Ένα blog για ζόρικους καιρούς...

Ένα blog για ζόρικους καιρούς... τους δικούς μας...

Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Aπαγωγή Τούρκου πρόσφυγα από το κέντρο της Αθήνας

Απαγωγή Τούρκου υπηκόου από το κέντρο της Αθήνας την Πέμπτη το βράδυ κοντά στην πλατεία Κάνιγγος καταγγέλλει το Δίκτυο Μεταναστών και Προσφύγων, το οποίο παραχώρησε συνέντευξη Τύπου για το θέμα.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες αυτοπτών μαρτύρων, το βράδυ της Πέμπτης το εν λόγω άτομο απήχθη από πέντε άνδρες που βγήκαν από αυτοκίνητο που περίμενε σταθμευμένο, αμέσως μετά την έξοδό του από κουρδικό εστιατόριο στην οδό Σόλωνος. Οι μάρτυρες δηλώνουν ότι ο απαχθέντας δέχτηκε χτυπήματα και σπρωξιές και ότι οι πέντε άγνωστοι του έκλεισαν το στόμα σπρώχνοντάς τον με το ζόρι μέσα στο αυτοκίνητο. Το περιστατικό, όμως, έγινε αντιληπτό από αρκετούς περαστικούς, καθώς η ώρα δεν ήταν περασμένη, με αποτέλεσμα να σπεύσουν στο σημείο αρκετοί άνθρωποι αλλά και Τούρκοι και άλλοι πρόσφυγες από το εστιατόριο από όπου είχε εξέλθει ο απαχθείς. Ειδοποιήθηκε άμεσα η Άμεση Δράση αλλά και ένας εκ των περαστικών σημείωσε τις πινακίδες του αυτοκινήτου, το οποίο, όπως αποδείχθηκε μετά από αρκετές ώρες και την κινητοποίηση του Δικτύου Μεταναστών και Προσφύγων αλλά και άλλων οργανώσεων, ανήκει στην Ελληνική Αστυνομία.
  Η εξαφάνιση του Τούρκου υπηκόου δηλώθηκε στο αστυνομικό τμήμα Εξαρχείων την Παρασκευή τα ξημερώματα και μετά από 24 ώρες, το Σάββατο το μεσημέρι υποβλήθηκε και μήνυση για αρπαγή κατά αγνώστων. Παρά το γεγονός ότι στο ενδιάμεσο έγινε γνωστό, δια μέσου και ιστοσελίδων στο διαδίκτυο,  η «ταυτότητα» του αυτοκινήτου των απαγωγέων, το Δίκτυο Μεταναστών και Προσφύγων κατήγγειλε ότι η Ελληνική Αστυνομία συνεχίζει επισήμως να δηλώνει ότι δεν γνωρίζει τίποτε για το περιστατικό και ότι δεν γνωρίζει σε ποια υπηρεσία υπάγεται το αυτοκίνητο με τη συγκεκριμένη πινακίδα.  Οι εκπρόσωποι του Δικτύου τόνισαν ότι πλέον με βάση τις πληροφορίες που έχουν, ο απαχθείς πρόσφυγας λίγες ώρες μετά το περιστατικό στο κέντρο της Αθήνας βρέθηκε στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία της Κωνσταντινούπολης και ανακρίνεται.

Ο απαχθείς είχε φθάσει στην Ελλάδα πριν από περίπου δύο μήνες και είχε υποβάλει τα χαρτιά του στο Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, το οποίο, με τη σειρά του, υπέβαλλε το φάκελό του στις ελληνικές αρχές εισηγούμενο να του χορηγηθεί πολιτικό άσυλο καθώς συντρέχουν όλοι οι απαραίτητοι λόγοι.  Οι εκπρόσωποι του Δικτύου Μεταναστών και Προσφύγων δήλωσαν, επίσης, ότι όπως έχουν πληροφορηθεί το Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες έχει ήδη προσφύγει για την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η Ελληνική Αστυνομία, από την πλευρά της, δηλώνει ότι εξετάζει την υπόθεση και δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει την έρευνα που έχει ξεκινήσει μετά τις καταγγελίες που έχουν γίνει προκειμένου να προβεί σε κάποιο τελικό συμπέρασμα.

Για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία ο απαχθείς πρόσφυγας κατονομάζεται ως Μπουλούτ Γιαϊλά, 26 χρόνων, αναφέρεται ότι ο νεαρός Τούρκος μιλώντας με το συνήγορό του είπε ότι λίγο μετά την απαγωγή του, μετεπιβιβάστηκε σε αυτοκίνητο όπου οι επιβαίνοντες μιλούσαν τουρκικά και αγγλικά, ότι έφτασαν οδικώς στα σύνορα τα οποία διέσχισαν χωρίς τους νόμιμους ελέγχους και ότι τυπικώς η σύλληψή του έγινε σε αστυνομικό τμήμα της Ανδριανούπολης.  Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «πρωτοφανή, γκανγκστερικού τύπου απαγωγή και απέλαση» στο πλαίσιο επιλογής της κυβέρνησης Σαμαρά «να υποκύψει στα πιο αντιδημοκρατικά αιτήματα του Ερντογάν και του σκληρού πυρήνα του τουρκικού κράτους με άγνωστα ανταλλάγματα» κατά παραβίαση διεθνών συνθηκών και κανόνων. Στην ανακοίνωση, υπογραμμίζεται ότι με την αρπαγή και παράδοση του Τούρκου πρόσφυγα στις τουρκικές αρχές αποδεικνύεται ποιος θέλει την χώρα πραγματικά «ξέφραγο αμπέλι» για να αλωνίζουν πράκτορες και μηχανισμοί κάθε είδους  και σημειώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι δεν μπορεί η όλη αυτή ιστορία να έλαβε χώρα χωρίς άνωθεν πολιτική κάλυψη γι αυτό και καλεί τόσο τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Δένδια αλλά κυρίως τον Πρωθυπουργό κ. Σαμαρά να δώσουν εξηγήσεις.
«Νίπτει τας χείρας» η Ελ.Αστυνομία
«Νίπτει τας χείρας» η Ελληνική Αστυνομία με ανακοίνωσή της σχετικά με τις καταγγελίες για απαγωγή Τούρκου υπηκόου που είχε ζητήσει πολιτικό άσυλο, την Πέμπτη το βράδυ στο κέντρο της Αθήνας, και την παράδοσή του στις τουρκικές αρχές. Σε μια σύντομη ανακοίνωση,  η Ελληνική Αστυνομία αναφέρει ότι για τον συγκεκριμένο Τούρκο υπήκοο, «καμία αυτοπρόσωπη παρουσία του καθώς και καμία επίσημη καταχώρηση ή καταγραφή της παρουσίας του στη χώρα δεν προκύπτει στις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας. Ο ίδιος Τούρκος υπήκοος επίσης ουδέποτε κατέθεσε αίτημα για πολιτικό άσυλο».

Άμεση ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, που με ανακοίνωσή του είχε επίσης καταγγείλει το γεγονός μαζί με το Δίκτυο Μεταναστών και Προσφύγων. Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι η ανακοίνωση «προκαλεί το δημόσιο αίσθημα». Σημειώνει ότι δεν αναφέρει τίποτε για τις μαρτυρίες τόσων περαστικών που αναφέρουν ξεκάθαρα ότι είδαν την απαγωγή του συγκεκριμένου ανθρώπου, ούτε για το ότι αυτόπτης μάρτυρας κατέγραψε την πινακίδα του αυτοκινήτου στο οποίο εισήχθη δια της βίας ο Τούρκος υπήκοος, κουρδικής καταγωγής, Μπουλούτ Γαϊλά, η οποία ανήκει σε αστυνομικό όχημα, και φυσικά ούτε για τις καταγγελίες του ίδιου του Μπουλούτ Γαϊλά σε τηλεφωνική συνομιλία με τη δικηγόρο του, κ. Μαριάννα Τζεφεράκου, ότι πέρασε παράνομα τα σύνορα και η σύλληψή του καταγράφηκε στο αστυνομικό τμήμα της Αδριανούπολης.

Στη συνέχεια, ο Μπουλούτ Γαϊλά φέρεται να μεταφέρθηκε και να ανακρίνεται στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία της Κωνσταντινούπολης. Ο ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνει, επίσης, ότι ο Μπουλούτ Γαϊλά είχε καταθέσει αίτημα χορήγησης ασύλου στο Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, που είναι αναγνωρισμένη υπηρεσία, το οποίο είχε γνωμοδοτήσει θετικά αποστέλλοντας, ήδη, το φάκελό του στις αρμόδιες για τους μετανάστες. Και προσθέτει ότι μόλις πριν λίγες ημέρες ο Τούρκος υπήκοος είχε περάσει από αστυνομικό έλεγχο σε εστιατόριο ομοεθνών του, κατά τον οποίο παρενέβη δικηγόρος και δεν συνελήφθη ακριβώς λόγω του αιτήματος χορήγησης πολιτικού ασύλου που είχε καταθέσει.  Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ καταλήγει καλώντας την Ελληνική Αστυνομία να σταματήσει τις «φαιδρές προσπάθειες συγκάλυψης» και να ερευνήσει «ποιες εγχώριες και ξένες υπηρεσίες εμπλέκονται» στην απαγωγή.

Sigmalive

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου