Ένα blog για ζόρικους καιρούς...

Ένα blog για ζόρικους καιρούς... τους δικούς μας...

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

ΝΕΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΔΩΡΟ 60 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ!

ΤΑ €155 ΔΙΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΠΑΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΕΓΙΝΑΝ €185 ΔΙΣ!

ΧΡΕΟΚΟΠΗΜΕΝΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΠΟΥ ΦΥΤΟΖΩΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ΕΝΟΣ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΧΡΕΟΚΟΠΗΜΕΝΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ!


Την αύξηση του τελευταίου πακέτου κρατικών  εγγυήσεων προς τις ελληνικές τράπεζες στα €60 δις ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.
 Το μέγεθος του συγκεκριμένου πακέτου έχει γίνει "λάστιχο" καθώς από τα €15 δις πήγε στα €30 δις, για να φτάσει τώρα στα €60 δις.
Έτσι το συνολικό ποσό των κρατικών ενισχύσεων, που έχουν δοθεί προς τις ελληνικές τράπεζες σε διάφορες μορφές (εγγυήσεις, προνομιούχες μετοχές, ειδικά ομόλογα του δημοσίου, τα πρώτα €10 δις του Ταμείου Χρηματοπισωτικής Σταθερότητας) φτάνει πλέον τα €185 δις (μέχρι σήμερα το πρωί ήταν €155 δις)!!!
Για λόγους σύγκρισης, αναφέρουμε πως το ΑΕΠ της Ελλάδας, τη στιγμή αυτή, ανέρχεται περίπου στα € 220 δις!!!
Οι κρατικές αυτές εγγυήσεις, κρατούν τις ελληνικές τράπεζες "διασωληνωμένες" καθώς χρησιμοποιούνται για την άντληση ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με το σκανδαλώδες επιτόκιο του 1,25%.
Έτσι οι μέτοχοι των ελληνικών τραπεζών συνεχίζουν να ορίζουν τις τύχες της χώρας!
Βέβαια, αυτοί οι πακτωλοί κεφαλαίων ουδόλως ευνοοούν την ελληνική οικονομία, καθώς μόλις και επαρκούν για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των χρεοκοπημένων ελληνικών τραπεζών. 
Την ίδια στιγμή, η αγορά στερεύει από ρευστότητα, ενώ πληθαίνουν οι εφιαλτικές αναφορές μικρών και μεσαίων επιχειρηματιών για πιέσεις τραπεζών που αξιώνουν (!) τη μη-αναχρηματοδότηση εξυπηρετούμενων δανείων!
Με αυτήν την έννοια η πρόταση της ISKRA για εθνικοποίηση -κοινωνικοποίηση των τραπεζών σε συνδυασμό με την έξοδο από το ευρώ (σσ η δυνατότητα εκτύπωσης του νέου εθνικού νομίσματος θα δώσει τη δυνατότητα για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από το δημόσιο), αποτελεί τη μοναδική θέση που μπορεί να μετατρέψει το χρηματοπιστωτικό σύστημα σε εργαλείο ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης!

http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=5579:neo-doro-60-dis-eggyiseon-gia-trapezes&catid=58:oikonomiki-politiki&Itemid=182 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου