Της Ελένης Κωσταρέλου
Ειλημμένη απόφαση αποτελεί τόσο για την κυβέρνηση όσο και για την τρόικα η μείωση του κατώτατου μισθού, η οποία άλλωστε έχει ψηφισθεί με το 3ο Μνημόνιο.
Οι προχθεσινές δηλώσεις του Γιώργου Μέργου ήταν απλώς η αποκάλυψη μιας αλήθειας που έχει εγγραφεί στο Μνημόνιο, βάσει του οποίου οι διαπραγματεύσεις πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο μέσα στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, ώστε να τεθεί σε εφαρμογή το αργότερο στις αρχές του 2014!
Η μνημονιακή δέσμευση, όπως αποτυπώνεται στο μεταφρασμένο κείμενο του Μνημονίου (βλ. σχετικό πίνακα), διαψεύδει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τα κυβερνητικά στελέχη που έσπευσαν να… διαψεύσουν τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών.
«Ο κατώτατος μισθός δεν πρόκειται να μειωθεί περαιτέρω και λυπούμαστε εάν αυτό χαλάει τα σχέδια και τις προσδοκίες ορισμένων» απάντησε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Χουντή, ο οποίος επικαλείται δήλωση του επιτρόπου Ολι Ρεν περί αναθεώρησης του κατώτατου μισθού.
Ξέχασαν τις δεσμεύσεις προς την τρόικα
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, όταν έλεγε χθες ότι «δεν τίθεται θέμα μείωσης του κατώτατου μισθού, έχει ήδη κατέβει σε πολύ χαμηλά επίπεδα» και διευκρίνιζε πως «θέμα για περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού δεν έχει μπει και ούτε θα μπει και ούτε θα το δεχτεί η κυβέρνηση». Ξέχασαν άραγε οι κ. Στουρνάρας και Βρούτσης τις δεσμεύσεις που οι ίδιοι ψήφισαν με το 3ο Μνημόνιο; Ή μήπως θέλουν να βαφτίσουν «αύξηση» την αναθεώρηση του κατώτατου μισθού;
Τα 10 δευτερόλεπτα, που «απομονώθηκαν», όπως κατήγγειλε και ο κ. Μέργος, άνοιξαν τον κύκλο των συζητήσεων για τη μείωση του κατώτατου μισθού. Εύστοχη ήταν η παρατήρηση του βουλευτή της Ν.Δ. Αρη Σπηλιωτόπουλου όταν έλεγε: «Ηταν άστοχη η δήλωση του κ. Μέργου». Ο κ. Μέργος μπορεί να μη διάλεξε τον κατάλληλο χρόνο, αλλά η κυβέρνηση επείγεται να ανοίξει το θέμα, καθώς έχει δεσμευτεί πως μέχρι τα τέλη Μαρτίου θα έχει καταλήξει σε συμφωνία για την τύχη του κατώτατου μισθού.
Σαφής είναι ο κ. Ρεν στην απάντηση που έδωσε τον προηγούμενο μήνα (15 Ιανουαρίου) στον κ. Χουντή περί «ανάγκης για καλύτερη εναρμόνιση των μισθών με την οικονομική δραστηριότητα με στόχο την αναχαίτιση και τη μείωση της πολύ μεγάλης ανεργίας και το ξεπέρασμα της ύφεσης».
Δεν είναι τυχαίο ότι οι αποκαλύψεις του κ. Μέργου έχουν ξεσηκώσει ακόμα και τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος. Ο ευρωβουλευτής Ν.Δ., πρώην επικεφαλής ΔΑΚΕ Κώστας Πουπάκης έβαλε χθες κατά της κυβέρνησης κατηγορώντας την ότι «στρώνει το χαλί» στην τρόικα για περαιτέρω μειώσεις σε μισθούς που ήδη βρίσκονται κάτω από το εθνικό όριο φτώχειας. Απευθυνόμενος στον υπουργό Εργασίας κατ” ουσίαν τού ζήτησε να συμμορφωθεί, καθώς «μόνο καθησυχαστική δεν μπορεί να είναι» η διαβεβαίωσή του περί διατήρησης των μισθών. Εγκάλεσε όσους θεωρούν υψηλούς τους μισθούς των 487 ευρώ και των 430 ευρώ και κάλεσε τον πρωθυπουργό να κλείσει οριστικά «κάθε βλαπτική και ανεύθυνη συζήτηση για ένα τόσο σημαντικό θέμα».
«Η ελληνική κοινωνία έχει φτάσει στα όριά της. Είναι αδύνατον να συζητάμε για οποιαδήποτε πρόσθετη επιβάρυνση, είτε αυτή είναι μισθολογικής μορφής, περιορισμός δηλαδή μισθών ή συντάξεων, είτε για πρόσθετη φορολόγηση» τόνιζε ο βουλευτής της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η εφημερίδα των συντακτών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου