Ένα blog για ζόρικους καιρούς...

Ένα blog για ζόρικους καιρούς... τους δικούς μας...

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Στην ΕΡΤ παίζονται πολλά, ίσως και όλα

Του Μάκη Ανδρονόπουλου



Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις μια μεγάλη μάχη, ίσως και η αποφασιστική, για την ανατροπή της μνημονιακής και νεοφιλελεύθερης πολιτικής θα παιχτεί στην ΕΡΤ.
Σήμερα Καψής και εργαζόμενοι στην ΕΡΤ δεν τα βρήκαν. Αυτός θέλει να εφαρμόσει την ΠΝΠ και να εκπέμψει τον Σεπτέμβριο, αυτοί θέλουν επιστροφή στις 10/6. Ο Καψής δεν μπορεί να αποδεχθεί για τρεις μήνες την «πειρατική» ΕΡΤ, ούτε το «μαύρο» και οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν το κτίριο. Είναι σίγουρο ότι θα επιχειρηθεί και πάλι ο διασυρμός των εργαζόμενων ότι δήθεν δεν θέλουν να υποστούν αυτοί τις «εύλογες» περικοπές και ότι δήθεν θέλουν να εξαιρεθούν από τον κανόνα. Οι εργαζόμενοι απέδειξαν ότι η ΕΡΤ είναι κερδοφόρα (90 εκατ ευρώ κέρδη το 2012 από τα οποία το Δημόσιο «άρπαξε» τα 75. Απέδειξαν ότι προκαλείται ζημιά της τάξεως των 500 εκατ. και ο Απ. Κακλαμάνης στιγμάτισε στη Βουλή το κόλπο με τις άδειες της ψηφιακής.
Στην ΕΣΗΕΑ η πρόταση της «Συσπείρωσης Δημοσιογράφων – Δούρειος Τύπος» για άμεση συγκρότηση αναλογικού – αντιπροσωπευτικού προεδρείου με βάση τη σειρά των ψήφων της κάθε παράταξης, απορρίφθηκε. Οι εργοδοτικοί (πράσινοι, κόκκινοι και ροζ) επιχειρούν να αφήσουν την ΕΡΤ χωρίς προεδρείο στην ΕΣΗΕΑ. Έτσι, θα σαμποτάρουν κάθε προσπάθεια. Η πρώτη παράταξη «ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ (ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ-ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ-ΥΠΕΡΒΑΣΗ)» ενδέχεται να διασπαστούν. Εν πάσει περιπτώσει δεν έχουν drive καθώς η «συνένωση» θα δοκιμαστεί από τις πολιτικές εξελίξεις.
Στο μεταξύ οι δημοσιογράφοι αρχίζουν να αντιλαμβάνονται τις συνέπειες της ΠΝΠ για την ΕΡΤ στα ταμεία τους και βλέπουν πως πριν το τέλος του καλοκαιριού το αγγελιόσημο θα καταργηθεί και ο κλάδος θα διαλυθεί. Με δεδομένο ότι εξαντλούνται οι πόροι για την διάσωση της Ελλάδας και με το κούρεμα των καταθέσεων να έρχεται στο προσκήνιο, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει κάποια μέρα ξημερώματα την εκκένωση του κτιρίου ΕΡΤ σε μια επίδειξη ισχύος.
Οι σημερινές εξελίξεις είναι:
Παντελής Καψής, υφυπουργός ΕΡΤ είπε στην αντιπροσωπεία των εργαζομένων ότι δεν έχει την αρμοδιότητα να διαπραγματευτεί με κανέναν επί των βασικών αποφάσεων που έχουν συνομολογήσει οι πολιτικοί αρχηγοί: Δηλαδή επί της απόφασης ότι η ΕΡΤ αποτελεί παρελθόν και επί του γεγονότος ότι θα επαναπροσληφθούν περίπου 2.000 άτομα με συμβάσεις ορισμένου χρόνου έως ότου -περίπου σε ένα τρίμηνο- είναι έτοιμος ο νέος φορέας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.
Οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ από κοινού με την ΠΟΣΠΕΡΤ εξέθεσαν τις θέσεις τους για την μοναδική πραγματική λύση που διαγράφεται αυτή τη στιγμή, την επαναφορά του χρόνου στις 10 Ιουνίου και την λειτουργία της ΕΡΤ, δίχως τετελεσμένα.
Εξήγησαν στον υφυπουργό ότι δεν είναι δυνατόν να εγκαταλείψουν το κτίριο και τον πανάκριβο εξοπλισμό του, εκτός των άλλων και για λόγους ασφαλείας, χωρίς τουλάχιστον να γίνει απογραφή των υλικών και τελετή παράδοσης – παραλαβής.
Σύμφωνα με σημερινό (26.6.2013) ψήφισμα των δημοσιογράφων της ΕΡΤ, όπως προέκυψε από τη Γενική Συνέλευση των δημοσιογράφων της ΕΡΤ, οι δημοσιογράφοι ζητούν: Α) Κατάργηση της ΠΝΠ και ΚΥΑ που βάζουν «λουκέτο» στην ΕΡΤ. Β) Μόνιμη αποκατάσταση του σήματος και των πομπών της ΕΡΤ. Γ) Έναρξη διαλόγου χωρίς το τετελεσμένο των απολύσεων.
Οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να αρνείται για δεύτερη εβδομάδα να εφαρμόσει την απόφαση του ΣτΕ που διέταξε δύο φορές την άμεση αποκατάσταση του σήματος της ΕΡΤ για να πάψει επιτέλους το «μαύρο» στις δημόσιες συχνότητες.
«Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ συνεχίζουν με συνέπεια να αγωνίζονται για τη δημόσια ενημέρωση και την περιφρούρηση της δημόσιας περιουσίας. Δεν παραιτούμαστε της αποστολής μας. Συνεχίζουμε να χρησιμοποιούμε το μοναδικό όπλο που έχουμε, τη δουλειά μας, κρατώντας την ΕΡΤ ανοιχτή και ζωντανή, με συνεχές ραδιοτηλεοπτικό πρόγραμμα και διακτυακή ενημέρωση».
Η έκρηξη του Απόστολου Κακλαμάνη: «Η ΕΡΤ δεν έκλεισε για τη »διαφθορά’, για το »πολύ προσωπικό». Δεν έκλεισε γιατί »ήθελαν οι τροϊκανοί δυο χιλιάδες κεφάλια»», είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών και συνέχισε: «Είναι φοβερό αυτό, να ακούμε ότι θα έρθουν σε λίγες μέρες και εμείς πρέπει να έχουμε »κομμένα τόσα κεφάλια». Αυτά είναι εξοργιστικά. Η ΕΡΤ προφανώς έχει κλείσει για να μην μπορεί να πάρει μέρος στη διαδικασία για την ψηφιακή τηλεόραση και τους παρόχους δικτύου. Η διαβούλευση για την ψηφιακή τηλεόραση και τους παρόχους δικτύου έκλεισε 19 Ιουνίου με νεκρή την ΕΡΤ. Η προκήρυξη της σχετικής δημοπρασίας θα γίνει στις 30 Ιουνίου με νεκρή την ΕΡΤ. Για την ΕΡΤ ο νόμος προβλέπει από το 2007 ότι δικαιούται τη μία από τις δύο προβλεπόμενες άδειες παρόχου δικτύου. Αυτό που έγινε οδηγεί σε ένα μεγάλο σκάνδαλο. Ο,τι έγινε το ’89 με την αναλογική τηλεόραση, δεν πρέπει να γίνει τώρα με την ψηφιακή τηλεόραση».
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας πάντως, διαβεβαίωσε τον κ. Κακλαμάνη πως κανένας διαγωνισμός δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί αν δεν ανοίξει πρώτα η νέα δημόσια ραδιοτηλεόραση προκειμένου να συμμετάσχει κι εκείνη στη διαδικασία.
Η μήνυση της ΕΣΗΕΑ: το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ σε έκτακτη συνεδρίασή του αποφάσισε να καταθέσει μήνυση για παράβαση καθήκοντος στον τελευταίο διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΤ Γκίκα Μάναλη ο οποίος λειτουργεί αυτή τη στιγμή ως ειδικός εκκαθαριστής.
Ερώτηση προς τον Π. Καψή, κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης: Εφόσον ήδη εκκινεί η σχετική διαδικασία διαγωνισμού για τον πάροχο ψηφιακού σήματος και την διάθεση του ψηφιακού φάσματος συχνοτήτων, δεν αποτελεί προκλητική και κραυγαλέα ενέργεια η απουσία οποιασδήποτε πρόβλεψης και μέριμνας για την συμμετοχή της ΕΡΤ και μάλιστα για τον πρωταγωνιστικό ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει η δημόσια ραδιοτηλεόραση στο νέο ψηφιακό τοπίο; Σκοπεύετε να παραχωρήσετε χωρίς ενδοιασμό όλο αυτό το πεδίο στη μονοπωλιακή διαχείριση γνωστών ιδιωτικών συμφερόντων ή θα ζητήσετε να ανασταλεί ο διαγωνισμός προκειμένου να λάβει μέρος η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση;

Το κουτί της Πανδώρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου