γονείς που αγωνιούν για το αύριο των παιδιών τους. Απόδειξη; Ο υπερπολυτελής μας βίος και οι συνεχείς μετακινήσεις μας, από τόπο σε τόπο, για ανανέωση και συλλογή νέων εμπειριών. Οι λίγοι κάποιοι πένητες καθηγητές είναι αυτοκαταστροφικοί τύποι, που ικανοποιούν την όποια αρρωστημένη ιδεοληψία τους.
  • - Δεν απεργήσαμε γιατί οι εργασιακές μας συνθήκες είναι οι καλύτερες δυνατές, λίγο απέχοντας από το ιδανικό. Πλήρως εξοπλισμένα σχολεία, με όλες τις σύγχρονες απαιτήσεις καλυμμένες, για να αφοσιωθούμε απερίσπαστοι στην εκπαιδευτική διαδικασία. Με ολιγομελή τμήματα και το αναγκαίο προσωπικό στη θέση του και ετοιμοπόλεμο. Βιβλία σύγχρονα, ενημερωμένα, ελκυστικά. Εργαστήρια υψηλού επιπέδου, που δεν γεμίζουν απλώς το πρόγραμμα, όπως στους οπισθοδρομικούς βόρειους, βιβλιοθήκες γεμάτες και για κάθε γούστο. Ήρεμο εργασιακό περιβάλλον, άριστες συναδελφικές σχέσεις, γονικό ενδιαφέρον από εμάς προς εσάς. Άριστα κατηρτισμένοι, με συνεχείς επιμορφώσεις, με πλήρη γνωστική και ψυχοπνευματική επάρκεια. Απόδειξη;  Η ανυπαρξία διαμαρτυριών από μέρους σας για τεμπέληδες, αδιάφορους, ασυνεπείς, λάγνους, άσχετους, ανεπαρκείς, ανίκανους, περαστικούς, τυχοδιώκτες κλπ.
  • - Δεν απεργήσαμε γιατί οι μαθητές μας καλύπτονται πλήρως μέσα στο σχολικό περιβάλλον, φροντίζοντας στην πλήρωση των κενών τους, τη δημιουργία στέρεου γνωστικού και ηθικού υποβάθρου και δίνοντας όλες τις καλύτερες δυνατές προοπτικές και ευκαιρίες για το μέλλον. Η απόλυτη κοινωνικοποίηση, μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον, όπου προβάλλονται τα υγιή πρότυπα των πολιτικών μας και των τηλεπερσόνων. Απόδειξη; Όταν σχολάτε κλαίτε από λύπη που μας αποχωρίζεστε, έστω και για μερικές ώρες, και το εξασφαλισμένο μέλλον σας, μιας και όλοι σας γνωρίζετε ότι με τα εφόδια που σας παρέχουμε, θα ακολουθήσετε τις άνετες λεωφόρους της επαγγελματικής και κοινωνικής καταξίωσης και ευτυχίας, που απολαμβάνουν τόσοι και τόσοι απόφοιτοί μας πριν από εσάς.
  • - Δεν απεργήσαμε γιατί οι κοινωνικές συνθήκες είναι τέτοιες, που απορούμε ποιοι και γιατί διαμαρτύρονται. Επάρκεια αγαθών, προσιτά και για τον πιο φτωχό, μηδενική ανεργία, λαμπρό μέλλον για τους νέους, πλήρης κάλυψη των αδυνάμων και αναξιοπαθούντων. Υπερεπάρκεια φαρμάκων και τροφίμων για όλους. Γενικώς, μια γενική ευφορία, που είναι αισθητή στους πάντες. Απόδειξη; Ο μηδενικός δείκτης αυτοκτονιών και η εξαφάνιση των οργανώσεων κοινωνικής αλληλεγγύης, μιας και όλα είναι τακτοποιημένα. Οι φιλανθρωπικές οργανώσεις είναι πλέον μουσειακό είδος. Δεν υπάρχει λόγος να στηρίξεις σε διεκδικήσεις κανέναν άλλον.
  • - Δεν απεργήσαμε γιατί έχουμε λύσει όλα τα προβλήματα καλής γειτονίας με τους λαούς πουμας περιτρυρίζουν. Γιατί έχουμε δημοκρατία απλόχερη, όπου διατυπώνεις τη σκέψη σου άφοβα και ακούγεσαι, προστρέχοντας όλοι να σε ακούσουν και να σε εξυπηρετήσουν. Γιατί οι καλύτεροι προωθούνται και δημιουργούν. Γιατί η ποιότητα και ο πλουραλισμός έχουν εκτοπίσει την αμορφωσιά και τη χυδαία μονοφωνία. Γιατί η υψηλή πνευματική παραγωγή είναι πρωτοφανής στην ιστορία, ξεπερνώντας κάποιος ασήμαντους αιώνες Περικλή και λοιπών απολίτιστων. Απόδειξη; Η απουσία κατασταλτικών δυνάμεων, η ισονομία, η αμεροληψία και δικαιοσύνη των διαφόρων υπηρετών λειτουργημάτων, η εξαφάνιση του νεποτισμού, η υψηλή αισθητική στα μαζικά μέσα επικοινωνίας.
Για όλους αυτούς του λόγους, και για άλλους, που λόγω ηλικίας και εμπειριών δεν μπορείτε να καταλάβετε, δεν απεργήσαμε. Με όσα προαναφέραμε, πιστεύουμε ότι σας πείσαμε.
Αγαπητοί μαθητές.
Την επόμενη φορά που θα προσπαθήσουμε να σας μεταλαμπαδεύσουμε την κοινωνική ευαισθησία, το ενδιαφέρον για το συνάνθρωπο, την αξία της γνώσης και της παιδείας, την υποχώρηση του εγώ στο εμείς, το σεβασμό και την στήριξη στον αδύναμο και τον κατατρεγμένο, την ανοχή στο διαφωνούντα, την αντίσταση στον κάθε εκμεταλλευτή και πατριδοκάπηλο, την αγωνία για το κοινό αύριο του πλανήτη, την υποχρέωση της συμμετοχής στα κοινά και της ομαδικής και μαζικής δράσης για ισότητα, δημοκρατία, ελευθερία, σας επιτρέπουμε να σηκωθείτε και να μας εκστομίσετε ότι σας έρθει πρώτο στο απορημένο μυαλουδάκι σας.
Ό,τι και να πείτε, θα έχετε δίκιο…
* Μιχάλης Πετρόπουλος
Φυσικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου