Ένα blog για ζόρικους καιρούς...

Ένα blog για ζόρικους καιρούς... τους δικούς μας...

Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Η πρόταση παραπομπής Παπακωνσταντίνου-Βενιζέλου του ΣΥΡΙΖΑ

Στην αναλυτική πολυσέλιδη πρόταση για τη συγκρότηση Επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, που κατατέθηκε σήμερα το απόγευμα στον πρόεδρο της Βουλής, υπογεγραμμένη από το σύνολο των βουλευτών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, ζητείται η διερεύνηση των ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών για τους κυρίους Γ. Παπακωνσταντίνου και Ε. Βενιζέλου, για τα αδικήματα της υπεξαγωγής εγγράφου, της απιστίας και της παράβασης καθήκοντος και για τους δύο, καθώς και επιπλέον του αδικήματος της πλαστογραφίας για τον κ. Παπακωνσταντίνου.
«Οι βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Ε.Κ.Μ., που υπογράφουμε αυτήν την πρόταση, ζητούμε τη συγκρότηση κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προς διερεύνηση των ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών των Γεωργίου ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ και Ευάγγελου ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, πρώην Υπουργών Οικονομικών των Κυβερνήσεων Γ. Παπανδρέου και Λ. Παπαδήμου, σε σχέση με τις πράξεις και παραλείψεις τους ως προς τη διαχείριση της επονομαζόμενης «Λίστας Λαγκάρντ», η οποία περιέχει φορολογικά αναξιοποίητες μέχρι σήμερα τραπεζικές πληροφορίες καταθέσεων στην HSBC Ελβετίας, πρόσφορες για την είσπραξη φόρων και άλλων ωφελημάτων εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου, που, σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα εκτιμήσεις που περιέχονται στην συναφή ποινική δικογραφία υπερβαίνουν κατά πολύ το ποσό των 150.000 ευρώ . Τονίζουμε, στο στάδιο αυτό, ότι προϋπόθεση της ασφάλειας του προσδιορισμού του ύψους της ζημίας που υπέστη το Ελληνικό Δημόσιο, είναι η ταχεία ολοκλήρωση της επεξεργασίας των στοιχείων από το Σ.Δ.Ο.Ε., ούτως ώστε να προκύψει το ακριβές ποσό θετικής και αποθετικής ζημίας του Ελληνικού Δημοσίου από την μη αξιοποίηση της λίστας.»
Αναφερόμενοι στις πολιτικές ευθύνες οι βουλευτές του Συριζα τονίζουν πως: «Είναι τεράστιες οι πολιτικές ευθύνες για την υπόθεση της Λίστας Λαγκάρντ, που βαρύνουν όλες διαδοχικά τις Κυβερνήσεις, επί των ημερών των οποίων η λίστα άλλαζε χέρια και συρτάρια χωρίς να αξιοποιείται προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος και του ελληνικού λαού. Πρωτίστως, οι ευθύνες αυτές αφορούν, πέραν των άμεσα εμπλεκομένων Υπουργών, τους διαδοχικούς Πρωθυπουργούς αυτών των Κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένου και του σημερινού Πρωθυπουργού Α. Σαμαρά. Ειδική και ξεχωριστή μνεία κάνουμε στις ευθύνες του Γ. Παπανδρέου, επί Πρωθυπουργίας του οποίου η λίστα έφθασε στην Ελλάδα και κρατήθηκε κρυφή και αναξιοποίητη, γεγονός που χρήζει περαιτέρω ουσιαστικής διερεύνησης και εκτίμησης.»
Αναλυτικά σχετικά με της ενέργειες του Ε. Βενιζέλου σε σχέση με τη λίστα, η πρόταση του Σύριζα αναφέρει τα εξής: «Αντίστοιχες με τις ευθύνες του Γ. Παπακωνσταντίνου είναι οι ευθύνες του Ε. Βενιζέλου, ο οποίος παρέλαβε το συγκεκριμένο αρχείο στα τέλη Ιουλίου- Αρχές Αυγούστου 2012 από τον Ιωάννη Διώτη και προέβη στις εξής πρωτοφανείς, εντελώς απάδουσες προς την ιδιότητα και την ευθύνη του, ενέργειες, πράξεις και παραλείψεις:
Α) Παρέλαβε το αρχείο «χέρι με χέρι», σε προσωπική συνάντηση με τον Ιωάννη Διώτη, ο οποίος τον αναζητούσε για να του το παραδώσει αυτοπροσώπως και έξω από την υπηρεσιακή οδό της επίσημης αλληλογραφίας, η οποία καταχωρίζεται, ανάλογα με τη φύση της, σε γενικό, διοικητικό, ειδικό αλλά και σε εμπιστευτικό πρωτόκολλο. Δεν καταχώρισε σε κανένα πρωτόκολλο τα έγγραφα που του παρέδωσε ο Ιωάννης Διώτης (το U.S.B. και κάποιες εκτυπωμένες σελίδες του περιεχομένου του, με ονόματα ελλήνων εβραϊκής καταγωγής, σύμφωνα με δήλωσή του), αλλά τα κράτησε προσωπικά
Β) Έσπευσε να «συμφωνήσει αμέσως» ότι δεν είναι νόμιμα, χωρίς μια τέτοια άποψη να στηρίζεται ούτε σε πραγματικά περιστατικά (η λίστα είχε, όπως προαναφέρθηκε, παραδοθεί από τις Γαλλικές Αρχές κατ’ εφαρμογή διακρατικής συμφωνίας) ούτε σε κρίση οποιασδήποτε αρμόδιας αρχής (δεν υπάρχει καμία επίσημη γνωμοδότηση ούτε του Νομικού Συμβούλου του Υπουργείου, ούτε του Ν.Σ.Κ. ούτε του Εισαγγελέως Οικονομικού Εγκλήματος, από τον οποίο επίσης απεκρύβη η ύπαρξη της λίστας και ο οποίος έφθασε να διατάξει προκαταρκτική εξέταση για τον εντοπισμό της, ούτε από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα)
Γ) Δεν προέβη σε καμμία επίσημη ενέργεια ενημέρωσης του Πρωθυπουργού ή του Υπουργικού Συμβουλίου, του οποίου ήταν Αντιπρόεδρος, ούτε ζήτησε ενημέρωση ή εξηγήσεις από τον Γ. Παπακωνσταντίνου σχετικά με την κτήση και χρήση της λίστας, μολονότι είχε ενημερωθεί από τον Ιωάννη Διώτη ότι το συγκεκριμένο αρχείο του είχε παραδοθεί από τον Γ. Παπακωνσταντίνου
Δ) Κράτησε το ηλεκτρονικό αρχείο επί 14 μήνες και 2 εκλογικές αναμετρήσεις και το εμφάνισε στις αρχές Οκτωβρίου 2012, στέλνοντάς το ατύπως (άνευ συνοδευτικού, διαβιβαστικού κλπ) πλην πανηγυρικώς στον σημερινό Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, μετά την παραγγελία, από τους Οικονομικούς Εισαγγελείς, προκαταρκτικής εξέτασης για το θέμα και την επίσημη δήλωση του Υπουργείου Οικονομικών ότι δεν υφίσταται το αρχείο στα Πρωτόκολλα του Υπουργείου. Δεν παρέδωσε ποτέ και σε κανέναν τις εκτυπωμένες σελίδες που του είχαν παραδοθεί από τον Ιωάννη Διώτη, ισχυριζόμενος, ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ότι «δεν ξέρει πού βρίσκονται, χάθηκαν, πετάχτηκαν» !
Ε) Ουδέποτε παρέδωσε στο ΣΔΟΕ, ως καθ’ύλην αρμόδια υπηρεσία (όχι προσωπικά στον Ι. Διώτη) ούτε τα αρχεία ούτε τις πληροφορίες που περιείχαν. Ουδέποτε συζήτησε το θέμα με τον Ι. Καπελέρη, μολονότι εξακολουθούσε να υπηρετεί στο Υπουργείο ως καθ’ ύλην αρμόδιος Γενικός Γραμματέας Φορολογίας, με προϋπηρεσία στη θέση του Επικεφαλής του Σ.Δ.Ο.Ε.
ΣΤ) Κράτησε για τον εαυτό του τις πληροφορίες και τα πρωτότυπα έγγραφα επί 14 μήνες, κατά τους οποίους αποστέρησε από το Ελληνικό Δημόσιο τόσο την κατοχή και πρόσβαση στα έγγραφα και αρχεία καθεαυτά, όσο και την κατοχή και πρόσβαση στις πληροφορίες που περιέχονται σε αυτά. Αποστέρησε έτσι τη δυνατότητα από το Ελληνικό Δημόσιο να διεκδικήσει και να εισπράξει φόρους ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με τους μέχρι σήμερα μετριοπαθείς υπολογισμούς.
Για τους παραπάνω λόγους στην πρόταση του ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά:
1) Να διενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση, με τη συγκρότηση κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διερεύνηση ενδεχομένων ποινικών ευθυνών των Γ. Παπακωνσταντίνου και Ε. Βενιζέλου για όλες τις ανωτέρω μνημονευόμενες και εξειδικευόμενες αξιόποινες πράξεις.
2) Να διερευνηθούν μέχρι πλήρους διαλευκάνσεως όλα τα πραγματικά περιστατικά που έχουν προκύψει ή φέρονται ότι έχουν λάβει χώρα στην προκείμενη υπόθεση, με την εξάντληση όλων των νόμιμων μέσων απόδειξης και ανακριτικών ενεργειών για τις οποίες έχει αρμοδιότητα η Επιτροπή, συμπεριλαμβανομένης της
πραγματογνωμοσύνης, της κατ’ αντιπαράσταση εξέτασης μαρτύρων κ.λπ.
3) Να επεκταθεί η διερεύνηση σε πρόσωπα και αδικήματα για τα οποία θα προκύψουν ενδείξεις και στοιχεία από την έρευνα της κοινοβουλευτικής επιτροπής, μετά και τη διαβίβαση του πορίσματος του Σ.Δ.Ο.Ε. για το ύψος των διαφυγόντων φόρων, πορίσματος που πρέπει απαραιτήτως να αποτελέσει τμήμα της δικογραφίας που θα εξετάσει η κοινοβουλευτική Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης.

Κουτί της Πανδώρας 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου