Ένα blog για ζόρικους καιρούς...

Ένα blog για ζόρικους καιρούς... τους δικούς μας...

Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

Αντιιμπεριαλιστική Συνεργασία στη Θεσσαλονίκη στις 07.09.12

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χτες στη Θεσσαλονίκη η πρώτη εκδήλωση της Πρωτοβουλίας για την Αριστερή Αντιιμπεριαλιστική Συνεργασία. Δεκάδες συναγωνιστές συζήτησαν, αντάλλαξαν γόνιμους προβληματισμούς για την πολιτική συγκυρία αλλά και για τη συγκρότηση και παρέμβαση της πρωτοβουλίας σ’ αυτήν. Οι ομιλητές Δ. Κοντοφάκας, εκ μέρους του Μ-Λ ΚΚΕ, και Δ. Παυλίδης, εκ μέρους του ΚΚΕ (μ- λ), με τις τοποθετήσεις τους, άνοιξαν τη συζήτηση, αναφερόμενοι στην επίθεση που κεφάλαιο, ΕΕ, ΔΝΤ έχουν εξαπολύσει ενάντια στην εργατική τάξη και τους εργαζόμενους συνολικά, στην Ελλάδα αλλά και παγκόσμια. Στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται το εργατικό –λαϊκό κίνημα και στο πώς προχωράμε με την Πρωτοβουλία από εδώ και μπρος.
Ο εκπρόσωπος της Πορείας Αριστερής, Θ. Κερασιλίδης, αναφέρθηκε στην επίθεση που δέχεται η νεολαία με την πρωτοφανή ανεργία, την επιβολή του «συμφώνου πρώτης απασχόλησης», με τις περικοπές σε σίτιση, στέγαση, συγγράμματα και το σχεδιασμό για επιβολή διδάκτρων.
Μέσα από τη συζήτηση αναδείχτηκαν ζητήματα που αφορούν το χαρακτήρα της Πρωτοβουλίας που θα πρέπει να συγκροτηθεί στη βάση της δημοκρατίας, της ισότιμης συζήτησης, της αντιπαράθεσης απόψεων αλλά και της κοινής δράσης. Ακούστηκαν απόψεις για την ανάγκη γοργής συγκρότησης της Πρωτοβουλίας τόσο σε κεντρικό επίπεδο όσο και σε τοπικό και της πιο πλατιάς και βαθιάς σύνδεσής της με τους εργαζόμενους. Αναδείχτηκαν τα μέτωπα πάλης για το επόμενο διάστημα στο εργασιακό, στην περίθαλψη, στη γειτονιά, στη νεολαία, στο αντιφασιστικό. Η αποκάλυψη του ρόλου της ΕΕ και των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών γενικότερα. Επισημάνθηκε ο ανασταλτικός ρόλος που έπαιξαν στο εργατολαϊκό κίνημα οι εκλογικές αναμετρήσεις και οι ψευδαισθήσεις που καλλιεργήθηκαν γύρω από αυτές. Έγινε συζήτηση για το ρόλο που οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ θα μπορούσαν να παίξουν στο κίνημα αντίστασης και ανατροπής αυτής της πολιτικής.
Για το θέμα του φασισμού εκτιμήθηκε ότι αν και δεν αποτελεί κεντρική επιλογή του συστήματος προς το παρόν, ωστόσο εκπορεύεται από την κεντρική εξουσία. Πλευρές φασιστικοποίησης της δημόσιας ζωής έχουμε ήδη δει (απαγόρευση πορειών, χημικός πόλεμος, στο κέντρο της πόλης, αστυνομοκρατία, επιχείρηση «Ξένιος Δίας») και θα δούμε ακόμα περισσότερες το επόμενο διάστημα. Παράλληλα η Χ. Α. κάνει απειλητική την εμφάνισή της με πιο ανησυχητικό το γεγονός ότι στήνει οργανώσεις στα σχολεία.
Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσίασαν οι παρεμβάσεις των φοιτητών που ανέδειξαν τα ιδιαίτερα μέτωπα στο χώρο της νεολαίας. Μέτωπα που έχουν να κάνουν με τις εργασιακές τους προοπτικές (ανεργία, ανασφάλεια, ελαστικές μορφές εργασίας), με τους κινδύνους πολεμικής εμπλοκής και με την άνοδο του φασισμού στους χώρους τους. Κατατέθηκε πρόταση να βγει από την Πρωτοβουλία ένα κείμενο, στηριγμένο στις γενικές κατευθύνσεις της, αλλά εξειδικευμένο στα προβλήματα και τις ανησυχίες της νεολαίας.
Τέλος, ορίστηκε επόμενο ραντεβού την Τετάρτη 12 Σεπτέμβρη στις 8.00 μμ στο ΕΚΘ για να αρχίσει ο συντονισμός και η συγκρότηση της πρωτοβουλίας σε επίπεδο Θεσσαλονίκης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου