Ένα blog για ζόρικους καιρούς...

Ένα blog για ζόρικους καιρούς... τους δικούς μας...

Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

ΚΑΥΤΟ ΘΕΡΟΣ ΜΕ ΔΥΟ ΔΟΣΕΙΣ ΣΚΛΗΡΩΝ “ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΩΝ” ΓΙΑ 4 ΔΙΣ !

(Δευτ. 23/6/14 - 13:50 - 16:30)
Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ ΚΑΤΑΛΥΕΤΑΙ ΚΑΘΕ ΙΧΝΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ  
Η τραγωδία, που θα ήταν από τις πιο εξωφρενικές φαρσοκωμωδίες αν δεν την πλήρωνε σκληρά ο ελληνικός λαός, συνεχίζεται σε νέα θερινή έκδοση.  
Οι πιστωτές της χώρας, ενώ μας δίνουν δόσεις μόνο και μόνο για να τους πληρώνουμε τα ελληνικά ομόλογα τα οποία κατέχουν και τα οποία λήγουν, μας βάζουν και σκληρότατους από πάνω μνημονιακούς όρους για την εξυπηρέτηση.  
Αυτό το θέατρο του παραλόγου παίζεται δραματικά και αυτό το καλοκαίρι με τις τροϊκανές δόσεις και μια κυβέρνηση με υπουργούς πολλών ταχυτήτων, που σπαράσσεται και κλονίζεται και σε μια περίοδο όπου, παρά τα αντιθέτως θρυλούμενα, η πραγματική οικονομικοκοινωνική κατάσταση χειροτερεύει ραγδαία, η αγορά πνίγεται, η φοροεπιδρομή έχει πάρει χαρακτηριστικά εφιάλτη, τα εισοδήματα συνεχώς καταρρέουν και η ανεργία εξαπλώνεται.
ΤΑ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΑΝΑΜΕΝΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΤΑ 1,8 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ
Ένα ακόμη τελεσίγραφο έστειλαν οι δανειστές της χώρας στο νέο ΥΠΟΙΚ Γκ. Χαρδούβελης, το οποίο αυξάνει την δυσκολία αποπληρωμής των ομολόγων του Αυγούστου. Ο λόγος για υπεσχημένα στις Κεντρικές Τράπεζες κέρδη ελληνικών ομολόγων που υπολογίστηκαν από τον ΥΠΟΙΚ σε 1,8 δισ. ευρώ (ενδεχομένως τελικά να φτάσουν στα 2 δισ. ευρώ περίπου όπως αναφέρουν κοινοτικές πηγές) τα οποία όμως για να φτάσουν απαιτούν εφαρμογή του μνημονίου.  
Σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε σαφές στο νέο υπουργό Οικονομικών από τους ομολόγους του ότι η «εφαρμογή» απαιτεί την εκπλήρωση και των 12 προαπαιτούμενων που συνδέονται με την είσοδο των 2 δισ. ευρώ των δόσεων. Έτσι, αυξάνεται ο «λογαριασμός» που περιμένει η κυβέρνηση σε 4 δισ. ευρώ περίπου.  
Το ποσό των 4 δισ. θα χρησιμοποιηθεί για την πληρωμή των ομολόγων του Αυγούστου χωρίς επιβαρύνσεις (πχ από ακριβές εκδόσεις εντόκων), αλλά και την  αποπληρωμή μέρους των οφειλών του κράτους προς ιδιώτες. Αλλά το διακύβευμα είναι πολύ δύσκολο, καθώς ειδικά το β΄ πακέτο προαπαιτούμενων είναι βαρύτατο, αφού περιλαμβάνει από δασικό και χωροταξικό νομοσχέδιο, το νόμο για τον αιγιαλό, το περιθώριο κέρδους στα φαρμακεία και για τους φόρους υπέρ τρίτων, έως τη μικρή ΔΕΗ.  
ΠΡΟΚΡΙΜΑ ΤΑ 6 «ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ» ΤΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ  
Η ρητή δημόσια δέσμευση του νέου ΥΠΟΙΚ στο Λουξεμβούργο, θεωρείται ως ζήτημα αξιοπιστίας του ιδίου και της κυβέρνησης και θα «ελεγχθεί» τόσο στο Eurogroup του Ιουλίου όσο και από τη τρόικα που – βάση προγράμματος – ξεκινά τον μίνι έλεγχο στις 9 Ιουλίου. «Τα πρώτα προαιπαιτούμενα είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου» αναφέρει κυβερνητική πηγή εξηγώντας ότι το δεύτερο πακέτο είναι πολύ πιο βαρύ. Εξηγούν έτσι και την… ενδιάμεση τοποθέτηση του ΥΠΟΙΚ για την έγκαιρη εκπλήρωσή τους.  
«Τα επόμενα έξι προαπαιτούμενα το πιθανότερο να είναι έτοιμα πριν από τις διακοπές του Αυγούστου», ανέφερε στην συνέντευξη Τύπου της Παρασκευής ως προεδρεύων του Ecofin ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ και πρόσθεσε «είναι κρίσιμο για μας» να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Πρόσθεσε επίσης ότι η διαπραγμάτευση για το χρέος «είναι στον αέρα, δεν υπάρχει δεδομένη ημερομηνία έναρξης», οι διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν όταν είναι αναγκαίο, εξήγησε. Ανέφερε επίσης με νόημα ότι «δεν πρέπει να πάμε πίσω από ομάδες ειδικών συμφερόντων»  
ΤΑ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ
Στο πρώτο «πακέτο» περιλαμβάνονται:
- Επικαιροποίηση της λίστας των φόρων υπέρ τρίτων καθώς τα δύο σχέδια που παραδόθηκαν δεν κρίθηκαν επαρκή. Η λίστα θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για τις σταδιακές καταργήσεις που θα ξεκινήσουν τον Ιούλιο και θα πρέπει να ολοκληρωθούν τον Οκτώβριο.
- Νομοθεσία που θα επιτρέπει πρόσβαση σε φαρμακευτική περίθαλψη και διαγνωστικές εξετάσεις από ανασφάλιστους αλλά και αλλαγή των σημερινών περιθωρίων κερδών των φαρμακείων στο πλαίσιο ενός αντιστρόφως προοδευτικού συστήματος με παράλληλα μείωση του συνολικού περιθωρίου κερδών των φαρμακείων
- Υιοθέτηση Κώδικα Δεοντολογίας για τα μέλη της κυβέρνησης
- Υπουργική απόφαση για την ενοποίηση της διαδικασίας συλλογής φόρων
- Υιοθέτηση νομοθεσίας για αδειοδότηση επενδύσεων (υπό εξέταση πληρότητας)
- Υιοθέτηση νόμου για το υπαίθριο εμπόριο (έχει γίνει αλλά υπάρχουν ενστάσεις για παράδειγμα αναφορικά με τον μη διαχωρισμό πωλητών – εμπόρων στις λαϊκές).  
Στο δεύτερο πακέτο περιλαμβάνεται:
- -Κατάργηση από 1η Ιανουαρίου του 2015 όλων των τελών υπέρ τρίτων που χρηματοδοτούν επικουρικά ταμεία και βρίσκονται υπό την αιγίδα του υπουργείου Εργασίας.
- Θέσπιση της απαιτούμενης νομοθεσίας για την απορρόφηση από το ΕΤΕΑ των επικουρικών ταμείων του δημοσίου
- -Υιοθέτηση του νέου δασικού νόμου
- -Υιοθέτηση νομοθεσίας για μείωση των διοικητικών βαρών
- -Υιοθέτηση του νόμου για τη «μικρή ΔΕΗ» και εκκαθάριση όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών της (το νομοσχέδιο βρίσκεται στη Βουλή)
- -Υιοθέτηση νομοθεσίας για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και τη δημοσίευση και παρακολούθηση του ενεργητικού τους.  

ΚΡΙΣΙΜΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΔΟΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΩΝ  
Περιθώριο έως την επόμενη Δευτέρα 30 Ιουνίου έχει η κυβέρνηση προκειμένου να δρομολογήσει την υλοποίηση μέρους των έξι πρώτων προαπαιτούμενων για τη δόση του Ιουνίου.  
Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης θα κληθεί στις 7 Ιουλίου να ενημερώσει το Eurogroup για την πλήρη εφαρμογή των εν λόγω μέτρων, ώστε να λάβει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης.  
Από τα προαπαιτούμενα του Ιουνίου έχουν υλοποιηθεί ο νόμος για το υπαίθριο εμπόριο και το νέο πλαίσιο αδειοδοτήσεων για τον χωροταξικό σχεδιασμό.  
Υπολείπονται η επικαιροποίηση του καταλόγου των φόρων υπέρ τρίτων, η υιοθέτηση κώδικα συμπεριφοράς για τα μέλη της κυβέρνησης, ώστε να περιοριστεί η διαφθορά, η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης από τα υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης για το σχέδιο δράσης σχετικά με τη είσπραξη των οφειλών και η μείωση του περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών.  
Ο Γκ. Χαρδούβελης φέρεται αισιόδοξος ότι θα εκπληρωθούν τα προαπαιτούμενα έως το τέλος της εβδομάδας, παρά την είκονα διάλυσης που εμφανίζει η κυβέρνηση από τη "δράση" των μελών του υπουργικού συμβουλίου.
Σε κάθε περίπτωση, τόσο ο ίδιος όσο και οι επικεφαλής της τρόικας Τόμσεν (ΔΝΤ), Κοστέλο (ΕΕ) και Μαζούχ (ΕΚΤ) θα παρουσιάσουν στο Eurogroup της 7ης Ιουλίου στις Βρυξέλλες την ελληνική πρόοδο, αλλά και το περιεχόμενο της 10ήμερης αξιολόγησης που θα διενεργήσει η τρόικα στην Αθήνα στο διάστημα 8-18 Ιουλίου.  
Το διάστημα που θα βρίσκεται η τρόικα στην Αθήνα η κυβέρνηση θα πρέπει να τρέξει την υλοποίηση των προαπαιτούμενων του Ιουλίου τα οποία θα πρέπει να κλείσουν πριν τις 15 Αυγούστου.  
Από αυτά ξεχωρίζουν το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ» και οι ρυθμίσεις για τα επικουρικά ταμεία.  
Πάντως, το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου θεωρείται κρίσιμο και για την εκτέλεση του προϋπολογισμού με το οικονομικό επιτελείο να προσδοκά στο διάστημα αυτό έσοδα περίπου 5 δισ. ευρώ από το φόρο εισοδήματος και τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).  
Δεδομένων μάλιστα των πρόσφατων δικαστικών αποφάσεων για τους ένστολους και τις αποδοχές των δικαστών η πορεία των φορολογικών εσόδων θα είναι εκείνη που θα κρίνει το εάν η εκτέλεση του προϋπολογισμού παρεκκλίνει του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ.
Με πληροφορίες από το in.gr (Θαν. Κουκάκης) και το capital.gr (Δημ. Καδδά).
ΣΦΟΔΡΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ ΝΟΜ/ΔΙΟ ΜΕ ΤΑ "ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ"
Νέο νομοσχέδιο, και αυτό με τη μορφή του κατεπείγοντος, που περιλαμβάνει και προαπαιτούμενα για τη δόση καταθέτει η κυβέρνηση στο πρώτο θερινό τμήμα.
Την ανακοίνωση έκανε κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την υπαγωγή επενδυτικών σχεδίων του ν. 3908/2011, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γιώργος Βλάχος, λέγοντας ότι το κατεπείγον νομοσχέδιο επιγράφεται «Χωροταξική και πολεοδομική μεταρρύθμιση – Βιώσιμη ανάπτυξη» και θα είναι κατεπείγον γιατί «υπάρχει πρόβλημα με προθεσμίες και με δεσμεύσεις της χώρας απέναντι στους συνομιλητές μας».
Ανακοίνωσε ακόμη ότι η συνεδρίαση της Επιτροπής για το νομοσχέδιο θα γίνει την Τρίτη (στις 10 το πρωί) και την Τετάρτη θα έρθει στο πρώτο θερινό τμήμα για ψήφιση.
«Και θα το διαβάσουμε πότε;» ρώτησε ο βουλευτής Νικήτας Κακλαμάνης ζητώντας το νομοσχέδιο «να μείνει τουλάχιστον μία μέρα» για να ενημερωθούν οι βουλευτές.
«Αυτά που κάνετε είναι αίσχη και αθλιότητες, είναι η κατάλυση κάθε ίχνους Δημοκρατίας, είναι η κατάργηση της Βουλής» αντέδρασε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης.
«Κλείσατε τη Βουλή λέγοντας ότι δεν υπάρχει κάτι άλλο, και τώρα φέρνετε νομοσχέδιο με σύντμηση διαδικασιών και ταυτόχρονα ακούμε με μεγάλη έκπληξη και κατεπείγον νομοσχέδιο», είπε και ρώτησε: «Ποια καθεστώτα το κάνουν αυτό; Πείτε το όνομά του εσείς. Δημοκρατία δεν λέγεται. Διαλέξτε το όνομα εσείς, αλλά πάντως Δημοκρατία δεν είναι».
Ο κ. Λαφαζάντης τόνισε ότι αυτοί οι νόμοι «δεν θα δημιουργήσουν νομικά τετελεσμένα» και κάλεσε τους βουλευτές των άλλων κομμάτων να αντιδράσουν.
«Η Βουλή δεν είναι παράρτημα των πιστωτών, της Μέρκελ και των άλλων», είπε και πρόσθεσε: «Να διαμαρτυρηθείτε, δεν είστε υπάλληλοι της τρόικας, είστε βουλευτές». Για «απαράδεκτη, άθλια μεθόδευση» έκανε λόγο και ο Εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος. «Καταγγέλλουμε τη διαδικασία. Η κυβέρνηση να τηρήσει τουλάχιστον αυτά που ως αστοί λέτε ότι υποστηρίζετε: δηλαδή την αστική Βουλή», τόνισε. Έντονα αντέδρασε και η Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγελία Αμμανατίδου.
«Η οποιαδήποτε επιλογή γίνεται προκύπτει από μία εξωτερική αιτία, που είναι ότι θα πρέπει να έχουν υιοθετηθεί την 1η Ιουλίου και ο επενδυτικός νόμος, που έχει να κάνει με την αποφυγή απένταξης χρηματοδοτούμενων έργων, και τη χωροταξική και πολεοδομική μεταρρύθμιση που ετοίμαζε επί έναν χρόνο ο πρ. Αναπληρωτής Υπουργός Σταύρος Καλαφάτης», απάντησε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης.

ISKRA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου