Ένα blog για ζόρικους καιρούς...

Ένα blog για ζόρικους καιρούς... τους δικούς μας...

Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

ΈΞΙ ΜΗΝΕΣ ΜΕ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΣΤΟΥΣ ΕΦΡΑΙΜ, ΑΡΣΕΝΙΟ ΚΑΙ ΨΑΛΤΗ

Ποινή φυλάκισης έξι μηνών με αναστολή επέβαλλε το Εφετείο της Θράκης στον προφυλακισμένο ηγούμενο της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου, Εφραίμ, τον μοναχό Αρσένιο και την εφέτη Μαρία Ψάλτη.Πρόκειται για το σκέλος εκείνο της υπόθεσης των «ιερών ανταλλαγών» που αφορά στο κλείσιμο της δίκης η οποία εκκρεμούσε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Ροδόπης για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εκτάσεων της Μονής Βατοπεδίου. Πρόεδρος του δικαστηρίου ήταν η κ. Ψάλτη στην οποία καταλογίστηκε ότι μετέφερε στους μοναχούς, κατόπιν έντονων πιέσεών τους, του αποτελέσματος της διάσκεψης του Πρωτοδικείου Ροδόπης που ήταν αρνητικό (με πλειοψηφία 2 έναντι 1) για τη Μονή, ωφελώντας τους με τον τρόπο αυτό, ενώ παράλληλα υπήρχε αντίστοιχη ζημία του ελληνικού Δημοσίου.




Η συγκεκριμένη υπόθεση απασχόλησε και πάλι στο Εφετείο Θράκης (με έδρα την Κομοτηνή) μετά την αναίρεση από το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου της αρχικής απόφασης του ίδιου δικαστηρίου, με την οποία οι  Εφραιμ, Αρσένιος αλλά και η δικαστής είχαν καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 10 μηνών ο καθένας με τριετή αναστολή.


Ο Άρειος Πάγος έχει αναπέμψει την υπόθεση στο Πενταμελές Εφετείο Θράκης για νέα δίκη υπό διαφορετική όμως σύνθεση από αυτή που δίκασε τους τρεις κατηγορούμενους την πρώτη φορά. Και αυτό γιατί, οι αρεοπαγίτες με την υπ' αριθμ. 28/2012 απόφασή τους έκριναν ότι η πρώτη απόφαση του ίδιου δικαστηρίου δεν είχε νόμιμη αιτιολογία, παρουσίαζε λογικά κενά, αντιφάσεις και ελλείψεις.


Η ποινική αντιμετώπιση των τριών στη νέα δίκη ήταν ευνοϊκότερη διότι ο Αρειος Πάγος αναιρώντας την αρχική απόφαση είχε κρίνει ότι η τυχόν γνωστοποίηση του αποτελέσματος μόνο της διάσκεψης ενός δικαστηρίου (χωρίς τις διεργασίες, τις νομικές σκέψεις κ.λπ. των δικαστών) δεν αποτελεί πλέον αξιόποινη πράξη, αφού πρόκειται για στοιχεία τα οποία θα περιληφθούν στην απόφαση που θα δημοσιευθεί στη συνέχεια.


Επίσης, οι αρεοπαγίτες έκριναν ότι παράνομα στο Εφετείο Θράκης προστέθηκε στο κατηγορητήριο ότι οι μοναχοί πληροφορήθηκαν τις νομικές διεργασίες, με συνέπεια την ακυρότητα της διαδικασίας, λόγω παραβίασης υπερασπιστικών δικαιωμάτων.
Βασιλική Κόκκαλη-ΘΕΜΑ
ΠΡΕΖΑ TV
29-2-2012

1 σχόλιο:

  1. ΠΑΠΑΔΕΣ = ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ = ΤΣΙΡΑΚΙΑ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ = ΠΑΣΟΚ = Ν.Δ. = ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ = ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΜΠΛΟΓΚ = ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ =ΚΟΨΕ ΤΗΝ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΑΛΑΚΑ ΜΕ ΖΑΛΙΣΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΜΑΛΑΚΙΕΣ ΣΟΥ ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή