Ένα blog για ζόρικους καιρούς...

Ένα blog για ζόρικους καιρούς... τους δικούς μας...

Τρίτη, 8 Ιανουαρίου 2013

476 ΕΥΡΩ Ο ΚΑΤΩΤΑΤΟΣ ΜΙΣΘΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΣΑ ΤΟΥ 2013 - ΝΕΟ "ΨΑΛΙΔΙ" ΣΤΑ ΕΦΑΠΑΞ!

ΠΑΡΕΛΘΟΝ Η ΕΘΝΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Οριστικά στο παρελθόν φαίνεται πως θα ανήκει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) της οποίας η ισχύς θα εκλείψει στις 31 Μαρτίου το νέου έτους και όπως όλα δείχνουν είναι πιθανόν να μην υπογραφεί νέα σύμβαση. Σύμφωνα με την εφημερίδα REAL στην αγορά κυριαρχούν πλέον οι ατομικές συμβάσεις και ο ελάχιστος κατώτατος μισθός ορίζεται πλέον από το κράτος. Επίσης σύμφωνα με το νέο καθεστώς που τίθεται σε ισχύ από την 1η Απριλίου οι εργοδότες ακόμη και αν υπογραφεί νέα ΕΓΣΣΕ θα μπορούν να επιλέγουν αν θα αμείβουν τους εργαζόμενούς τους βάσει όσων θα προβλέπει η ΕΓΣΣΕ ή με τους μισθούς που θα προβλέπει το κράτος με την υπογραφή επιχειρησιακής ή ατομικής σύμβασης.

ΟΙ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ

- Τον τελευταίο λόγο στη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού θα έχει το κράτος από την 1η Απριλίου

- Όσοι προσλαμβάνονται για πρώτη φορά και είναι κάτω των 25 ετών θα αμείβονται με 510 ευρώ μικτά (που σημαίνει 440 ευρώ καθαρά), ενώ όσοι προσλαμβάνονται και είναι άνω των 25 ετών θα αμείβονται με 586 ευρώ μικτά, δηλαδή 476 ευρώ καθαρά.

- "Παγώνουν" οι τριετίες μέχρι η ανεργία να φτάσει το 10%

- Καταργείται το επίδομα γάμου για όσους αμείβονται με την ΕΓΣΣΕ

- Οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας παύουν να είναι δεσμευτικές για τις επιχειρήσεις

ΝΕΟ "ΨΑΛΙΔΙ" ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΑ ΕΦΑΠΑΞ

Παρά τις περικοπές που έχουν γίνει μέχρι στιγμής στα εφάπαξ έρχεται κι άλλο νέο "ψαλίδι". Ειδικότερα όσοι συνταξιοδοτούνται από 1/1/2014 θα εισπράττουν ακόμη μικρότερα εφάπαξ αφού είναι θέμα χρόνου η έκδοση νέας υπουργικής απόφασης που θα καθορίζει "νέα τεχνική βάση" για τον υπολογισμό του εφάπαξ σε όλα τα ταμεία πρόνοιας.

ΕΦΙΑΛΤΗΣ Η ΑΝΕΡΓΙΑ - "ΣΤΡΑΒΑ ΜΑΤΙΑ" ΣΤΟ ΔΩΡΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΛΑΒΑΝ

Η ανεργία "καλπάζει" και χιλιάδες εργαζόμενοι αμείβονται με μεγάλες καθυστερήσεις μη μπορώντας πια να ανταπεξέλθουν στις βασικές υποχρεώσεις τους με τα λίγα έναντι που λαμβάνουν. Μέσα σε αυτή την κατάσταση χιλιάδες εργαζόμενοι δεν έλαβαν ούτε το δώρο των Χριστουγέννων ή στην καλύτερη περίπτωση το λαμβάνουν κι αυτό με έναντι. Όμως στην πλειοψηφία τους κρατάνε το στόμα τους κλειστό και δεν προχωρούν σε καταγγελία υπό το φόβο μη βρεθούν αντιμέτωποι με τον εφιάλτη της ανεργίας. Σημειώνεται ότι μόνο στην Αττική οι εργαζόμενοι που είναι απλήρωτοι από ένας έως 5 μήνες ξεπερνούν τις 700.000.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου