Ένα blog για ζόρικους καιρούς...

Ένα blog για ζόρικους καιρούς... τους δικούς μας...

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Καλή επιτυχία


Οι καθηγητές ξεκινούν από την Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες, ενώ σήμερα ψηφίζεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για το νέο Λύκειο. Η απεργία των καθηγητών είναι η καλύτερη ευκαιρία για να μάθουμε τι πραγματικά επιθυμεί η ελληνική κοινωνία.
Είναι γενικά αποδεκτό πως η όποια θετική αλλαγή στη χώρα μας προϋποθέτει καλή Παιδεία.
Όλες οι συζητήσεις για την πολιτική και κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα καταλήγουν στην Παιδεία. Το κοινό συμπέρασμα είναι πως η χώρα χρειάζεται καλή Παιδεία.
Καλή Παιδεία με ηττημένους και επαίτες καθηγητές δεν μπορεί να υπάρξει.
Οι καθηγητές ξεκινούν τον αγώνα τους, προσπαθούν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, δείχνουν να έχουν συναίσθηση του κοινωνικού τους ρόλου, και η κοινωνία, αν θέλει να αλλάξει και να βελτιωθεί, πρέπει να σταθεί στο πλευρό τους.
Δεν είναι θέμα καλοσύνης αλλά εξυπνάδας.
Είναι έξυπνο να θέλεις οι καθηγητές και οι δάσκαλοι που περνούν περισσότερο χρόνο με τα παιδιά σου από εσένα, να ζουν με αξιοπρέπεια.
Αν οι καθηγητές επιστρέψουν στις αίθουσες ηττημένοι, θα έχουμε έναν συνδυασμό ηττημένων καθηγητών και μαθητών χωρίς μέλλον. Εφιαλτικός συνδυασμός για την ελληνική Παιδεία και για την ελληνική κοινωνία.
Αν και είναι πολύ της μόδας τα τελευταία χρόνια η μία κοινωνική ομάδα να χαίρεται για την εξαθλίωση της άλλης –τρανή απόδειξη πως η ιδιωτεία και η ανοησία βασιλεύουν-, η απεργία των καθηγητών μας φέρνει όλους απέναντι στις ευθύνες μας.
Γιατί την επόμενη φορά που η συζήτηση θα καταλήξει στο ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη από καλή Παιδεία –και μπορεί αυτό το συμπέρασμα να έχει βγει από τα δικά σου χείλη-, σκέψου τι έκανες εσύ για να έχει η χώρα μας καλύτερη Παιδεία. Οι μονότονες και επαναλαμβανόμενες διαπιστώσεις δεν φτάνουν. Ίσα-ίσα, που δείχνουν παραίτηση.
Οι Έλληνες έχουν χρέος να σταθούν στο πλευρό των καθηγητών. Πρώτοι απ’ όλους οι μαθητές τους. Για το δικό τους καλό. Όλοι.
Οι καθηγητές απεργούν, η ελληνική κοινωνία ετοιμάζεται να δώσει εξετάσεις.
Καλή επιτυχία.

 Πιτσιρίκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου