Ένα blog για ζόρικους καιρούς...

Ένα blog για ζόρικους καιρούς... τους δικούς μας...

Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Μανωλάδα είναι όλη η Ελλάδα

fraoules600Τουλάχιστον 34 οι μετανάστες από το Μπαγκλαντές στα νοσοκομεία, μετά τους πυροβολισμούς που δέχθηκαν από τους επιστάτες στα χωράφια με φράουλες στη Νέα Μανωλάδα Ηλείας, επειδή ζήτησαν τα λεφτά της εργασίας τους.
Όσες φορές και αν το διαβάσεις, όσες φορές και αν το ακούσεις, όσες φορές κι αν το γράψεις ο νους δυσκολεύεται να το χωράει.
Μιλάμε για την Ελλάδα, για την Ευρώπη και για το έτος 2013. Μιλάμε για την εποχή που, λόγω της οικονομικής κρίσης, χιλιάδες νέοι Έλληνες, μεταναστεύουν προς την Ευρώπη, την Αμερική, την Αυστραλία τον Καναδά κλπ. Ταυτόχρονα, όμως, μιλάμε για τη μοναδική ευρωπαϊκή χώρα, που έχει στη Βουλή της μέλη μιας ναζιστικής οργάνωσης, που δεν κρύβουν ούτε τις καταβολές τους, ούτε τα πιστεύω τους, ούτε τα σχέδιά τους. Από αυτή την άποψη, το περιστατικό αυτό, δεν είναι ούτε “κεραυνός εν αιθρία”, ούτε και μπορεί κανείς να ισχυριστεί πως έχουμε να κάνουμε με μεμονωμένο περιστατικό. Το θέμα,όμως, είναι κάπως διαφορετικό. Η ίδια η επίσημη πολιτεία, τα όργανα του επίσημου ελληνικού κράτους, μέρα μεσημέρι και μπροστά στα μάτια όλων, συλλαμβάνουν πολίτες στο δρόμο, με μόνο κριτήριο το χρώμα του δέρματος.   Μέθοδοι που θυμίζουν έντονα απαρτχάιντ, εφαρμόζονται εδώ και καιρό στην Ελλάδα, χωρίς να “ιδρώνει” το αυτή κανενός. 
Μόλις προχθές ο Επίτροπος για Δικαιώματα του Ανθρώπου, δημοσίευσε την έκθεσή του, όπου οι περιγραφές για την Ελλάδα παραπέμπουν σε κράτος με απόλυτα περιορισμένες ελευθερίες και με απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης για τους μετανάστες. Οι συνθήκες κράτησης των μεταναστών στα στρατόπεδα, είναι τριτοκοσμικές και αποτελούν όνειδος για τη δημοκρατία. Ακόμα και οι ίδιοι οι αστυνομικοί που είναι επιφορτισμένοι με τη φύλαξη, παραδέχονται τις άθλιες συνθήκες κράτησης. Η ρατσιστική βία – δυστυχώς αλλά οι αλήθειες πρέπει να λέγονται – δεν είναι πια προνομιακό πεδίο μόνο των ναζιστών της “χρυσής αυγής”.  Και αν η “χα” μπορεί να περιοριστεί και απομονωθεί κάποτε  πιο δύσκολη μοιάζει η “θεραπεία” της κοινωνίας και της ίδιας της πολιτείας.  Μανωλάδα πια είναι όλη η Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου