Ένα blog για ζόρικους καιρούς...

Ένα blog για ζόρικους καιρούς... τους δικούς μας...

Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Τα νομικά «όπλα» κατά του πλειστηριασμού ακινήτων

Τα νομικά «κλειδιά» για την προστασία εκατοντάδων υπερχρεωμένων νοικοκυριών, που ζουν καθημερινά την αγωνία ότι θα χάσουν το σπίτι τους από την ενδεχόμενη απελευθέρωση των πλειστηριασμών, δίνει με τις απαντήσεις του σε πέντε βασικά ερωτήματα ο δικηγόρος Πάτρας Χρήστος Λιαρομμάτης.

Γράφει: Ελίνα Ιατρίδου
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο fmvoice.gr ο κ. Λιαρομμάτης, με αφορμή την πρόσφατη απόφαση του Ειρηνοδικείου Πατρών με την οποία «πάγωσε» για τα επόμενα έξι χρόνια τις δόσεις στεγαστικού δανείου οικογένειας, διευκρινίζεται ότι ο νόμος παρέχει νομική προστασία σε άνεργους και νοικοκυριά  που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και αδυνατούν να καταβάλλουν τη δόση του δανείου τους, είτε αυτό είναι στεγαστικό είτε καταναλωτικό. Σύμφωνα με  τον πατρινό δικηγόρο, η πρώτη κατοικία δεν βγαίνει στο σφυρί ,  ακόμη και αν αύριο η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου προχωρήσει σε άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών ακινήτων. Μάλιστα ο Χρ. Λιαρομμάτης συμβουλεύει τους δανειολήπτες να μην υποκύπτουν στους εκβιασμούς των εισπρακτικών εταιρειών.

- Είναι ευνοϊκός ο Ν. 3869/10 (νόμος Κατσέλη) ;
Ναι είναι. Είναι το μοναδικό Νομοθέτημα των κυβερνήσεων της τελευταίας πενταετίας που έχουν φιλολαϊκό περιεχόμενο. Μπορεί ο δανειολήπτης να διαγράψει ( με δικαστική απόφαση ) έως και το 95% του δανείου του. Αρκεί να έχει μείωση εισοδήματος (που έχουν τώρα πια όλοι οι δανειολήπτες) και φυσικά αν είναι άνεργος.
Μάλιστα ο Νόμος ήρθε και καθυστερημένα στην Ελλάδα και δεν πρόκειται να καταργηθεί, γιατί αποτελεί ευρωπαϊκό κεκτημένο- εαν οι λέξεις δεν έχουν χάσει την σημασία τους-  πχ. στην Δανία ο Νόμος περί υπερχρεωμένων νοικοκυριών υφίσταται από το 1984, στην Γαλλία από το 1989 και στην Ελβετία από το1997. Δηλ. δεν μας έκανα καμία χάρη, που τον ψήφισαν.

-Ποιοι δανειολήπτες υπάγονται στο νόμο;
1) Αυτοί που είναι άνεργοι. 2) Αυτοί που έχουν μείωση εισοδήματος σε βαθμό που τα εισοδήματα που τους απομένουν από τις δόσεις των δανείων, δεν επαρκούν για την ικανοποίηση των αναγκών της οικογένειάς τους. 3) Όλοι όσοι έχουν στεγαστικά, καταναλωτικά, επαγγελματικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες, και έχουν τις με αρ. (1) και (2) προϋποθέσεις.
Σημ: ΔΕΝ ΥΠΑΓΟΝΤΑΙ αυτοί που έχουν εμπορική ιδιότητα, εκτός αν την έχουν διακόψει, και μέχρι την ημερομηνία της διακοπής, εξυπηρετούσαν τις δόσεις τους, ή έχουν συνταξιοδοτηθεί.
Πρόκειται όμως, κατά την γνώμη μου, για σοβαρό σφάλμα του Νομοθέτη, που εξαιρεί από τις προνομιακές διατάξεις του Νόμου, τους εμπόρους, είρησθω εν παρόδω, τα τελευταία 3 χρόνια στην Ελλάδα, δημιουργήθηκαν 600.000 λουκέτα και όλοι αυτοί οι άνθρωποι, λόγω της προηγούμενης εμπορικής τους ιδιότητος, δεν έχουν δικαίωμα να υπαχθούν στον Νόμο.

-Ποια τα βασικά οφέλη του νόμου;
Ο δανειολήπτης που θα κρίνει το Δικαστήριο ότι έχει τις παραπάνω προϋποθέσεις, εάν οφείλει στεγαστικό δάνειο θα πληρώσει μόνο ( στο σύνολο του υπολοίπου οφειλομένου δανείου ) το 80% της αντικειμενικής αξίας της κυρίας κατοικίας του και θα σώσει την κατοικία του. Εάν οφείλει καταναλωτικό δάνειο ή πιστωτική κάρτα, θα διαγραφεί το δάνειό του έως και 90%.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν ο δανειολήπτης έχει και άλλη περιουσία, αξιόλογη όμως, αύτη θα πλειστηριαστεί. Αν η υπόλοιπη περιουσία του είναι είτε μερίδια, είτε αγροκτήματα σε μη αστικές περιοχές, αυτή δεν κινδυνεύει να πλειστηριαστεί.

-Πότε θα εκδικαστεί η υποθεση του δανειολήπτη και τι πρέπει να κάνει μέχρι τότε; 
Τα Ειρηνοδικεία καθυστερούν την εκδίκαση των υποθέσεων μέχρι και 8 χρόνια από την κατάθεση της αίτησης (αυτό ποικίλλει από Ειρηνοδικείο σε Ειρηνοδικείο), αλλά όμως ο δανειολήπτης δεν κινδυνεύει μέχρι να βγει η απόφαση, εφόσον οι τροποποιήσεις, που επέφερε ο Νόμος 4161/2013, ο οποίος ισχύει από τον Ιούνιο του 2013, δίνουν το δικαίωμα, στον δανειολήπτη να προσφύγει στην διαδικασία της προσωρινής διαταγής, που εκδικάζεται συντομότατα και να υποχρεώσει τις Τράπεζες να δεχθούν να καταβάλει μόνο το 10% της αρχικής δόσης (πχ. συμβατική δόση 700 ΕΥΡΩ, ο δανειολήπτης θα πληρώνει μέχρι να γίνει το Δικαστήριο σε 8 χρόνια μόνο 70 ΕΥΡΩ). Μ εαυτόν τον τρόπο ο δανειολήπτης επιτυγχάνει 2 πράγματα, α) παίρνει μια μεγάλη ανάσα για 7-8 χρόνια, πληρώνοντας μόνο το 10% και β) ακόμα και αν ξεπαγώσουν οι πλειστηριασμοί, όπως διαμηνύει η κυβέρνηση και Τρόϊκα και έχει πάρει δικάσιμο, δεν κινδυνεύει από πλειστηριασμό, παρά τα εκφοβιστικά τηλεφωνήματα των εισπρακτικών εταιρειών! Γι’ αυτό προτείνουμε στους δανειολήπτες να μην υποκύπτουν στους εκβιασμούς, που τους απευθύνονται μέσω των τηλεφωνημάτων.

-Αλλαξε ή θα αλλάξει κάτι στο νόμο Κατσέλη;    
Όχι. Δεν άλλαξε τίποτα. Ο Νόμος ισχύει, όπως ψηφίστηκε από την αρχή με ελάχιστες τροποποιήσεις προς το καλύτερο.
Μην δίνετε βάση στις ανοησίες των τηλεοράσεων. Αν αλλάξει κάτι θα είναι προς το καλύτερο και όχι προς το χειρότερο για τους δανειολήπτες, γιατί αυτή είναι η κατεύθυνση της Ε.Ε., δηλ. υφίσταται το ευρωπαϊκό κεκτημένο, πχ. στην Δανία ο Νόμος περί υπερχρεωμένων νοικοκυριών υφίσταται από το 1984, στην Γαλλία από το 1989 και στην Ελβετία από το1997.
Τέλος ο κ. Λιαρομμάτης διευκρινίζει ότι η υπερχρέωση των νοικοκυριών δεν οφείλεται στους υπερχρεωμένους πολίτες αλλά αποκλειστικά στην χαλάρωση του ελέγχου του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην Ελλάδα.
«Οι  Τράπεζες, ειδικά την δεκαετία 1998-2008 κατάφεραν να μοιράσουν αφειδώς δάνεια στους Έλληνες πολίτες, προκειμένου να πλουτίσουν οι μέτοχοί τους και τα golden-boys (στελέχη Τραπεζών). Η υπερχρέωση των νοικοκυριών δεν οφείλεται στους υπερχρεωμένους πολίτες, όπως προσχηματικά θέλουν να το παρουσιάσουν, αφού εκείνοι, που ήταν αρμόδιοι να ελέγξουν την υπερχρέωση, δηλ. η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Ελλάδος, σκόπιμα δεν το έκαναν για τους παραπάνω λόγους. Δυστυχώς για τις Τράπεζες η κατάρρευση της LEHMAN BROTHERS, την οποία δεν είχαν υπολογίσει, διέκοψε τους σκοπούς τους, αλλά δυστυχώς, όμως και για τους Έλληνες ήρθε το ΤΧΣ και χρηματοδότησε με 240 δισ. ευρώ τις δήθεν συστημικές Τράπεζες,  δηλ. με λεφτά δικά μας» καταλήγει.    

Δεν Πληρώνω

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου