Ένα blog για ζόρικους καιρούς...

Ένα blog για ζόρικους καιρούς... τους δικούς μας...

Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

PLAN B ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΑΠΕΙΛΗ ΕΞΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ

Toυ ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ*
Εάν θέλεις ειρήνη, προετοιμάσου για πόλεμο. Αυτό ισχύει πλέον στη σημερινή βάρβαρη Ευρώπη της Μέρκελ και του Ολάντ. Όποιος θέλει να αποκτήσει ξανά η ενωμένη Ευρώπη τα στοιχεία της αλληλεγγύης, του σεβασμού, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης, δεν έχει παρά να συγκρουστεί, να πολεμήσει με την αποκρουστική και παρανοϊκή πολιτική, που επιβάλλει το Βερολίνο και οι άγριες νεοφιλελεύθερες δυνάμεις. Το νέο Κυπριακό κατέδειξε, μετά την ελληνική περίπτωση, ότι τα μνημόνια δεν μπορούν να σώσουν οποιαδήποτε αδύναμη χώρα και οποιαδήποτε κοινωνία.

Το νέο Κυπριακό κατέδειξε ότι στόχος δεν είναι να βοηθηθούν όσοι έχουν πρόβλημα, αλλά να δημιουργηθεί ένας νέος οικονομικός και κοινωνικός χάρτης, κατά τα ανομολόγητα και αδιαπραγμάτευτα τελικά σχέδια του Βερολίνου. Κατέδειξε ότι δεν μιλάμε πια για την Ευρώπη της αλληλεγγύης, αλλά της πυγμής των ισχυρών επί των αδύναμων, των τραπεζιτών επί της κοινωνίας, των αγορών επί των κρατών.
Με όχημα το ευρώ, δηλαδή την οικονομική και νομισματική ένωση, η Γερμανία και οι ισχυρές δυνάμεις της Ευρώπης, κατέστησαν όμηρους τα κράτη, τις κοινωνίες, τους λαούς. Μία ιστορική, οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική κατάκτηση της Ευρώπης, εξελίχθηκε γρήγορα, εξαιτίας των νεοφιλελεύθερων δυνάμεων, σε βραχνά και μέσο καταπίεσης. Πάρτε για παράδειγμα την Κύπρο: Μπήκε στο ευρώ χωρίς να έχει προβλήματα και μετά από δέκα χρόνια γνωρίζει το νέο Αττίλα, αυτόν που θα την οδηγήσει στη χαριστική εθνική περιπέτεια.
Η ιστορία εξελίσσεται μέσα από συγκρούσεις. Κανείς δεν χάρισε ποτέ τίποτα και σε κανέναν.
Ας είμαστε σοβαροί λοιπόν: Το ΟΧΙ στη γερμανική επικυριαρχία επιβάλλεται, καθώς είναι φανερό ότι βρισκόμαστε μόλις στην αρχή (ναι, στην αρχή) ενός σκοτεινού δρόμου για όλη την Ευρώπη και ειδικά για τους αδύναμους της Ευρώπης.
Το ΟΧΙ σημαίνει πόλεμος με τις κυρίαρχες δυνάμεις. Πόλεμος εθνικός, οικονομικός, κοινωνικός, πολιτιστικός.
Και στον πόλεμο πας προετοιμασμένος για τα πάντα. Δεν γίνεται δηλαδή να αμφισβητείς την πορεία, που επιβάλλει η Γερμανία και να μην έχεις εναλλακτικό σχέδιο. Όχι γιατί έχεις δίκιο εσύ και άδικο ο Σόιμπλε, αλλά γιατί η Γερμανία είναι ισχυρή και οφείλεις να είσαι προετοιμασμένος γι' αυτό. Η ισχύς της Γερμανίας είναι το ευρώ. Γι' αυτό εάν θέλει όντως κάποιος να αμφισβητήσει την πολιτική Μέρκελ, οφείλει να έχει ως plan B την έξοδο από την ευρωζώνη. Απ' αύριο κιόλας η Ελλάδα, η Κύπρος κι άλλες χώρες, όπως η Ιταλία, στην οποία η κουβέντα έχει φουντώσει, οφείλουν να επεξεργαστούν σχέδιο εξόδου από το ευρώ. Πώς δηλαδή θα μπορούν να επιστρέψουν οποιαδήποτε στιγμή, με τις λιγότερες δυνατές συνέπειες στο μεσοδιάστημα σε εθνικό νόμισμα.
Οφείλουν να κάνουν το σχέδιο, όχι για να φύγουν από το ευρώ σώνει και καλά, αλλά για δύο λόγους: Πρώτον για να είναι όντως έτοιμοι για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, εάν συνεχιστεί η βάρβαρη πολιτική του Βερολίνου και δεύτερον για διαπραγματευτικούς λόγους, έναντι των ισχυρών της Ευρώπης. Εάν οι ισχυροί και κυρίως το Βερολίνο θέλουν μία Ευρώπη σαν τα μούτρα τους, ας την έχουν, μόνο που εμείς δεν έχουμε θέση σε αυτή. Τουλάχιστον ας γίνει αυτό κατανοητό. Ας αξιοποιήσουμε έστω τις σφοδρές επιθέσεις, που δέχθηκε από παντού η Μέρκελ, με αφορμή το νέο Κυπριακό.
Εάν θέλουμε όντως ένα ευρώ, ένα κοινό νόμισμα, που να λειτουργεί σε όφελος όλων και όχι των ισχυρών, τότε οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι να το εγκαταλείψουμε. Αλλιώς θα μετατραπεί σε φυλακή για όλους τους λαούς και τις αδύναμες χώρες...
*ΠΗΓΗ: protothema.gr

ΙΣΚΡΑ

ΙΣΚΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου