Ένα blog για ζόρικους καιρούς...

Ένα blog για ζόρικους καιρούς... τους δικούς μας...

Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

EΦΤΑ ΝΟΜΑ ΣΕ ΕΝΑ… ΚΕΛΙ

απο την Εφημεριδα των Συντακτων
http://www.efsyn.gr/?p=4499
Ενα λεπτό πριν η «βόμβα» των άθλιων συνθηκών κράτησης στα ασφυκτικά γεμάτα κρατητήρια των αστυνομικών τμημάτων «σκάσει» στα χέρια τους, οι αστυνομικοί της Αττικής έφεραν με συνέντευξη Τύπου και πάλι το θέμα στην επικαιρότητα, αποσκοπώντας στην επίτευξη τριών στόχων.
Να πιέσουν τη φυσική και πολιτική ηγεσία του Σώματος να λάβει επιτέλους μέτρα για το πρόβλημα. Να αναγκάσουν το υπουργείο Δημόσιας Τάξης να εγκαταλείψει τα σχέδιά του για μείωση του προσωπικού στο μισό, καθώς θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο η ήδη τραγική κατάσταση.

Να ενεργοποιήσουν τα αντανακλαστικά του υπουργείου Δικαιοσύνης ώστε να προχωρήσει στο άνοιγμα των έτοιμων φυλακών στο Παρανέστι Δράμας και την Αλικαρνασσό, αλλά και στην πρόσληψη σωφρονιστικών υπαλλήλων στα Τρίκαλα, όπου οι φυλακισμένοι καταλαμβάνουν μόνο το ένα τρίτο του χώρου των σωφρονιστικών εγκαταστάσεων.

Τα στοιχεία που παρέθεσαν είναι εύγλωττα. Ο κάθε κρατούμενος δικαιούται τέσσερα τετραγωνικά. Παρόλα αυτά υπάρχουν κρατητήρια τμημάτων όπου σε ένα τετραγωνικό στοιβάζονται τρία άτομα. Ορισμένα τμήματα δεν έχουν καν κρατητήρια.

Υπόδικοι και κατάδικοι κρατούνται όλοι μαζί. Το υπουργείο Δικαιοσύνης χρώστα στο Τάξης εννιά εκατομμύρια ως τροφεία ποινικών. Στην Ελλάδα κρατούνται 15.000, ενώ στις ΗΠΑ 230.000 άτομα.

Τα κρατητήρια άρχισαν να έχουν υπεράριθμους από το 2000 και ώς τώρα η χώρα μας έχει τιμωρηθεί επανειλημμένως από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με συνέπεια το Δημόσιο να έχει πληρώσει μεγάλο χρηματικό ποσόν.

Από την ίδια χρονιά και ώς τώρα έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα λόγω αποδράσεων πάνω από χίλιοι αστυνομικοί.

Ενας αστυνομικός στην Αττική καλείται να φυλάξει 35 ανθρώπους, ενώ στα κρατητήρια σήμερα αναγκάζονται να συμβιώνουν ποινικοί, αλλοδαποί προς απέλαση, ανήλικοι, γυναίκες και άτομα που δεν είχαν να πληρώσουν για παράβαση του ΚΟΚ.

Πρόσφατα, μάλιστα, λόγω της κρίσης, παρουσιάστηκε το φαινόμενο να πηγαίνουν, όπως ανέφεραν, στα τμήματα άστεγοι με οφειλές προς το Δημόσιο, οι οποίοι παραδίδονται αυτοβούλως για να συλληφθούν προκειμένου να εξασφαλίσουν με αυτό τον τρόπο ύπνο και τροφή.

Μάνος Τσαλδάρης

PREZA TV 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου