Ένα blog για ζόρικους καιρούς...

Ένα blog για ζόρικους καιρούς... τους δικούς μας...

Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

Γιατί υποβάλαμε μηνυτήρια αναφορά κατά της ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών;

Γιατί υποβάλαμε μηνυτήρια αναφορά κατά της ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών;
Το ζήτημα της κατάθεσης μηνυτήριας αναφοράς από το Σύλλογο “Έλληνες Φορολογούμενοι” και τον πρόεδρο του κόμματος “Έλληνες Φορολογούμενοι – Κίνημα Πολιτών” κατά του Υπουργού των Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη, της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων κας Αικατερίνης Σαββαΐδου και παντός άλλου υπευθύνου, για την ενδεχόμενη παράβαση του άρθρου 244 του Ποινικού Κώδικα (περί καταπίεσης) πήρε -όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο- μεγάλη δημοσιότητα.

Επειδή, κατά την άποψή μας, η κατάθεση αυτής της μηνυτήριας αναφοράς έχει μία μεγάλη, ουσιαστική αλλά και συμβολική αξία, στον αγώνα των πολιτών κατά της υψηλής και της παράνομης φορολογίας και κατά των αυθαίρετων πράξεων των Κυβερνήσεων γενικότερα, θέλουμε να εξηγήσουμε τους λόγους που μας οδήγησαν στην πράξη αυτή. 
Κατ' αρχάς, θέλουμε να επαναλάβουμε το άρθρο 244 του ΠΝ. Το άρθρο αυτά αναφέρει ότι: “Υπάλληλος που εν γνώσει εισπράττει φόρους, δασμούς, τέλη ή άλλα φορολογήματα, δικαστικά έξοδα ή οποιαδήποτε δικαιώματα που δεν οφείλονται τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών.”
Το άρθρο αυτό είναι ένα από τα “ξεχασμένα” του Ποινικού Κώδικα, αφού δεν υπάρχει σχετική νομολογία επί αυτού.

Ας δούμε τώρα, επιγραμματικά, γιατί υπάρχει η παράβαση του άρθρου 244. Κατά την άποψή μας, υπάρχει παράβαση επειδή:
  • Σύμφωνα με το άρθρο 79 του Συντάγματος: “Όλα τα έσoδα και έξoδα τoυ Kράτoυς πρέπει να αναγράφoνται στoν ετήσιo πρoϋπoλoγισμό και τoν απoλoγισμό”.
  • Στον Προϋπολογισμό του έτους 2014 που ψήφισε η Βουλή των Ελλήνων, από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), προβλέπονται έσοδα ύψους 2.650 εκατομμυρίων ευρώ. Υπάρχουν πολλές μαρτυρίες που αναφέρουν ότι τον Ιούλιο, ο συνολικός φόρος που βεβαιώθηκε υπερβαίνει ακόμη και τα 4 δισ. ευρώ. Η Κυβέρνηση ρωτήθηκε από πολλούς (μεταξύ αυτών και από την αξιωματική αντιπολίτευση) να αναφέρει το συνολικό ποσό που βεβαιώθηκε στα εκκαθαριστικά σημειώματα του Ιουλίου. Έως σήμερα, δεν έχει απαντήσει. Με τη μηνυτήρια αναφορά ζητούμε από τον Εισαγγελέα να ερευνήσει και διαπιστώσει πιο ποσό βεβαιώθηκε. Εάν το συνολικό ποσό που βεβαιώθηκε στις 31/7/2014 ξεπερνά τα 2,65 δισ. ευρώ, τότε όντως τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα έχουν υποπέσει στο αδίκημα της “καταπίεσης”. Το γεγονός ότι τα εκκαθαριστικά του Ιουλίου μπορεί να ακυρωθούν, δεν έχει μεγάλη σημασία αφού ο νόμος διώκει και την απόπειρα.
  • Σημειώνουμε ότι, όπως δέχονται τα δικαστήρια, ως είσπραξη κατά την έννοια του αρ. 244 ΠΚ νοείται και ο καταλογισμός από τον αρμόδιο υπάλληλο και όχι  μόνο η  εν στενή έννοια είσπραξη του ποσού.

Έτσι έχει η “νομική παράμετρος” του ζητήματος. Υπάρχει όμως και η πολιτική παράμετρος. Αυτή έχει να κάνει, κατ' αρχάς, με τη νομιμότητα στη λειτουργία του Κράτους. Και τίθενται τα παρακάτω ζητήματα:
  •  Γιατί να παρανομεί το Κράτος; Γιατί να μη λειτουργεί με βάση τη νομιμότητα; Αυτό είναι που ζητάμε, τόσο σαν Σύλλογος, σαν πολιτικό κόμμα, όσο και σαν πολίτες: Ένα Κράτος που λειτουργεί με διαφάνεια και με νομιμότητα!
  •  Οι πολίτες θα πρέπει -επιτέλους- να μάθουμε να ελέγχουμε τη λειτουργία του Κράτους. Και να αντιδρούμε, όταν αυτό παρανομεί. 
  • Η Δικαιοσύνη θα πρέπει -επιτέλους- να αποτελέσει έναν πυλώνα προστασίας, ένα καταφύγιο της κοινωνίας απέναντι στις αυθαιρεσίες της δημόσιας διοίκησης.

Από την άλλη πλευρά, τίθεται ένα σοβαρότατο ζήτημα δημοκρατικής νομιμοποίησης στη λειτουργία του Κράτους και κυρίως στο πώς χειρίζεται αυτό έσοδα και τα έξοδά του:
  • Ποιός αποφασίζει το ύψος των εσόδων και των δαπανών; Η Βουλή των Ελλήνων, ο Υπουργός των Οικονομικών ή η τρόικα; Είναι σωστό να μην τηρούνται ούτε καν τα προσχήματα; Είναι σωστό να τα καταργήσουμε όλα; Δε μπορούμε να σεβαστούμε ούτε στο ελάχιστο τους Θεσμούς;
  • Ποιός είναι τελικά ο ρόλος του Συντάγματος; Ισχύει, ή είναι διακοσμητικός για να δικαιολογεί μία “κατ' επίφαση” Δημοκρατία;
  • Πώς νομοθετεί η Κυβέρνηση; Λαμβάνει υπ' όψη της το Σύνταγμα και τους νόμους;
  • Ποιός είναι ο ρόλος της Βουλής μέσα σε όλα αυτά;

Τί πετυχαίνουμε εμείς οι πολίτες με τις προσπάθειες αυτές; Πολλοί ισχυρίζονται ότι είναι αμφίβολο εάν η μήνυση αυτή θα μπορούσε να ευδοκιμήσει και να καταστήσει κάποιον κατηγορούμενο.
Λάθος! Πετυχαίνουμε πάρα πολλά! Ήδη πετυχαίνουμε, από τη δημοσιότητα που παίρνει το ζήτημα: Οι πολίτες μαθαίνουν για ένα “ξεχασμένο” άρθρο του Ποινικού Κώδικα που θεσπίστηκε για τη δική τους προστασία.
Πετυχαίνουμε να αντιλαμβάνεται ο πολίτης ότι είναι σε θέση να ελέγξει τη δημόσια διοίκηση και να βάλει φραγμό στην ανεξέλεγκτη φορολογία και κυρίως στην αυθαιρεσία του Κράτους, σε διάφορους τομείς.
Πετυχαίνουμε το σωφρονισμό των ασκούντων τη δημόσια διοίκηση. Είμαστε βέβαιοι ότι, τόσον ο κ. Χαρδούβελης όσο κυρίως η κα Σαββαΐδου, η οποία και δεν καλύπτεται από το νόμο περί ευθύνης υπουργών, θα σκεφθούν καλά την επόμενη φορά που κάποιος θα τους πει να εισπράξουν φόρους που δεν έχουν εγκριθεί από τη Βουλή ή φόρους που είναι παράνομοι.
Οι πολίτες θα πρέπει να αντιδρούν στην παρανομία του Κράτους. Επειδή έτσι προστατεύουν όχι μόνο τους θεσμούς, αλλά τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους. Θα πρέπει να αντιδρούν μέσα από Συλλόγους, μέσα από κόμματα, μέσα από κάθε κοινωνικό φορέα ο οποίος παλεύει όχι μόνον για χαμηλότερη φορολογία και για μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα των φόρων, αλλά και για μία καλύτερη, εντιμότερη και δικαιότερη σχέση μεταξύ του Κράτους και των πολιτών.

Ο αγώνας του Συλλόγου Έλληνες Φορολογούμενοι και του πολιτικού κόμματος “Έλληνες Φορολογούμενοι – Κίνημα Πολιτών” δε θα σταματήσει εδώ. Θα προσπαθούμε και θα επεμβαίνουμε όσο μπορούμε. Με μέθοδο, με υπομονή και με -μεγάλη- επιμονή. Και καλούμε όλους τους πολίτες να συστρατευθούν μαζί μας.

Σημείωση: Καθώς η Κυβέρνηση ετοιμάζεται να εκδώσει νέα εκκαθαριστικά για τον ΕΝΦΙΑ που -σύμφωνα με τα όσα έχουν γραφεί- και πάλι θα υπερβαίνουν τα 2,65 δισ. ευρώ, καταθέσαμε αναφορές (προτιμήσαμε τις αναφορές αντί των εξωδίκων δηλώσεων, έτσι ώστε να μην οξύνουμε περαιτέρω τις σχέσεις μας) προς τον Υπουργό των Οικονομικών και την Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, με τις οποίες τους καλούμε να απόσχουν από κάθε πράξη βεβαίωσης φόρων που στο σύνολό τους θα υπερβαίνουν το ποσό των 2,65 δισ. ευρώ, για τα οποία και μόνον υπάρχει η εξουσιοδότηση της Βουλής. Σε διαφορετική περίπτωση, θα προχωρήσουμε στην υποβολή και νέας μηνυτήριας αναφοράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου