metanastes1410-300x171«Την Τρίτη 8 Απριλίου γύρω στις 11:00 το πρωί ομάδα από είκοσι Χρυσαυγίτες με αντικείμενα στα χέρια επιτίθεται σε μετανάστες μικροπωλητές που βρίσκονται έξω από την ΑΣΟΕΕ και προσπαθεί να αποκλείσει ανεπιτυχώς την είσοδο του Πανεπιστημίου. Λίγο αργότερα η επίθεση των Χρυσαυγιτών ενισχύεται από ασφαλίτες, Δελτάδες και ΜΑΤ, εξαπολύοντας ανθρωποκυνηγητό στην περιοχή, κατά το οποίο χτυπάνε κόσμο αδιάκριτα και τελικά συλλαμβάνουν ένα φοιτητή και 12 μετανάστες», σημειώνουν στην κοινή ανακοίνωσή τους, το Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα και το Στέκι Μεταναστών, καλώντας κόσμο να παρευρεθεί στη δίκη και να συμπαρασταθεί στους συλληφθέντες.
«Άνιση μεταχείριση των κατηγορουμένων»
Οι τρεις Οργανώσεις υπενθυμίζοντας τα γεγονότα, προσθέτουν: «Το απόγευμα της ίδιας ημέρας πραγματοποιείται από πλήθος κόσμου πορεία διαμαρτυρίας προς το Α.Τ. Κυψέλης, η οποία ανακόπτεται από την αστυνομία και καταλήγει σε συγκέντρωση στην πλατεία Αμερικής. Το πρωί της επόμενης μέρας οι συλληφθέντες οδηγούνται στα δικαστήρια με τις κατηγορίες της αντίστασης κατά της αρχής, των απλών σωματικών βλαβών και του παράνομου εμπορίου, ενώ ταυτόχρονα η αστυνομία πραγματοποιεί τρομοεισβολή στα σπίτια των συλληφθέντων χωρίς παρουσία εισαγγελέα και χωρίς τελικά να βρει κάτι το επιβαρυντικό. Η δίκη αναβάλλεται για την Τετάρτη 23 Απριλίου, αλλά με απόφαση της αστυνομίας διατάσσεται η κράτηση των 12 μεταναστών, απ’ τους οποίους οι 6 κρατούνται στο Α.Τ. Ομόνοιας και οι υπόλοιποι 6 στην Αμυγδαλέζα, ενώ ο Έλληνας φοιτητής αφήνεται ελεύθερος.
Η άνιση μεταχείριση των κατηγορουμένων και η παράνομη κράτηση των μεταναστών, η οποία υλοποιείται δυνάμει ρατσιστικών διατάξεων που προβλέπονται σε διοικητικούς νόμους, προεδρικά διατάγματα και πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, καταδεικνύει για πολλοστή φορά την εφαρμογή ενός εξαιρετικού «κράτους δικαίου» εις βάρος των μεταναστών. Οι φασιστικής έμπνευσης νόμοι που θεσπίζονται σωρηδόν, καμουφλάροντας αντιδραστικές πρακτικές με το μανδύα της νομιμότητας, παρέχουν την υπερεξουσία σε αστυνομία και δικαστές να διατάσσουν τον εγκλεισμό των μεταναστών σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, να παρατείνουν αυθαίρετα και επ’ αόριστον την κράτηση, να αφαιρούν νομιμοποιητικά έγγραφα και να απελαύνουν ακόμα και μετανάστες αιτούντες άσυλο, προφασιζόμενοι δήθεν «λόγους δημόσιας τάξης και ασφάλειας της χώρας». Σ’ αυτό το κλίμα βρίσκεται και η γνωμάτευση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που επιτρέπει παράταση ακόμα και 18μηνης κράτησης μεταναστών στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, κάτι που εκτός από απάνθρωπο είναι σε πλήρη αντίθεση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Ενδεικτικό των παράνομων αυτών πρακτικών είναι και το περιστατικό της κράτησης των 12 μεταναστών μετά το επεισόδιο της ΑΣΟΕΕ. Παρότι οι 8 από τους 12 διέμεναν νόμιμα στη χώρα ως αιτούντες πολιτικό άσυλο, η αστυνομία ενεργοποίησε διάταξη σύμφωνα με την οποία δύναται να αποφασίσει την κράτηση κατ’ εξαίρεση ακόμα και των αιτούντων άσυλο μεταναστών, όταν κρίνει ότι αυτοί συνιστούν κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια και τη δημόσια τάξη. Αυτή όμως η «δημόσια τάξη» που επικαλούνται, αλλά και η ομαλή λειτουργία του Πανεπιστημίου και κάθε δημόσιου χώρου κινδυνεύει πολύ περισσότερο από την αστυνομοκρατία που έχει γίνει καθημερινότητα σε όλη την πόλη και όχι από την παρουσία μερικών μικροπωλητών και αλληλέγγυων φοιτητών. Το ανθρωποκυνηγητό της αστυνομίας δεν είναι τίποτα άλλο παρά η εφαρμογή στη πράξη του δόγματος «να τους κάνουμε το βίο αβίωτο», μια πολιτική και πρακτική που στοχεύει όχι μόνο τους 12 συλληφθέντες αλλά και κάθε μετανάστη με ή χωρίς χαρτιά» .
Έτσι, ζητούν την άμεση απελευθέρωση των 12 συλληφθέντων μεταναστών.
Η μετανάστευση δεν είναι έγκλημα και η αξιοπρεπής προσπάθεια διαβίωσης είναι δικαίωμα του καθενός/καθεμιάς με ή χωρίς χαρτιά.
«Διεκδικούμε το άμεσο κλείσιμο όλων των στρατοπέδων συγκέντρωσης και την απελευθέρωση όλων των μεταναστών που κρατούνται σ’ αυτά χωρίς να έχουν διαπράξει κανένα έγκλημα.
Καλούμε την Τετάρτη στις 23 Απριλίου στις 12:00 μμ στα δικαστήρια της Ευελπίδων, όπου δικάζονται οι 12 συλληφθέντες και ο Έλληνας φοιτητής, για να μην περάσει η ρατσιστική στοχοποίηση εις βάρος των μεταναστών και όσων στέκονται αλληλέγγυοι σε αυτούς», αναφέρουν το Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα και το Στέκι Μεταναστών
Η Δικαιοσύνη δεν προφυλάκισε τους 11 μετανάστες που συνελήφθησαν στην ΑΣΟΕΕ, ωστόσο η ΕΛ.ΑΣ. τους κρατά με σκοπό να τους διώξει απ’ τη χώρα
Του Δημήτρη Αγγελίδη
Παρ’ όλο που η Δικαιοσύνη αποφάσισε να μην προφυλακιστούν, οι έντεκα μετανάστες που συνέλαβε η αστυνομία την Τρίτη 8 Απριλίου, κατά την επιχείρησή της έξω από την ΑΣΟΕΕ, εξακολουθούν να κρατούνται. Το δικαστήριο που θα κρίνει την ενοχή ή την αθωότητά τους έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη του Πάσχα. Ωστόσο, αν και εκκρεμεί η δικαστική απόφαση, το τμήμα Αλλοδαπών αποφάσισε πως είναι «επικίνδυνοι για τη δημόσια τάξη» και κρατούνται με σκοπό την απέλαση, μόνο και μόνο επειδή τους ασκήθηκε δίωξη. Μάλιστα, για δύο κρατουμένους έχει εκδοθεί απόφαση απέλασης, μολονότι ο ένας τους έχει νόμιμα έγγραφα παραμονής στη χώρα.
«Η αστυνομία δηλαδή μπορεί να συλλάβει έναν μετανάστη, να του φορτώσει ό,τι κατηγορίες θέλει (όπως πολύ καλά ξέρει να κάνει) και μετά να αποφασίσει ότι η σύλληψη αυτή τον καθιστά ‘κίνδυνο για τη δημόσια τάξη ή ασφάλεια της χώρας’ και άρα συντρέχει λόγος κράτησης και απέλασης. Και σε περίπτωση προσφυγής, σε πρώτο βαθμό, κατά της απόφασης αυτής, αρμόδια να κρίνει είναι και πάλι η αστυνομία. Η τελευταία νομική επιλογή που υπάρχει είναι η προσφυγή σε διοικητικό δικαστήριο [...]», αναφέρει κείμενο της Συνέλευσης μεταναστών και αλληλέγγυων ΑΣΟΕΕ. Αυτή την πρακτική εφάρμοσε άλλωστε η αστυνομία στην περίπτωση των τεσσάρων συλληφθέντων μεταναστών κατά τη διάρκεια άλλης μιας αστυνομικής επιχείρησης στην ΑΣΟΕΕ τον Οκτώβριο και στην περίπτωση ενός αλλοδαπού που συνελήφθη κατά τη διάρκεια αφισοκόλλησης ενάντια στα κέντρα κράτησης τον Δεκέμβριο στην πλατεία Βικτωρίας. Ο τελευταίος από αυτούς τους κρατουμένους αφέθηκε ελεύθερος πριν από λίγες εβδομάδες, με απόφαση διοικητικού δικαστηρίου που έκρινε αντιρρήσεις κατά της κράτησής του.
Οι συλληφθέντες στην ΑΣΟΕΕ της προπερασμένη Τρίτη έχουν μεταφερθεί άλλοι στην Αμυγδαλέζα (όσοι είναι από το Μπανγκλαντές και το Πακιστάν) και άλλοι στο τμήμα Ομονοίας (όσοι είναι από τη Σενεγάλη, το Μάλι και το Ιράκ). Μαζί με τον φοιτητή που συνελήφθη αλλά έχει αφεθεί ελεύθερος, αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες για αντίσταση κατά της αρχής, επικίνδυνη σωματική βλάβη και παράβαση του νόμου περί σημάτων.
Παρά τις περιγραφές αυτοπτών μαρτύρων για εκτεταμένη χρήση αστυνομικής βίας κατά την επιχείρηση («Οι αστυνομικοί κλοτσούσαν και έδερναν τους μετανάστες, που ήταν πεσμένοι μεταξύ δρόμου και πεζοδρομίου, τους σήκωναν από τις ζώνες και από τα μαλλιά, τσουβαλιάζοντάς τους σαν σακιά», περιέγραφε αυτόπτης μάρτυρας τα γεγονότα στην «Εφ.Συν.»), δεν έχει γίνει γνωστή διοικητική και δικαστική διερεύνηση για την επιχείρηση.
- Σε συγκέντρωση έξω από την Ευελπίδων την Τετάρτη στις 12 το μεσημέρι καλεί η Συνέλευση μεταναστών και αλληλέγγυων ΑΣΟΕΕ.
πηγή:efsyn.gr

ΚΑΡ