Ένα blog για ζόρικους καιρούς...

Ένα blog για ζόρικους καιρούς... τους δικούς μας...

Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

ΟΙ ΔΩΔΕΚΑ ΣΥΝΙΣΤΩΣΕΣ ΤΗΣ Ν.Δ.

  Tου AΚΗ ΣΙΑΜΑΝΤΖΙΟΥΡΑ*
Στις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009, η Νέα Δημοκρατία (Ν.Δ.) ήρθε δεύτερο κόμμα με 33,47% και 2.295.719 ψήφους, εκλέγοντας 91 βουλευτές. Στις εκλογές του Μαΐου του 2012, αν και πρώτο κόμμα (!), συγκέντρωσε το 18,85% των ψηφοφόρων και 1.192.051 ψήφους, εκλέγοντας 108 βουλευτές. Συγκρίνοντας τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις, η εκλογική καθίζηση της ΝΔ το Μάιο του 2012 άγγιξε σχεδόν το -50% της εκλογικής δύναμης του 2009. Κι όμως, η κοινοβουλευτική της παρουσία ενισχύθηκε περίπου κατά +5%. Ουσιαστικά, η Ν.Δ. για κάθε απώλεια της τάξης των 65 χιλιάδων ψηφοφόρων, κέρδισε από έναν βουλευτή στην Βουλή των Ελλήνων. Για να γνωρίσουμε, όμως, τις δώδεκα συνιστώσες του κόμματος της Ν.Δ. (με τυχαία ιεράρχηση):






1η Συνιστώσα: Κίνημα Ελευθέρων Πολιτών (Κ.Ε.Π.). Ιδρύθηκε το Μάρτιο του 2001 από τον πρώην διπλωμάτη και νυν Αντιπρόεδρο της Ν.Δ. κ. Δημήτριο Αβραμόπουλο.


2η Συνιστώσα: Πολιτική Άνοιξη (ΠΟΛ.ΑΝ.). Ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 1993 από τον νυν Πρόεδρο της ΝΔ κ. Αντώνη Σαμαρά. Το άπιαστο 18.85% των εκλογών της 6ης Μαΐου 2012 αποτέλεσε τη σημαντικότερη εκλογική επιτυχία της συνιστώσας αυτής, μετά την πτώση της Κυβέρνησης Μητσοτάκη το Σεπτέμβριο του 1993.

3η Συνιστώσα: Εθνική Ριζοσπαστική Ένωσις (Ε.Ρ.Ε.). Ιδρυτής ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής. Αποτελεί την κύρια και ομώνυμη συνιστώσα με επικεφαλή πλέον τον πρώην Πρωθυπουργό και συνονόματο ανιψιό του ιδρυτή. Κύριος εκπρόσωπος είναι ο εμπνευστής του εκλογικού εκτρώματος του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, πρώην Υπουργό και καθηγητή κ. Προκόπη Παυλόπουλο, με το οποίο και εκλέχθηκε προτελευταίος στην Α΄ Αθηνών!

4η Συνιστώσα: Δημοκρατική Ανανέωση (ΔΗ.ΑΝΑ.). Ιδρύθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου του 1985 από τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνο Στεφανόπουλος. Τον Αύγουστο προσχώρησε στη συνιστώσα ΠΟΛ.ΑΝ.

5η Συνιστώσα: Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός (ΛΑ.Ο.Σ.). Αν και δεν έχει τα πνευματικά δικαιώματα, αποτελεί την κύρια «τηλεοπτική» συνιστώσα της Ν.Δ. και εκπροσωπείται από αξιόλογους πρώην Υπουργούς της Κυβέρνησης του πρώην Προέδρου της Τράπεζας της Ελλάδος, πρώην Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και πρώην συμβούλου του βουλευτή Αχαΐας κ. Γεωργίου Α. Παπανδρέου.

6η Συνιστώσα: Δημοκρατική Συμμαχία (ΔΗ.ΣΥ.). Ιδρύθηκε στις 21 Νοεμβρίου του 2010 από την κα. Θεοδώρα Μπακογιάννη. Μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου, το τηλεοπτικό κανάλι MEGA ανακοίνωσε πρώτο την προσχώρησή της στη Ν.Δ., αναστέλλοντας τη λειτουργία της συνιστώσας ΔΗ.ΣΥ. Κι έτσι διαψεύστηκε ως φημολογία ότι το κόμμα της Ν.Δ. (του 1ου μνημονίου) έχει τελικά αναστείλει την (πολιτική) λειτουργία της, προσχωρώντας στην (πολιτική της) ΔΗ.ΣΥ.

7η Συνιστώσα: Κόμμα Νεοφιλελευθέρων (ΚΟ.ΝΕ.). Ιδρύθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 1977, από τον πρώην Πρόεδρο της Ν.Δ. κ. Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Στις εκλογές του Νοεμβρίου του 1974 ξεπέρασε το 1% του εκλογικού σώματος, εκλέγοντας 2 βουλευτές (δεν υπήρχε το όριο του 3%), χωρίς να εκλεγεί ο ίδιος (τι γκαντεμιά!).

8η Συνιστώσα: Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (ΦΙ.ΔΗ.Κ.). Αν και η επικρατέστερη συντομογραφία είναι χωρίς το Κ, αποτελεί την αρχαιότερη συνιστώσα μετά την Ε.Ρ.Ε., αφού ιδρύθηκε την 1η Οκτωβρίου 1965 από τον πρώην βουλευτή της Ένωσης Κέντρου και νυν Επίτιμο Πρόεδρο της Ν.Δ. (βλέπε 7η συνιστώσα).

9η Συνιστώσα: ΝεοΦιλελεύθεροι Έλληνες (SIEMENS ΝΦΕ). Ο λογότυπος έχει σχέση με τον κύριο χορηγό της συνιστώσας (κατά τα πρότυπα της ποδοσφαιρικής ομάδας «SKODA Ξάνθη»). Αν και δεν έχει ημερομηνία ίδρυσης και επίσημο επικεφαλή, αποτελεί την πιο ισχυρή ιδεολογική συνιστώσα της Ν.Δ. Εκπροσωπείται από εμπνευστές της Κυβέρνησης κ. Λουκά Παπαδήμ(ι)ου, το γιο της 7ης και 8ης συνιστώσας και αδελφό της 6ης συνιστώσας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, τον κ. Αριστείδη Σπηλιωτόπουλο και το λαοφιλή κ. Κωνσταντίνο Χατζηγάκη.

10η Συνιστώσα: Λαϊκή Δεξιά (χωρίς συντομογραφία). Ο πρώην προπονητής κ. Ιωάννης Ιωαννίδης από το «σκλαβωμένο» Γευγελή της FYROM (κοινώς, Σκόπια!) είναι ένας από τους γνήσιους εκπροσώπους της πατριωτικής δεξιάς, με ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.

11η Συνιστώσα: Βασιλικό Στέμμα (ΒΑΣΙ.ΣΤ). Οποιαδήποτε σχέση με Γερμανική λέξη διαψεύδεται κατηγορηματικά, αν και εκπροσωπεί την παραδοσιακά Γερμανόφιλη Φιλοβασιλική Παράταξη στην Ελλάδα. Εκπροσωπείται από τον αυτοεξόριστο στο Ηνωμένο Βασίλειο τέως Βασιλέας των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνο Β΄ και νυν «Βασιλέας Κωνσταντίνος» (ή "Constantine de Grecia" στο διπλωματικό διαβατήριο της Δανίας).

12η Συνιστώσα: Χουντικά Σταγονίδια (ΧΟ.ΣΤΑ.). Η κατακερματισμένη συνιστώσα της «Επτάχρονης Επανάστασις», παραμένει βαθειά πληγωμένη από άλλους όμορους κομματικούς σχηματισμούς (κόμμα ΛΑΟΣ και σύνδεσμος ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ).

Τι ενώνει τις δώδεκα συνιστώσες του κόμματος της Ν.Δ.;

α) Ο φόβος της αναμενόμενης απώλειας της πρώτης εκλογικής θέσης στις εκλογές της 17ης Ιουνίου &
β) Το ένστικτο ενός στείρου "αντικουμουνισμού" σε κάποιες συνιστώσες του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Και τα δύο, ουσιαστικά, "ποτίζουν" και "λιπαίνουν" το "φυτό" του εθνικού διχασμού και "εκκολάπτουν" το "αυγό" του Νεοναζισμού. Γι' αυτό, πρέπει όλοι να φωνάξουμε χωρίς ψηφοθηρική πρόθεση: «Είμαστε όλοι Κουμουνιστές!». Σαν τους Τούρκους στην πλατεία Ταξίμ της ευρωπαϊκής Κωνσταντινούπολης που φώναξαν: «Είμαστε όλοι Αρμένιοι», μετά την παρακρατική δολοφονία του Αρμένιου δημοσιογράφου Χραντ Ντικ, το 2007. Σαν τους φιλέλληνες σε πλατείες όλης της οικουμένης που φώναξαν: «Είμαστε όλοι Έλληνες»...
* Διδάσκει Οικολογία στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=8232:siamantzouras-nd-syriza&catid=78:ygeia&Itemid=178 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου