Ένα blog για ζόρικους καιρούς...

Ένα blog για ζόρικους καιρούς... τους δικούς μας...

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Γύπες πάνω από την Αθήνα



 
 Απόσπασμα άρθρου του ρεπόρτερ της Γκάρντιαν και της εκομπής “Newsnight” του BBC, Γκρεγκ Πάλαστ

(...)
Η Χρυσή Αυγή είναι απλώς ένα σύμπτωμα της ασθένειας της χώρας και όχι η αιτία της ασθένειας. Δυστυχώς τα τάγματα εφόδου της εφορμούσαν εναντίον εύκολων στόχων: Πακιστανών, Τσιγγάνων, Αφρικανών, οποιουδήποτε ήταν εύκολο να καθαρίσουν. Είναι πολύ ευκολότερο να μαχαιρώσεις έναν ράπερ παρά έναν μεγαλοτραπεζίτη-καρχαρία των κερδοσκοπικών κεφαλαίων.

Οι πραγματικοί ένοχοι πίσω από την δυστυχία είναι άλλοι, αλλά πολύ καλά καμουφλαρισμένοι. Θέλετε ονόματα; Για την υπόθεση της Ελλάδας, θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε με τους δισεκατομμυριούχους Κένεθ Νταρτ και Πολ “Γύπα” Σίνγκερ.
 


Ο Νταρτ και ο Σίνγκερ αγόρασαν ελληνικά κρατικά ομόλογα για ψίχουλα. Όταν χτύπησε η κρίση, και ενώ οι κάτοχοι του 97% των ελληνικών ομολόγων συμφώνησαν να δεχτούν χασούρα της τάξης του 75% της αρχικής τιμής, ο Νταρτ και ο Σίνγκερ απαίτησαν να εισπράξουν όλο το ποσοσστό τους – κατά πολύ μεγαλύτερο αυτών που επένδυσαν.


Στη συνέχεια, ο Νταρτ και ο Σίνγκερ απείλησαν την χρεοκοπημένη κυβέρνηση της Ελλάδας. Εάν η Ελλάδα δεν πλήρωνε τα λύτρα, ο Νταρτ και ο Σίνγκερ θα κήρυτταν τα ελληνικά ομόλογα επισήμως σε χρεοκοπία. Κάθε τράπεζα της Ευρώπης που θα κατείχε αυτό το κρατικό χρέος ως αποθεματικό θα αντιμετώπιζε τον κίνδυνο χρεοκωπίας: η αξία των κρατικών ομολόγων του πλανήτη θα γκρεμιζόταν και όλο το Δυτικό ημισφαίριο θα αντιμετώπιζε μία νέα χρηματοοικονομική κατάρρευση.


Ήταν ψυχρή οικονομική τρομοκρατία και η κυβέρνηση της Ελλάδας ενέδωσε. Πλήρωσε τα λύτρα που της ζητούσαν. Ο Νταρτ κέρδισε πάνω από μισό δισεκατομμύριο δολάρια (513 εκατομμύρια δολάρια) από το ελληνικό ταμείο — και μόνο οι θεοί ξέρουν πόσα τσέπωσε ο Σίνγκερ.

Πώς πληρώθηκε λοιπόν τα κέρδη των αρπακτικών; Με “λιτότητα”. Δηλαδή, σφίγγοντας μια ζώνη που ήδη δεν είναι και πολύ μεγαλύτερη από την αγκράφα της. Για να πληρώσει τον Σίνγκερ και τον Νταρτ, η Ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα απέλυε 15.000 εργαζόμενους.

Το αρρωστημένο της υπόθεσης είναι ότι ο κυβερνών συνασπισμός (ή μάλλον ο κακώς κυβερνών συνασπισμός) δεν λέει ότι αυτό γίνεται για να πληρωθούν τα αρπακτικά. Αντίθετα, η κυβέρνηση λέει ότι αυτό γίνεται για να τιμωρηθούν οι Έλληνες για την “τεμπελιά και την απληστία τους”. Η τιμωρία των θυμάτων λέγεται “λιτότητα”.
(...)


ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ
 
The Golden Dawn Murder Case


H ΠΗΓΗ TOY ΜΕΤΑΦΡΑΣΜΕΝΟΥ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΟΣ


...ΚΙ ΕΝΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ LINK

Who is Paul Singer? 
 
 
 
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου