Ένα blog για ζόρικους καιρούς...

Ένα blog για ζόρικους καιρούς... τους δικούς μας...

Σάββατο 25 Μαΐου 2013

ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΑΣΘΕΝΩΝ ΑΠΟ ΓΙΑΤΡΟΥΣ, ΠΟΥ ΣΠΑΝΙΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΑ ΦΩΤΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ

Της ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΤΖΑΒΕΛΛΑ
 
Τι είπε η γιατρός που εφημέρευε μόλις αντίκρισε 20 εξαθλιωμένους εργάτες γεμάτους πληγές από τα αγκάθια του πορτοκαλεώνα, οι οποίοι μάλιστα είχαν μολυνθεί σοβαρά από τα φυτοφάρμακα; «Μα γιατί μας τους φέρατε εδώ; Αυτοί είναι άρρωστοι!». Εννοούσε μάλλον ότι είναι μετανάστες.
 Πέντε χρόνια έχουν περάσει από εκείνη τη νύχτα του Ιανουαρίου, οπότε μια ομάδα ιερέων και κατοίκων πήρε σηκωτούς τους μετανάστες που ζούσαν στοιβαγμένοι σε στάβλο της περιοχής και τους πήγε στο νοσοκομείο της Αρτας. Η αντίδραση της γιατρού έχει μείνει χαραγμένη στη μνήμη τους. Γιατρός στα χαρτιά και στο πτυχίο. Γιατί στην πράξη όχι μόνο είχε πατήσει τον όρκο του Ιπποκράτη, αλλά... είχε σκουπίσει πάνω του και τα πόδια της. Ωστόσο δεν ήταν η πρώτη, ούτε η μόνη. Φαινόμενα ρατσιστικής αντιμετώπισης ασθενών από γιατρούς υπάρχουν και σπάνια βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Οπως αυτό του Αφρικανού ο οποίος πριν από λίγες ημέρες είχε την ατυχία να πέσει πάνω σε οδοντίατρο που... σιχαίνεται τους μαύρους.
Ο Αφρικανός, εργάτης σε συνεργείο της δυτικής Αθήνας, επισκέφτηκε οδοντιατρείο της γειτονιάς του με προτροπή του εργοδότη του. Ο τελευταίος επικοινώνησε με το γραφείο του χειρουργού-οδοντιάτρου και τον ενημέρωσε ότι προτίθεται να καλύψει όλα τα έξοδα του ασθενούς υπαλλήλου του. Ο οδοντίατρος «τον εξέτασε στα γρήγορα και, όταν είδε ότι χρειάζεται εξαγωγή, του είπε ότι δεν μπορεί να την αναλάβει και ότι θα πρέπει να απευθυνθεί σε κάποιο δημόσιο νοσοκομείο, χωρίς να του εξηγήσει το λόγο». Οταν ο μελαψός ασθενής αποχώρησε, ο γιατρός εκμυστηρεύτηκε στον επόμενο πελάτη και στους συνεργάτες του τον πραγματικό λόγο που δεν δέχτηκε να κάνει μια εξαγωγή ρουτίνας στον Αφρικανό. «Σιχαίνομαι. Ποιος ξέρει τι κουβαλάει», είπε.

«Τις περισσότερες φορές δεν γίνονται γνωστά τα περιστατικά ρατσισμού. Οι αναφορές γίνονται σε πολύ κλειστό σύστημα, οι μετανάστες φοβούνται να καταγγείλουν και οι διηγήσεις γίνονται μόνο σε κατ' ιδίαν κουβέντες», υπογραμμίζει ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Μιχαλάκης, γιατρός. Μαζί με τον συνάδελφό του Γιάννη Ζερδελή και άλλους δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή τον περασμένο Νοέμβριο, η οποία αναφερόταν στα πειθαρχικά παραπτώματα του γιατρού-μέλους της Χρυσής Αυγής στη Μυτιλήνη. «Ηταν ένα μεμονωμένο περιστατικό. Οι γιατροί στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης αναλαμβάνουν καθημερινά δεκάδες μετανάστες. Προσπαθούμε να τους φερόμαστε με τον καλύτερο τρόπο», λέει ο Στρατής Παυλής, γραμματέας του Συλλόγου της Ενωσης Γιατρών ΕΣΥ Λέσβου.

«Στο Παίδων μάς αγαπάνε»

Ο κ. Μιχαλάκης αναφέρει ότι «αγωνιζόμαστε υπέρ των ομάδων που δύσκολα έχουν πρόσβαση στον τομέα της υγείας. Γι' αυτό και φορτωνόμαστε -ως κόμμα- όλα τα παραπτώματα των μεταναστών. Προσωπικά, εξετάζω τους πάντες. Δεν ρωτάω τι ιδιότητα έχει. Εξετάζω τον άρρωστο», σημειώνει ο κ. Μιχαλάκης. «Επιπλέον, είναι επικίνδυνη η διάκριση μεταξύ της αρρώστιας. Ενας ασθενής με σύφιλη είναι εστία μόλυνσης. Πρέπει να θεραπεύεται άμεσα όχι μόνο για ανθρωπιστικούς λόγους, αλλά και για αποφευχθεί η επιδημία της νόσου».

«Κάθε φορά που αρρωσταίνουμε, πηγαίνουμε τα παιδιά μας στο "Παίδων". Εκεί οι γιατροί μάς αγαπάνε και μας προσέχουν», λέει η Κατερίνα από τον καταυλισμό Ρομά στα Ανω Λιόσια. Σύμφωνα με την ίδια, ο σύζυγός της τα περασμένα Χριστούγεννα «είχε κάνει εγχείρηση χολής και δεν είχε κρεβάτια στο νοσοκομείο». Πριν ακόμα περάσουν 24 ώρες από την εγχείρηση, ο άντρας της πήρε, όπως λέει η ίδια, «το εξιτήρι»: «Ερχότανε γιατροί και μετρούσανε. Μετρούσανε και ξαναμετρούσανε. Σάμπως θα άνοιγε η γη να μας καταπιεί, για να φέρουν έναν άρρωστο παππού».

Ο άντρας της, περιγράφει η ίδια, ήταν ακόμα ζαλισμένος από τη νάρκωση όταν «ήρθε ο γιατρός, του έβαλε θερμόμετρο και είπε ότι θα φύγουμε. "Φεύγει ο τσιγγάνος και έρχεται ο παππούς", είπε. "Για σταθείτε, ρε παιδιά", τους είπα, "ακόμα ο άνθρωπος είναι ζαλισμένος, πού θα τον πάμε;" Ξέρεις τι με απάντησε; "Δεν έχετε ανάγκη εσείς οι τσιγγάνοι, δεν παθαίνετε τίποτα στα τσαντίρια"».

«Αυτά τα βλέπω συνέχεια στα νοσοκομεία», λέει ο καρδιολόγος Μαρούφ Αλ Ουμπέιντ, Σύρος ο οποίος ζει 25 χρόνια στην Ελλάδα και έχει υπηρετήσει το ΕΚΑΒ και το Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων. Ο ίδιος μεταφέρει ένα κλίμα απαξίωσης του ασθενούς, ειδικότερα του μετανάστη. «Κάποιες φορές δεν προηγείται ο μετανάστης ασθενής, ακόμα και αν είναι νόμιμος και έχει μαζί του όλα τα απαιραίτητα έγγραφα, μόνο επειδή είναι μετανάστης, παρόλο που μπορεί να αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα», λέει ο ίδιος.

Η γιαγιά και η Ταϊλανδή

«Το ίδιο μου έχει συμβεί και με Ελληνα υπερήλικα. Αφορούσε μια γιαγιά 90 ετών που είχε έρθει στον Ευαγγελισμό με δηλητηρίαση και έπρεπε άμεσα να τοποθετηθεί προσωρινός βηματοδότης. Παρόλο που η αίθουσα του καρδιολογικού ήταν άδεια, όχι μόνο καθυστερούσαν να τη δεχτούν, αλλά μου έκαναν και επίθεση!» αναφέρει ο ίδιος. «Εχουμε δημιουργήσει μια μαύρη εικόνα για τα νοσοκομεία μας. Και βάζω και τον εαυτό μου μέσα, γιατί η Ελλάδα είναι πατρίδα μου πια», συνεχίζει ο ίδιος. Αναφέρει ότι στο παρελθόν έμεινε άναυδος όταν «μια κοπέλα από την Ταϊλάνδη, που μάλιστα μιλούσε ελληνικά, ήρθε με θρόμβωση και ο ακτινολόγος αρνιόταν να της κάνει τρίπλεξ. Δεν ήθελε να αναλάβει το περιστατικό! Ετυχε να βρίσκομαι μέσα στο νοσοκομείο και τον παρακαλούσα για ώρα να της κάνει ένα τρίπλεξ! Σας το ορκίζομαι, δεν πίστευα στα ίδια μου τα μάτια. Την απέφευγε επειδή ήταν ξένη!»

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης, αναφέρει ότι «δεν έχει υποπέσει κάτι στην αντίληψή μας. Ως Σύλλογος καταδικάζουμε τέτοια περιστατικά. Ο γιατρός υπηρετεί τον άνθρωπο, όχι τα έθνη και τις γλώσσες».

«Φοβούνται να κάνουν καταγγελίες. Η βαρύτητα του περιστατικού μεταφέρεται από διηγήσεις», τονίζει ο πρώην πρόεδρος του Δ.Σ. της Ενωσης Δικαίου Αλλοδαπών και Μετανάστευσης, Ιωάννης Αλαβάνος. Λέγεται ότι πριν από λίγο καιρό αφίχθη στον Ευαγγελισμό Σύρος ασθενής με έμφραγμα ταυτόχρονα με Ελληνα που είχε σπασμένο χέρι, και προτεραιότητα δόθηκε στον τελευταίο.

«Ιδια η ιατρική ηθική και σε πόλεμο και σε ειρήνη»
Της ΜΑΡΙΑΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗ-ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ιατρικής Εταιρείας Προστασίας Περιβάλλοντος και κατά της Πυρηνικής και Βιοχημικής Απειλής
«Δυστυχώς ο Μέγκελε και οι ναζί γιατροί δεν είναι το μόνο παράδειγμα γιατρών που έδρασαν παραβιάζοντας κάθε ανθρωπιστικό νόμο. Πρόσφατα, μέσα από τη Διεθνή Εταιρεία μας IPPNW (Νόμπελ Ειρήνης 1985) προ και κατά τη διάρκεια του εμφύλιου πολέμου στη Γιουγκοσλαβία είχαμε καταγγείλει αρκετές ρατσιστικές συμπεριφορές γιατρών και μάλιστα μέσα σε νοσοκομεία.
Στην Ελλάδα δεν είχαν παρατηρηθεί τέτοιες καταστάσεις μέχρι την πρόσφατη ανακοίνωση του Συλλόγου στρατιωτικών γιατρών "Εστία", στην οποία γινόταν λόγος για καθήκον των γιατρών μόνο απέναντι στους Ελληνες ακρίτες. Αντίθετα ΜΚΟ όπως οι "Γιατροί του Κόσμου" και οι "Γιατροί χωρίς Σύνορα" φροντίζουν για την περίθαλψη όλων.

Σήμερα, παρά την τεράστια τεχνολογική πρόοδο, βιώνουμε μια κρίση εμπιστοσύνης στη σχέση γιατρού - ασθενούς, που οφείλεται στην εμπορευματοποίηση της Ιατρικής και στη μετατροπή του γιατρού σε εκτελεστικό όργανο της όποιας εξουσίας.

Φαινόμενα συμμετοχής γιατρών σε βασανιστήρια στο Ιράκ ανάγκασαν τον Παγκόσμιο Ιατρικό Σύλλογο την 9η Οκτωβρίου 2004 να ανακοινώσει ότι "οι στρατιωτικοί γιατροί είναι -πάντα- πρώτα γιατροί και μετά στρατιώτες" και ότι "η ιατρική ηθική εν καιρώ πολέμου είναι ταυτόσημη με την ιατρική ηθική σε καιρό ειρήνης".

Οι γιατροί αντιστέκονται σήμερα στην πίεση τόσο του κράτους όσο και των οργισμένων πολιτών (που στην παρούσα φάση -επειδή οι ίδιοι δεν έχουν την περίθαλψη που δικαιούνται- δυσφορούν στη σκέψη ότι πληρώνουν την περίθαλψη των ξένων), γεγονός που εκμεταλλεύεται η Χ.Α. Πιστεύω ότι στην Ελλάδα, που δίδαξε στον κόσμο την ιατρική ηθική, ο ρατσισμός ειδικά ανάμεσα στους γιατρούς, τελικά δεν θα ριζώσει».

«Μοναδικό κριτήριο, η ανθρώπινη ανάγκη»
«Ως προς τα ρατσιστικά φαινόμενα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα απαντάμε ότι είμαστε μια οργάνωση αμερόληπτη που παρέχει ιατρική βοήθεια σε ανθρώπους ανεξάρτητα από το φύλο, την εθνικότητα, τη φυλή, τις θρησκευτικές και τις πολιτικές πεποιθήσεις, με μοναδικό κριτήριο την ανθρώπινη ανάγκη, όπου κι αν αυτή υπάρχει.

Αυτή είναι μία από τις βασικές αρχές ύπαρξης των ΓΧΣ, την οποία τηρούμε από το 1971».

Ξενοφοβία στη μεθόριο
Αντιπαράθεση έχει δημιουργηθεί τον τελευταίο καιρό μεταξύ των μόνιμων στρατιωτικών γιατρών και των φαντάρων, την ώρα που οι δεύτεροι είναι υποχρεωμένοι κατά τη διάρκεια της θητείας τους να αναλαμβάνουν χρέη γιατρού στις παραμεθόριες περιοχές.
Τη διαμάχη αυτή πυροδότησε μια ανακοίνωση της «Εστίας» της Ενωσης Αποστράτων Γιατρών, με την οποία τα μέλη της Ενωσης τοποθετούνται σε ένα φλέγον ζήτημα, αυτό της επάνδρωσης των ακριτικών περιοχών από αξιωματικούς γιατρούς των Ενόπλων Δυνάμεων. Σε κείμενο που δημοσιεύουν στην ιστοσελίδα τους επιχειρούν να υπερασπιστούν τους στρατιωτικούς γιατρούς, ο λόγος τους όμως παραπέμπει σε ρατσιστικό παραλήρημα.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «θέλουμε να διασαφηνίσουμε ότι ενδιαφερόμεθα για τους ακρίτες του Ελληνισμού και θεωρούμε καθήκον μας τη στήριξη των Ελλήνων». Στη συνέχεια αναφέρεται ότι «ο στρατιωτικός ιατρός, που μόνος θα βρεθεί σε κάποιο νησί εκτός στρατιωτικής μονάδος, για να παρέχει υπηρεσίες σε πληθυσμό πολιτών, δεν αποκλείεται να έρθει και πρόσωπο με πρόσωπο με τον παράνομο Ασιάτη, Αφρικανό, την περίεργη πολιτισμικά στάση του και πιθανόν και τα ένστικτά του και όλο αυτό άνευ ασφάλειας και προστασίας». Κλείνοντας αναφέρουν ότι «το Καστελόριζο και κάθε ακριτική περιοχή, θα πρέπει να ισχυροποιηθούν συνοριακά, να εξασφαλιστεί η ύπαρξη του ελληνικού πληθυσμού τους, άνευ απειλής από τακτικές αλλά και ασύμμετρες απειλές, όπως η εισβολή Ασιατών και Αφρικανών».

«Ολοι αυτοί έχουν πάει στο Αφγανιστάν και έχουν πάρει 3 μισθούς. Τώρα έχουν πρόβλημα με τους μετανάστες;» αναρωτιούνται μέλη του Δικτύου Ελεύθερων Φαντάρων Σπάρτακος. Με την πίεση των τελευταίων, η «Εστία», εξέδωσε δεύτερη ανακοίνωση, στην οποία δεν ανακαλεί τα ήδη λεχθέντα, αλλά ανακοινώνει τη μετάβαση κλιμακίου της Ενωσης στο Καστελόριζο, για να αποκαταστήσει τη φήμη της.

ΠΡΕΖΑ TV

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου