Ένα blog για ζόρικους καιρούς...

Ένα blog για ζόρικους καιρούς... τους δικούς μας...

Τετάρτη 6 Αυγούστου 2014

Ντροπολογία-δωράκι στους μεγάλους εκδότες - καναλάρχες

«Ελευθερία του Τύπου στην καπιταλιστική κοινωνία - αυτό σημαίνει να εμπορεύεσαι τον Τύπο και να ασκείς επίδραση πάνω στις λαϊκές μάζες. Ελευθερία του Τύπου - είναι η συντήρηση του Τύπου, πανίσχυρου μέσου επίδρασης πάνω στις λαϊκές μάζες, με έξοδα του κεφαλαίου. Για να αλλάξει αυτή η κατάσταση θα πρέπει να περιμένουμε τη στιγμή όπου δε θα υπάρχει η αντικειμενική δυνατότητα να υποτάσσεται ο Τύπος ούτε άμεσα ούτε έμμεσα στην εξουσία του χρήματος και τίποτε δε θα εμποδίζει τον κάθε εργαζόμενο - ή ομάδα εργαζομένων ανεξάρτητα από τον αριθμό της - να έχει και να ασκεί το δικαίωμα χρησιμοποίησης των κοινωνικοποιημένων τυπογραφείων και του κοινωνικοποιημένου χαρτιού».

(Λένιν, «Άπαντα», τόμος 37).

Μια κυβέρνηση πλήρως απονομιμοποιημένη στην λαϊκή συνείδηση που στηρίζεται αποκλειστικά από ντόπιους  και ξένους καπιταλιστές, κατασταλτικούς μηχανισμούς και στα Μέσα Μαζικής Παραπληροφόρησης είναι επόμενο ότι θα ανταποδώσει με κάθε τρόπο την στήριξη που της προσφέρει, αυτό το «μαύρο μέτωπο».

Ετσι και σήμερα. Με μια ντροπολογία που ψηφίστηκε σε ένα άσχετο νομοσχέδιο μια χούφτα καπιταλιστών που ελέγχουν τα ΜΜΕ παίρνουν ένα τεράστιο κυβερνητικό «δωράκι».
Επιχειρήσεις φαλιρισμένες, ζημιογόνες και υπερδανισμένες (π.χ ο ΔΟΛ είχε ζημιές 22 εκατ ευρώ το 2013 ενώ χρωστάει στις τράπεζες 216 εκτ και ο «Πήγασος» του Μπόμπολα, έχει δάνεια 223 εκατ  ενώ έκλεισε το 2013 με 22 εκατ παθητικό), σήμερα παίρνουν μια βαθιά ανάσα από την άθλια συγκυβέρνηση Σαμαρά -Βενιζέλου.
Είναι η  ίδια κυβέρνηση που αφήνει τις τράπεζες να παίρνουν τα σπίτια από μεροκαματιάρησες που δεν μπορούν να πληρώσουν τα ληστρικά τοκογλυφικά δάνεια, που έχει εξαπολύσει φοροληστεία στα λαϊκά στρώματα,

Τι ακριβώς έγινε σήμερα στην σχετική συζήτηση στην βουλή αναφέρεται εδώ ενώ τι ακριβώς σημαίνει η ντροπολογία που πλέον είναι νόμος, το διαβάζουμε από το "Παρατύπως":

Τα δίνουν όλα στους μεγάλους εκδότες - καναλάρχες

Καλοκαιρινά δώρα στους εργοδότες – διάλυση θέσεων και όρων εργασίας

Μέσα στο καλοκαίρι με μια λαθραία τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο τέσσερις κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης σπεύδουν να εξυπηρετήσουν τα πολύ στενά σχέδια μιας χούφτας μεγάλων ιδιοκτητών ΜΜΕ. Ενόψει των αλλαγών που ετοιμάζονται με συγχωνεύσεις ομίλων και Μέσων (οι συζητήσεις ΔΟΛ – Πήγασου είναι γνωστές), μπροστά στην κατάρρευση των μεγάλων επιχειρήσεων του κλάδου (μόνο οι 12 μεγάλες εκδοτικές επιχειρήσεις χρωστούν σύμφωνα με τους ισολογισμούς τους 650 εκατ. ευρώ) και την αναδιάταξη δυνάμεων που ετοιμάζουν οι επιχειρηματίες του χώρου (όπως προανήγγειλε ο εργοδοτικός σύνδεσμος), η κυβέρνηση έρχεται με ένα κείμενο 22 σελίδων, το οποίο κατατέθηκε την Παρασκευή 1η Αυγούστου το απόγευμα στη Βουλή, να αλλάξει το μεγαλύτερο μέρος του πλαισίου στο οποίο κινούνται τα ΜΜΕ στη χώρα μας:

- αλλοιώνει τις ελάχιστες δεσμεύσεις που ίσχυαν για την αποφυγή «δεσπόζουσας θέσης», αφήνοντας το πεδίο ελεύθερο στους επιχειρηματίες να ελέγχουν μεγάλο αριθμό τηλεοπτικών – ραδιοφωνικών – εκδοτικών Μέσων

- παρατείνει το ίδιο χαριστικό καθεστώς λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών και τις προσωρινές άδειες των ραδιοφωνικών σταθμών

- δίνει το ελεύθερο στους εργοδότες να μπορούν να χρησιμοποιούν το ίδιο προσωπικό εξυπηρετώντας τις ανάγκες διαφορετικών Μέσων

- απαλλάσσει από αγγελιόσημο διαφημιστικά μηνύματα συμφερόντων των ίδιων των επιχειρηματιών – ιδιοκτητών ΜΜΕ, όπως η DIGEA

- ευνοεί τις συναλλαγές των ΜΜΕ με τους διαφημιζόμενους, αλλάζοντας τον τρόπο υπολογισμού του αγγελιοσήμου.

Στόχος να συνεχιστεί και να μεγαλώσει η κυριαρχία ελάχιστων επιχειρηματικών ομίλων στην ενημέρωση, ευνοώντας από τη μια τα ιδιοτελή συμφέροντα μιας χούφτας επιχειρηματιών, και από την άλλη τους (προεκλογικούς;) σχεδιασμούς της κυβέρνησης για τον ασφυκτικό έλεγχο της ενημέρωσης και την ολοκληρωτική κυριαρχία της «ενσωματωμένης» στο σύστημα δημοσιογραφίας.

Τι αποτέλεσμα θα έχει όλο αυτό για τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ;

Θα χαθούν δεκάδες ή και εκατοντάδες θέσεις εργασίας, αφού νόμιμα πλέον το αποτέλεσμα της εργασίας δημοσιογράφων, τεχνικών ήχου, εικόνας κ.λπ. θα μπορεί να χρησιμοποιείται σε οποιοδήποτε Μέσο του ίδιου ιδιοκτήτη ή …συνδεδεμένο με αυτό.

Με αυτό τον τρόπο οι τελευταίες προστατευτικές ρυθμίσεις που ισχύουν για τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στα ΜΜΕ παύουν και οι εργαζόμενοι μετατρέπονται σε πολυεργαλεία χωρίς δικαιώματα.

Χάνονται πολλές χιλιάδες ευρώ από τον κύριο πόρο που εισπράττουν τα ασφαλιστικά μας ταμεία –το αγγελιόσημο- δημιουργώντας ακόμα πιο ασφυκτική κατάσταση στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, το οποίο έχει στερηθεί εκατομμύρια από το κούρεμα του PSI και από τα «κανόνια» που έχουν βαρέσει πολλοί από τους «αξιότιμους» επιχειρηματίες των ΜΜΕ.

Το πόσο μεγάλη είναι η σπουδή της κυβέρνησης να εξυπηρετήσει τα σχέδια μονοπώλησης των Μέσων Ενημέρωσης από ελάχιστες καταχρεωμένες επιχειρήσεις, φαίνεται και από το γεγονός ότι την ίδια περίοδο, στο πολυνομοσχέδιο που θα συζητηθεί στη Βουλή αυτές τις μέρες, περιέχονται διατάξεις που στερούν έσοδα από τον περιφερειακό κυρίως Τύπο (κατάργηση δημοσίευσης προκηρύξεων κ.λπ.) οδηγώντας σε κίνδυνο μερικές χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Απέναντι σε αυτή την αιφνιδιαστική επίθεση κυβέρνησης – εργοδοτών χρειάζεται μια δυναμική αντίδραση από τα σωματεία του κλάδου. Χρειάζεται τώρα σύσσωμος ο κλάδος να προχωρήσει σε κινητοποίηση για να μην περάσει η ισοπεδωτική πολιτική απέναντι στην ενημέρωση και την εργασία στα ΜΜΕ. Απαιτείται ο κλάδος να απευθυνθεί στην κοινωνία και να καταδείξει τις χαριστικές αυτές ρυθμίσεις απέναντι σε ελάχιστες επιχειρήσεις, την ίδια στιγμή που ο πολίτης δέχεται καταιγισμό μέτρων και φόρων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου