Ένα blog για ζόρικους καιρούς...

Ένα blog για ζόρικους καιρούς... τους δικούς μας...

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΣ: «ΚΟΛΑΣΗ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ»! ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΜΦΥΛΙΟΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ!

Γ. ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ ΣΕ ΔΙΑΤΕΤΑΓΜΕΝΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ! Ο Κ.ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΠΑΠΑΔΗΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ''ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ'' ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΦΕΡΕ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ!
Από τα χρόνια του εμφυλίου πολέμου είχε να ακουστεί τέτοιο κινδυνολογικό κήρυγμα σαν αυτό που εξαπέλυσε πρωτοχρονιάτικα ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας , Γ. Προβόπουλος, με συνέντευξή του η οποία δημοσιεύεται στην Κυριακάτικη Καθημερινή (βλ. παρακάτω),  σε βάρος μιας ενδεχόμενης εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη και συγκρότησης εθνικού νομίσματος.
     ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗ ΣΥΓΧΟΡΔΙΑ ΨΕΥΔΟΥΣ ΚΑΙ ΚΙΝΔΥΝΟΛΟΓΙΑΣ
Ο διορισμένος, δήθεν «ανεξάρτητος» υπάλληλος του ευρωσυστήματος, σε μια συνέντευξη φόβου, πανικού και μισαλλοδοξίας χαρακτήρισε ευθέως ως «κόλαση» την επιστροφή στη «δραχμή» και έφτασε μέχρι του σημείου να μιλάει, σε μια τέτοια περίπτωση, για διακοπή λειτουργίας σχολείων και νοσοκομείων, να προσθέτει ότι λόγω «έλλειψης καυσίμων ο στρατός και η αστυνομία δεν θα μπορούν να κινούν οχήματα», ενώ έκανε λόγο πως με ένα εθνικό νόμισμα, στη μεταβατική περίοδο η αγορά θα λειτουργούσε στη βάση του «αντιπραγματισμού» (ανταλλαγή είδος με είδος)!!!!
 Και ενώ ο παχυλότατα αμειβόμενος διορισμένος ανώτερος υπάλληλος του ευρωσυστήματος εξέπεμπε, χωρίς το παραμικρό επιχείρημα, αυτή την εμετική κινδυνολογία σε βάρος της προοπτικής εθνικού νομίσματος, η οποία, πέραν των κύριων ζητημάτων,  κόβει τα πόδια και σε κάθε διαπραγματευτική δυνατότητα της χώρας , τη σκυτάλη της κατατρομοκράτησης έπαιρνε ο εκτελών χρέη πρωθυπουργού, Λ. Παπαδήμος –και πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ- , ο οποίος στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, με πιο «κομψές» εκφράσεις, κινήθηκε στην ίδια κατεύθυνση εκφοβισμού για το ενδεχόμενο απομάκρυνσης της χώρας από την ευρωζώνη.
 Στην ουσία όλο το Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Λ. Παπαδήμου, το οποίο μεταδόθηκε, καθόλου τυχαία, ολόκληρο απ' όλα τα τηλεοπτικά κανάλια, ήταν μια κακότεχνη απόπειρα να δικαιολογήσει τα μέτρα λεηλασίας που ελήφθησαν στο παρελθόν και πρόκειται να ληφθούν από τον ίδιο, στο όνομα της υπεράσπισης της θέσης της χώρας στο ευρώ!!!
 Η πρωτοχρονιάτικη αυτή συγχορδία κινδυνολογίας άλλων σκοτεινών εποχών, δεν αφήνει καμία αμφιβολία για τα όσα καταστροφικά θα επακολουθήσουν στη χώρα. Κυρίως, όμως, δεν αφήνει αμφιβολία ότι έχει εμπεδωθεί στον τόπο μια νέα «δικτατορία του ευρώ», στο όνομα της οποίας τα πάντα, περίπου, μπορούν να δικαιολογηθούν, από την απίσχνανση κάθε έννοιας δημοκρατίας έως την έσχατη εξαθλίωση του ελληνικού λαού.

ΘΕΣΜΙΚΗ ΕΚΤΡΟΠΗ ΑΠΟ ΤΟΝ Κ. ΠΑΠΟΥΛΙΑ!
Τη θλιβερή πρωτοχρονιάτικη εικόνα των άθλιων κυρίαρχων κύκλων της δύσμοιρης αυτής χώρας, τους οποίους ακόμα και χρηματιστικοί παράγοντες του εξωτερικού αποκαλούν «ανδρείκελα» των τραπεζών, συμπληρώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας.
Ο Κ. Παπούλιας, ο οποίος από καιρό έχει εγκαταλείψει κάθε πρόσχημα, έστω, ανεξαρτησίας, επεδόθη σε μια δουλοπρεπή στήριξη στον «αεροπλανικό» πρωθυπουργό, Λ. Παπαδήμο, εναντίον του οποίου, όπως τόνισε, διεξάγεται «πόλεμος» (!) (σε ποια χώρα ζεις Πρόεδρε;) . Βεβαίως ο Κ. Παπούλιας δικαιολόγησε αυτή τη θεσμική παρεκτροπή της ολόθερμης στήριξης στον Πρωθυπουργό της συγκυβέρνησης, διότι, όπως αποκαλυπτικά είπε: «Αισθάνομαι ότι με την κυβέρνηση Παπαδήμου επικρατεί ύφεση, έχει κατακαθίσει ο κουρνιαχτός». Με δυο λόγια η κυβέρνηση Λ. Παπαδήμου έχει καταπραϋνει τις κοινωνικές αντιδράσεις (τον «κουρνιαχτό») και για αυτό είναι άξια, κατά τον Πρόεδρο του συστήματος, για ουρανομήκεις ζητωκραυγές!!! Άριστα Πρόεδρε!

ΤΟ ΕΥΡΩ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
Είναι προφανές γιατί οι κυρίαρχοι κύκλοι αυτής της χώρας ξιφουλκούν με τέτοια πρωτοφανή κινδυνολογία, που ξεπερνά ακόμα και το αλήστου μνήμης αντικομμουνιστικό εμφυλιοπολεμικό κλίμα, σε βάρος μιας ενδεχόμενης εξόδου από το ευρώ.
Το ευρώ έχει αναγορευτεί και όχι άστοχα, σε μέγα «σύμβολο» και πεμπτουσία του συστήματος, ενώ η έξοδος από την ευρωζώνη (μαζί με στάση πληρωμών επί του χρέους) συνιστά τη μόνη εναλλακτική οδό απέναντι στην τρόικα και τα μνημόνια.
Εξαπολύοντας, λοιπόν, την τρομοκρατία της απώλειας του ευρώ, θωρακίζουν το σύστημα και τη μνημονιακή λεηλασία του. Κυρίως, όμως, πάνε να δικαιολογήσουν όσα ακόμα χειρότερα θα επέλθουν, στο όνομα ότι μια έξοδος από την ευρωζώνη, η οποία συνιστά συστατικό της άρνησης των μνημονίων, θα σημάνει, τάχα, την μεταφορά της κόλασης από τους ουρανούς στο ελληνικό έδαφος.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΟΣΟ ΑΠΕΙΛΗΤΙΚΟΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩ; Η ISKRA;
Το εντυπωσιακό, όμως, και εύλογο ερώτημα είναι: εναντίον ποιου ξιφουλκούν όλοι αυτοί και με τόσο μανιώδη τρόπο;
Ποιος είναι ο τόσο απειλητικός αντίπαλος που υποστηρίζει την έξοδο από το ευρώ;
Όλα τα κόμματα, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ, ΔΗΜΑΡ, ΔΗΣΥ, Οικολόγοι Πράσινοι, τάσσονται φανατικά υπέρ του ευρώ.
 Ακόμα και οι κοινοβουλευτικές δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς είναι αντίθετες με την έξοδο από το ευρώ. Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα (πλην του «Αριστερού Ρεύματος» του ΣΥΝ που υποστηρίζει ξεκάθαρα την αριστερή έξοδο από το ευρώ ως πρώτο βήμα μιας συνολικής προοδευτικής σύγκρουσης με την Ε.Ε.), συχνά, δια της πλειοψηφίας του, καταστροφολογεί για την έξοδο από την ευρωζώνη, ενώ το ΚΚΕ, παρότι υποστηρίζει την «αποδέσμευση από την Ε.Ε. με λαϊκή εξουσία», περιέργως θεωρεί ως αποπροσανατολιστικό το δίλημμα ευρώ ή εθνικό νόμισμα!
Επομένως, ποιος είναι ο απειλητικός αντίπαλος εναντίον του οποίου με τόσο μένος ξιφουλκούν Προβόπουλος, Παπαδήμος και όλο το σύστημα για να υπερασπίσουν το ευρώ;
 Μήπως η Iskra;
 Προφανώς όλοι αυτοί γνωρίζουν καλά ότι το σύστημα, προκειμένου να δικαιολογήσει τη λεηλασία του, χρειάζεται να διαμορφώσει «μπαμπούλες», όπως η «πτώχευση» (διακοπή αποπληρωμής του χρέους) και η «επιστροφή στη δραχμή». Κυρίως, όμως, γνωρίζουν πολύ καλά ότι μια εναλλακτική λύση απέναντι στην τρόικα και τα μνημόνια δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τη διακοπή αποπληρωμής του χρέους (πτώχευση με πρωτοβουλία του δανειζόμενου) και χωρίς την έξοδο από το ευρώ. Όπως επίσης, φοβούνται βάσιμα ότι από τη μια στιγμή στην άλλη ο ψίθυρος για τη διαμόρφωση εθνικού νομίσματος μπορεί να γίνει βουητό στην κατεύθυνση μιας προοδευτικής εναλλακτικής λύσης.
ΕΝΔΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΛΟΓΟΥΣ!
Ακόμα πιο εντυπωσιακή, όμως, είναι η ένδεια των επιχειρημάτων των κινδυνολόγων για την έξοδο από το ευρώ, όπως αυτή διαγράφεται με θλιβερή ενάργεια στη συνέντευξη του Γ. Προβόπουλου.
Ο ''πολύς'' διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας δεν καταθέτει ούτε ένα επιχείρημα για τις δυσμενείς επιπτώσεις που υποτίθεται θα έχει η εγκαθίδρυση εθνικού νομίσματος και κινδυνολογεί αποκλειστικά –και φυσικά αστήρικτα- βασιζόμενος μόνο στην περίοδο περάσματος από το ευρώ στο νέο εθνικό νόμισμα.
Στην ουσία, δηλαδή, είναι τέτοια η ένδεια επιχειρημάτων των αντιπάλων του εθνικού νομίσματος, ώστε να περιορίζουν κινδυνολογικά τις επιπτώσεις του τελευταίου σε ένα κυρίως ''τεχνικό'' ζήτημα, όπως είναι η μετάβαση από το ένα νόμισμα (ευρώ) στο άλλο, το εθνικό νόμισμα.
Και σε αυτή, όμως, την πολύ μικρή περίοδο, η λήψη αυστηρών μέτρων ελέγχου της κίνησης κεφαλαίων αλλά και στις απόπειρες κερδοσκοπίας επί του εθνικού νομίσματος, θα μπορούσε να αποτρέψει, σχεδόν, ολοσχερώς κάθε αρνητικό φαινόμενο.
Πέραν αυτού, όμως, οι κινδυνολόγοι υποστηρικτές του ευρώ δεν λένε ούτε μια λέξη για την ίδια την ουσία του εθνικού νομίσματος και των συνεπειών του.
ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΑ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ''ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΟΛΟΓΙΑ'' ΤΗΣ ΕΞΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ;
Η Iskra, όμως, με την ευκαιρία, αποσαφηνίζει για άλλη μια φορά ότι, στη δική μας αντίληψη, η έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη προβάλλεται ως σημείο αφετηρίας και εκκίνησης για την εφαρμογή ενός προοδευτικού προγράμματος σοσιαλιστικής προοπτικής στον τόπο και δεν είναι απλώς μια κίνηση για να συνεχίσει να λειτουργεί με διαφορετικό νομισματικό πλαίσιο ο νεοφιλελεύθερος καπιταλισμός.
Τέλος, η Iskra σημειώνει ότι, ενώ συμβαίνουν Πρωτοχρονιάτικα όλα τούτα, με επίκεντρο την κατατρομοκράτηση του λαού σε σχέση με την έξοδο από το ευρώ, δεν υπήρξε επ' αυτών καμία αντίδραση των κομμάτων της Αριστεράς.
Δεν αφορά όλη την Αριστερά αυτή η καταστροφολογία για τυχόν έξοδο από το ευρώ; Τυχαία είναι; Ή δεν έχει ιδιαίτερη σημασία;

Υ.Γ. Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το «μελάνι» αυτών των γραμμών και τη σκυτάλη της αχαλίνωτης κινδυνολογίας για την τυχόν έξοδο από το ευρώ έλαβαν ο κυβερνητικός εκπρόσπωπος Π. Καψής και ο Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Β. Ράπανος. Έχουμε να κάνουμε προφανώς με μεθοδευμένη πανικόβλητη εκστρατεία! Και είμαστε ακόμα στην αρχή!
Δευτέρα, 02 Ιανουαρίου  2012
upd 13:15

** Η Iskra για την πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών της παραθέτει ακολούθως το απόσπασμα της συνέντευξης του Γ. Προβόπουλου στον Α. Παπαχελά, το Πρωτοχρονιάτικο διάγγελμα του Λ. Παπαδήμου και ρεπορτάζ από τις δηλώσεις του Κ. Παπούλια. Παραθέτουμε, επίσης,  τις σημερινές (02.01.2012) δηλώσεις των κ.κ. Καψή και Ράπανου :


ΔΡΑΧΜΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ’50
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος προειδοποιεί για σοβαρές ελλείψεις σε βασικά είδη και υποτίμηση έως 70%
Συνέντευξη στον Αλεξη Παπαχελα*
Με αληθινή κόλαση θα ισοδυναμούσε μια επιστροφή της χώρας στη δραχμή. Στη συνέντευξη που ακολουθεί (*), ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιώργος Προβόπουλος είναι ξεκάθαρος. Και προειδοποιεί: «Σε τέτοιες “ανώμαλες” καταστάσεις, αυτοί που κυρίως χάνουν είναι οι πολλοί και οι αδύνατοι. Αυτοί που θα επωφεληθούν, όπως άλλωστε συνέβη και στο παρελθόν σε έκτακτες καταστάσεις, θα είναι οι λίγοι επιτήδειοι».
Και προκειμένου να υπάρχει μια πρακτική διάσταση της επόμενης μέρας από τη φυγή από το ευρώ, ο κ. Προβόπουλος δεν διστάζει να προβλέψει «σοβαρές ελλείψεις σε αρκετά βασικά είδη» και να κάνει λόγο για «τα σχολεία, τα νοσοκομεία και γενικά τις δημόσιες υπηρεσίες, που θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες στη λειτουργία τους», ενώ «ελλείψει καυσίμων, ο στρατός και η αστυνομία δεν θα μπορούν να κινούν τα οχήματα». Εικόνες που «οδηγούν» σε επάνοδο στη δεκαετία του ’50, όπως λέει. Κι όλα αυτά, με ένα νέο νόμισμα που θα υποτιμηθεί σημαντικά, ενδεχομένως έως και 60% - 70%.
Η μεταβατική περίοδος
– Ενα πράγμα που τρομάζει είναι ότι σοβαροί οικονομολόγοι αρχίζουν να λένε ότι ενδεχομένως η χώρα, το πολιτικό της σύστημα, η κοινωνία, τα media, ο επιχειρηματικός κόσμος να μη σηκώνουν αυτό που χρειάζεται να γίνει για να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ και μπορεί μια λύση να είναι να πάμε στη δραχμή. Πιστεύετε σε αυτήν την άποψη;
– Θα πρέπει να βοηθήσουμε να κατανοήσει ο απλός άνθρωπος, που δεν είναι ειδήμων, ότι τυχόν επιστροφή στη δραχμή θα ισοδυναμούσε, τα πρώτα τουλάχιστον χρόνια, με αληθινή κόλαση.
– Οταν λέτε αληθινή κόλαση;
– Επιστροφή στη δραχμή σημαίνει ότι στη μεταβατική περίοδο, μέχρι δηλαδή να κυκλοφορήσουν σε φυσική μορφή τα νέα χαρτονομίσματα, δεν θα υπάρχουν πρακτικώς δραχμές παρά μόνον σε λογιστική μορφή. Δηλαδή, μόνο οι συναλλαγές μέσω τραπεζικών λογαριασμών θα μπορούν να γίνουν σε δραχμές. Θα υπάρχει, πάντως, ακόμη το παλαιό νόμισμα, το ευρώ. Το ευρώ, όμως, στο νέο περιβάλλον θα είναι το «σκληρό» νόμισμα και γι’ αυτό σύντομα θα αποτραβηχθεί. Διότι όποιος έχει χαρτονομίσματα ευρώ θα θέλει να τα κρατήσει στην άκρη ως μέσον αποθησαυρισμού και διαφύλαξης της αξίας της περιουσίας του. Ετσι λοιπόν θα φθάσουμε μοιραία σε καθεστώς αντιπραγματισμού. Δίνει π.χ. κάποιος ένα κιλό λάδι για να πάρει τρία κιλά αλεύρι. Δεδομένου ότι η χώρα μας στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στις εισαγωγές, για την πραγματοποίηση των οποίων θα απαιτείται, βεβαίως, συνάλλαγμα και όχι δραχμές, θα παρουσιαστούν σημαντικές ελλείψεις. Ελλείψεις π.χ. σε καύσιμα, σε πρώτες ύλες, ακόμη και σε αγροτικά προϊόντα, διότι εξαιτίας της αδύναμης ανταγωνιστικότητας της χώρας, ακόμη και τα τρόφιμα είναι σε μεγάλο βαθμό εισαγόμενα. Θα υπάρξουν, επομένως, σοβαρές ελλείψεις σε αρκετά βασικά είδη. Τα σχολεία, τα νοσοκομεία και γενικά οι δημόσιες υπηρεσίες θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες στη λειτουργία τους. Ελλείψει καυσίμων, ο στρατός και η αστυνομία δεν θα μπορούν να κινούν τα οχήματα. Μετά την πάροδο αρκετού χρόνου τα πράγματα θα έρθουν, βεβαίως, σε κάποια καλύτερη ισορροπία, όμως στην πρώτη μεταβατική περίοδο θα βιώσουμε ένα εφιαλτικό σενάριο. Γι’ αυτό ακριβώς περιγράφω κάποιες ζοφερές καταστάσεις, ώστε να κατανοήσει ο κόσμος τι πιθανότατα θα μπορούσε να συμβεί. Και δεν αναφέρομαι εδώ σε πιθανές κοινωνικές εκρήξεις, που θα ήταν αναμενόμενες σε ένα τέτοιο περιβάλλον. Κάποιοι άνθρωποι και μάλιστα καλοπροαίρετοι πιστεύουν αφελώς ότι επιστροφή στη δραχμή σημαίνει πως γυρίζουμε περίπου στο 2000, δηλαδή στο χρονικό σημείο λίγο πριν να μπούμε στη Ζώνη του Ευρώ. Και θυμούνται ότι την περίοδο εκείνη περνούσαν αρκετά καλά, άρα θεωρούν ότι δεν θα ήταν πρόβλημα η επιστροφή στη δραχμή. Ομως, τα πράγματα δεν είναι έτσι. Για τους λόγους που ανέφερα, επιστροφή στη δραχμή σημαίνει επιστροφή της χώρας δεκαετίες πίσω.
– Να σας ρωτήσω για να το καταλάβει όμως και ο κόσμος. Πόσο καιρό και τι προσπάθεια θα χρειαστεί για να πάμε στη δραχμή; Μερικοί πιστεύουν ότι μπορείτε εσείς να πατήσετε ένα κουμπί ένα βράδυ και η χώρα να πάει στη δραχμή πάρα πολύ απλά. Γίνεται αυτό;
– Αυτό είναι λάθος. Για να κυκλοφορήσουν στην αγορά τα νέα χαρτονομίσματα, το διάστημα που απαιτείται είναι μεγάλο. Να σας θυμίσω ενδεικτικά ότι η επιχείρηση σχεδιασμού, εκτύπωσης και κυκλοφορίας του ευρώ κράτησε πάνω από δυόμισι χρόνια, όντας μάλιστα συντονισμένη από τους αρμόδιους ευρωπαϊκούς οργανισμούς. Γι’ αυτό λοιπόν εξήγησα ότι στο μεταβατικό αυτό διάστημα, η αγορά θα πρέπει να λειτουργήσει είτε με τα ταχέως αποσυρόμενα ευρώ είτε στη βάση αντιπραγματισμού, δηλαδή στη βάση της ανταλλαγής είδους με είδος. Και γι’ αυτό ακριβώς υποστήριξα ότι επιστροφή στη δραχμή θα ισοδυναμεί, στην πρώτη κρίσιμη φάση, με επάνοδο στη δεκαετία του ’50.
– Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι ενδεχομένως, επειδή έχουν χάσει πολλά και δεν μπορούν να χάσουν τίποτε άλλο πηγαίνοντας στη δραχμή, μπορεί αυτό να το θεωρούν μια λύτρωση. Ποιος θα κερδίσει πηγαίνοντας στη δραχμή; Οι αδύναμοι ή αυτοί οι οποίοι είναι πιο ισχυροί να το πω έτσι;
– Σε τέτοιες «ανώμαλες» καταστάσεις, αυτοί που κυρίως χάνουν είναι οι πολλοί και οι αδύνατοι. Αυτοί που θα επωφεληθούν, όπως άλλωστε συνέβη και στο παρελθόν σε έκτακτες καταστάσεις, θα είναι οι λίγοι επιτήδειοι. Σίγουρα στο σύνολό της η χώρα θα ζημιωθεί και μάλιστα βαριά.
Αφόρητες συνθήκες
– Θα μου εξηγήσετε αυτό το επιχείρημα, ότι οι αδύναμοι θα γίνουν ακόμη πιο αδύναμοι; Οτι θα παίρνουν ακόμη λιγότερα, δηλαδή.
– Οπως σας έλεγα, ένα μεγάλο τμήμα του διοικητικού μηχανισμού, π.χ. σχολεία, νοσοκομεία, αστυνομία, στρατός κ.λπ., θα υπολειτουργεί. Οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες θα γίνουν αφόρητες. Το βιοτικό επίπεδο θα κάνει «βουτιά». Το νέο νόμισμα θα υποτιμηθεί σημαντικά, ενδεχομένως έως και 60% - 70%. Στη συνέχεια θα υπάρξει, βεβαίως, κάποια εξισορρόπηση, όμως το οικονομικό και κοινωνικό κόστος της μεταβατικής περιόδου θα είναι τεράστιο. Αλλά και αυτό που αποκάλεσα εξισορρόπηση θα έρθει ύστερα από απανωτές υποτιμήσεις, υπερπληθωρισμό, υψηλά δανειστικά επιτόκια και μεγάλες δυσκολίες προσαρμογής. Πρόοδος δεκαετιών θα πάει άσκοπα χαμένη. Γι’ αυτό δεν πιστεύω ότι οι Ελληνες θα ήθελαν να βιώσουμε ένα τέτοιο εφιαλτικό σενάριο, που θα εγκυμονούσε επιπλέον και τεράστιους κινδύνους για την εξωτερική ασφάλεια και τη θέση της χώρας μας. Πιστεύω ότι κάνουν μεγάλο λάθος αυτοί που υποστηρίζουν την επιστροφή στη δραχμή. Είμαι βέβαιος ότι οι πολίτες αυτής της χώρας δεν θα επιτρέψουν την επιστροφή στο μακρινό παρελθόν. Θα συστρατευθούν στον εθνικό αγώνα να γυρίσουμε το ταχύτερο δυνατόν σε τροχιά οικονομικής και κοινωνικής προόδου, εντός της Ζώνης του Ευρώ, διασφαλίζοντας ό,τι θετικό έχουμε πετύχει μέχρι σήμερα, διδασκόμενοι όμως και από λάθη που μας έφεραν στη σημερινή δυσχερή κατάσταση, λάθη που οφείλουμε οι ίδιοι να διορθώσουμε.
* Πρόκειται για απόσπασμα της συνέντευξης του κ. Γιώργου Προβόπουλου, η οποία θα προβληθεί σύντομα στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, στο πλαίσιο ειδικού αφιερώματος των «Νέων Φακέλων» για το «Πώς η Ελλάδα έφτασε στο Μνημόνιο».Αναδημοσίευση από εφημερίδα Καθημερινή


ΜΗΝΥΜΑ
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΛΟΥΚΑ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ
ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ 2012


Ελληνίδες, Έλληνες,
Μια πολύ δύσκολη χρονιά φεύγει. Μια χρονιά που σημαδεύτηκε από τα αναγκαία αλλά επώδυνα μέτρα που ελήφθησαν για την εξυγίανση ενός υπερχρεωμένου κράτους και την ανόρθωση της οικονομίας.
Οι προσπάθειες που έγιναν, οι θυσίες του ελληνικού λαού και η αλληλεγγύη των εταίρων μας είχαν ως αποτέλεσμα να αποφύγουμε την οικονομική καταστροφή και να κάνουμε σημαντικά βήματα εξόδου από την κρίση.
Όμως η κοινωνία μας δοκιμάστηκε και δοκιμάζεται σκληρά. Τα εισοδήματα μειώθηκαν και η ανεργία αυξήθηκε. Ποτέ τόσοι Έλληνες δεν αισθάνθηκαν τόση αβεβαιότητα και αγωνία για την προσωπική και οικογενειακή τους προοπτική.
Χιλιάδες οικογένειες, ιδιαίτερα τούτες τις μέρες, υφίστανται τις συνέπειες της κρίσης. Πρέπει να σταθούμε δίπλα τους, όπως αρμόζει σε μια κοινωνία ανθρωπιάς και αλληλεγγύης. Κανένας μόνος του. Είμαστε ένας λαός, ένα έθνος, σε κοινή δοκιμασία.
Μια πολύ δύσκολη χρονιά έρχεται. Πρέπει να συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα την προσπάθεια. Για να μην πάνε οι ως τώρα θυσίες χαμένες. Για να μην μεταβληθεί η κρίση σε μια άτακτη, καταστροφική χρεοκοπία. Για να παραμείνουμε στο ευρώ. Για να επανέλθουμε σε τροχιά ανάπτυξης και να μειώσουμε την ανεργία.
Οι επόμενοι τρεις μήνες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι. Οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα καθορίσουν την πορεία της Ελλάδας τις επόμενες δεκαετίες. Οφείλουμε να εργαστούμε συστηματικά. Με σχέδιο, συλλογική προσπάθεια, σαφείς στόχους, επιμονή στην υλοποίησή τους, με την ευθύνη και συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων, μπορούμε να μετατρέψουμε το 2012 σε χρονιά ελπίδας.
Κι άλλοτε περπατήσαμε τον σκληρό ανήφορο της προσπάθειας και της θυσίας. Οι παλιότερες γενιές έζησαν πολύ πιο δύσκολες καταστάσεις, αλλά δεν εγκατέλειψαν την προσπάθεια για ένα καλύτερο αύριο.
Σήμερα αγωνιζόμαστε για να παραμείνει η πατρίδα μας στον πυρήνα της Ευρώπης, για να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα, ευημερία και δημοκρατία που κατακτήσαμε τα τελευταία 30 χρόνια.
Όμως για να μην χάσουμε όσα κατακτήσαμε πρέπει να αλλάξουμε όλα όσα κάναμε λάθος. Να εξυγιάνουμε το κράτος, να χτίσουμε την οικονομία μας σε στέρεες βάσεις, να την κάνουμε ξανά ανταγωνιστική.
Είμαστε υπερήφανος λαός. Θα υπερασπιστούμε τη θέση μας στην Ευρώπη. Το ευρώ είναι το νόμισμά μας. Η Ευρώπη των ανεπτυγμένων χωρών είναι το κοινό μας σπίτι.
Δεν ζούμε σε συνήθεις καιρούς. Ζούμε τη χειρότερη διεθνή και εγχώρια κρίση της μεταπολεμικής περιόδου. Μπορούμε να ξεπεράσουμε την κρίση. Όμως, μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.
Το 2012 μπορούμε να τα καταφέρουμε, εφόσον κάνουμε τα θαρραλέα βήματα που απαιτούνται, εφόσον δουλέψουμε μαζί, εφόσον ξεπεράσουμε στείρους ανταγωνισμούς, εφόσον πιστέψουμε ξανά στις δυνάμεις μας.
Ενωμένοι θα βγούμε από την κρίση. Υπερήφανοι θα κοιτάξουμε το μέλλον με αυτοπεποίθηση. Και ο κόσμος θα κοιτάξει ξανά την Ελλάδα με εμπιστοσύνη.
Καλή χρονιά, με υγεία, αγάπη και δύναμη.
Πηγή: ΑΠΕ

ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ Κ. ΠΑΠΟΥΛΙΑ
Τη στήριξή του στην κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου, εξέφρασε ο πρόεδρος Κ. Παπούλιας, σε συνομιλία που είχε με τους δημοσιογράφους στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά το τέλος της καθιερωμένης τελετής υποβολής ευχών για το νέο έτος, από την πολιτική, στρατιωτική και δικαστική ηγεσία του τόπου.
"Αισθάνομαι ότι με την κυβέρνηση Παπαδήμου επικρατεί ύφεση, έχει κατακαθίσει ο κουρνιαχτός", δήλωσε ο κ. Παπούλιας, απαντώντας σε ερώτηση αν βλέπει να αποκαθίσταται το κλίμα εμπιστοσύνης της κοινωνίας απέναντι στο πολιτικό σύστημα, και συμπλήρωσε: "Του γίνεται πόλεμος. Το βλέπω στις εφημερίδες με σχόλια που θα μπορούσαν να μην γίνονται, αφού όλοι δηλώνουμε και ζητάμε τα πολλά χρήματα από την Ευρώπη".
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της χώρας λέγοντας ότι τα οικονομικά στοιχεία που έχει υπόψη του, δείχνουν ότι είναι καλύτερες οι συνθήκες για την αντιμετώπιση της κρίσης, καθώς επίσης και από το γεγονός ότι στις χριστουγέννιατικες διακοπές του στη Γερμανία, όπου επισκέφθηκε τα παιδιά του, διαπίστωσε ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό αρχίζουν να αναπτύσσονται και πρόσθεσε: "Αφού ένας τεχνοκράτης σαν το κ. Παπαδήμο εμφανίζεται αισιόδοξος, θα πρέπει αυτή την αισιοδοξία να την συμμεριστούμε".
Σε ερώτηση για την ανάγκη να ομονοήσουν οι στηρίζοντες την κυβέρνηση, ο κ. Παπούλιας, ανέφερε πως από τη δική του υπουργική εμπειρία καταλαβαίνει ότι η κυβέρνηση με τέτοιο εύρος έχει δυσκολίες. Αλλωστε, όπως είπε, και η ιταλική κυβέρνηση με μικρότερο μέγεθος αντιμετωπίζει δυσκολίες. 'Οσο για το πότε μπορούν να γίνουν οι εκλογές, πριν ή μετά το πάσχα, ο κ. Παπούλιας απέφυγε να τοποθετηθεί και παρέπεμψε στους πολιτικούς αρχηγούς, τονίζοντας ότι ο ίδιος είναι πρόθυμος να συμβάλλει εφόσον του ζητηθεί και επιβεβαίωσε ότι ο κ. Καρατζαφέρης έχει ζητήσει συνάντηση μαζί του, η οποία θα προγραμματιστεί αμέσως μετά τα Φώτα, για να συζητηθούν όλα τα θέματα.
Ο κ. Παπούλιας, δεν παρέλειψε να προβεί και σε παραινέσεις προς τα ΜΜΕ, να μην μεταφέρουν τις πληροφορίες που συγκεντρώνουν, επιδιώκοντας να συγκινήσουν, αλλά στις πραγματικές τους διαστάσεις.
Πηγή: ΑΠΕ

ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ ΚΡΙΝΕΤΑΙ Η ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩ, ΛΕΕΙ Ο Β. ΡΑΠΑΝΟΣ
 «Είτε θα μείνουμε στο ευρώ μειώνοντας το επίπεδο διαβίωσης όλοι μας, είτε θα αποχωρήσουμε από το ευρώ γυρνώντας δεκαετίες πίσω», τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και της Εθνικής Τράπεζας, Β. Ράπανος, μιλώντας την Δευτέρα στην εκδήλωση του Χρηματιστηρίου Αθηνών για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας.
Το πρώτο τρίμηνο του 2012 είναι καθοριστικό, καθώς θα κριθεί εάν η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ ή θα αποχωρήσει από το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα με αποτέλεσμα, εάν συμβεί το δεύτερο, να γυρίσει 20-25 χρόνια πίσω, είπε ο κ. Ράπανος.
Ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας κάλεσε τον πολιτικό κόσμο σε στράτευση αναφορικά με την κρισιμότητας της νέας χρονιάς και κυρίως των τριών πρώτων μηνών, ενώ παράλληλα ζήτησε στήριξη της κυβέρνησης Παπαδήμου, τονίζοντας ότι οι ημέρες είναι κρίσιμες και όλοι πρέπει να κάνουμε το καθήκον μας.
Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση επαναφέρει το δίλημμα της παραμονής ή όχι στο ευρώ.
Μετά το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, ο οποίος τόνισε πως ο κίνδυνος για τη χρεοκοπία παραμένει ισχυρός και το διακύβευμα είναι να μείνει η χώρα στη ζώνη του ευρώ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Eλλάδα πρέπει να εργαστεί σκληρά και να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να αποφευχθεί η επιστροφή στη δραχμή.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ, ο κ. Καψής τόνισε: «Αυτό εκ των πραγμάτων είναι το δίλημμα που έχουμε μπροστά μας [...] Δεν έχει νόημα αυτή τη στιγμή να δημιουργήσουμε έναν πανικό ότι "Α! Πάμε στην δραχμή". Θέλει προσοχή, γιατί μπορούμε πράγματι να το αποφύγουμε, εάν κάνουμε πολύ σοβαρή και συστηματική δουλειά».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η Ελλάδα έχει γλιτώσει τον κίνδυνο χρεοκοπίας, επειδή έλαβε την 6η δόση των δανείων από την ΕΕ και το ΔΝΤ.
πηγή: in.gr 

http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=6082:provopoulos-papadimos-tromokratia-evro&catid=81:kivernisi&Itemid=198 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου