Ένα blog για ζόρικους καιρούς...

Ένα blog για ζόρικους καιρούς... τους δικούς μας...

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Η ΑΓΕΛΗ ΤΩΝ ΜΑΥΡΩΝ ΛΥΚΩΝ

Μιχάλης Τζανάκης
Για όσους εκπλήττονται απ’ την τροπή –ή μήπως την ντροπή, ή την εκτροπή;- των πραγμάτων στην Ελλάδα δεν έχουν παρά να δουν το ντοκιμαντέρ του Γ. Αυγερόπουλου, με τίτλο «η αγέλη των λευκών λύκων», από τη σειρά του «εξάντα»www.exandasdocumentaries.com/. Το ντοκιμαντέρ είναι παραγωγής του 2009 με θεματολογία το φαινόμενο του φυλετικού ρατσισμού στη Ρωσία...

Το σενάριο του ντοκιμαντέρ ξεκινά με αναφορές στους αντιφασιστικούς αγώνες των Ρώσων στο β’ παγκόσμιο πόλεμο και τη λυσσασμένη αντίσταση στους ναζί, επισημαίνοντας το παράδοξο αυτοί οι άνθρωποι να είναι σήμερα υποστηρικτές εκείνης της νοσηρής ιδεολογίας που οι ίδιοι πολέμησαν. (σας θυμίζει κάτι;)

Ακολούθως παρουσιάζει το «προφίλ» των καθοδηγητών, αλλά και των υποστηρικτών των Ρώσων νεοναζί. Οι πρώτοι προέρχονται από αστικά στρώματα, είναι εγγράμματοι, επιστήμονες και πετυχημένοι επαγγελματίες, ενώ σαν υποστηρικτές προσηλυτίζονται περιθωριοποιημένοι νέοι, άνεργοι, αφελείς και αστοιχείωτοι. (σας θυμίζει κάτι;)


Οι εικόνες από τη δράση των ομάδων κρούσης είναι σοκαριστικές στο φιλμ. Δρουν ανενόχλητοι στους δρόμους, λιανίζουν κυριολεκτικά ανυποψίαστους μετανάστες, ξένους φοιτητές, ενώ η δράση τους δε φαίνεται να ενοχλεί ιδιαίτερα τους περαστικούς «νοικοκύρηδες» που απλά παρατηρούν τα τεκταινόμενα. (σας θυμίζει κάτι;)

Το παράδοξο στο ντοκιμαντέρ είναι ότι οι βεβαιωμένες εγκληματικές δράσεις στη Ρωσία δεν κολάζονται αναλόγως απ’ την εκεί δικαιοσύνη,(ελπίζω να μη μας θυμίσει κι αυτό κάτι), η οποία ρίχνει στα μαλακά τους δράστες, ενώ οι συμμορίες της οργάνωσης μπαινοβγαίνουν και (!!!) φωτογραφίζονται στη δούμα (κάτω βουλή στη Ρωσία). (σας θυμίζει κάτι;)

Το ντοκιμαντέρ δείχνει και τον αντιφασιστικό αγώνα στις μεγαλουπόλεις, από ομάδες νεαρών, οι οποίες αντιμετωπίζονται από τις αρχές με βία και καταστολή εξισώνοντας τους με τις ομάδες των ναζί. (σας θυμίζει κάτι;)

Τέλος, το ντοκιμαντέρ τελειώνει με την αναφορά και την εικόνα της δολοφονία ενός νεαρού τραγουδιστή (!!!)και γνωστού αντιφασίστα στο κέντρο της Αγίας Πετρούπολης, όπου πέφτει στο πεζοδρόμιο σε κεντρικό σημείο της πόλης, μαχαιρωμένος (!!!) από ομάδα νεαρών νεοναζί.

(αυτό κι αν σας θυμίζει κάτι).

Όλα τα παραπάνω συνέβαιναν στη Ρωσία το 2009. Πολύ μακριά από εδώ!!!

Ξυπνήστε ρε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου