Ένα βίντεο-ντροπή για την Ελλάδα, αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα childdetention.org και σοκάρει με την περιγραφή των πραγματικά άθλιων συνθηκών διαβίωσης στο Κέντρο Κράτησης μεταναστών στην Παγανή στη Μυτιλήνη.
Στο εν λόγω βίντεο, το οποίο έχει γίνει «σήμα κατατεθέν» της καμπάνιας της ανθρωπιστικής οργάνωσης End Immigration Detention of Chlidren, ο Αμπντί μας διηγείται την ιστορία του και τις 16 τρομαχτικές ημέρες που πέρασε στο Κέντρο Κράτησης μεταναστών στο νησί, εκεί όπου έτρωγε και κοιμόταν στοιβαγμένος μαζί με δεκάδες άλλους λαθρομετανάστες, σε ένα μόνο δωμάτιο το οποίο διέθετε μόνο μια τουαλέτα.
Ο Αμπντί έφυγε από τη χώρα του, την Σομαλία και ταξίδεψε ως την Ελλάδα προς αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής, όμως κατάληξε στο Κέντρο Κράτησης μεταναστών στην Παγανή στη Μυτιλήνη.
«Ήταν σαν φυλακή. Ζούσαμε 50 άτομα μαζί μέσα σε ένα δωμάτιο» λέει ο Αμπντί.
Έπειτα από 16 ημέρες, ο Σομαλός αφέθηκε ελεύθερος και του δόθηκε περιθώριο ενός μήνα να φύγει από την χώρα.
Εκείνος προσπάθησε να «δραπετεύσει» με ένα ψεύτικο διαβατήριο. Όταν όμως έφτασε στο αεροδρόμιο συνελήφθη από την αστυνομία μαζί με άλλους ενήλικές.
Όπως λέει στο βίντεο ο Αμπντί, οι αστυνομικοί δεν τον συνέλαβαν επειδή ήταν ανήλικος, όμως τον κράτησαν σε ένα μικρό χώρο στο αεροδρόμιο.
«Έμεινα εκεί 17 ημέρες, χωρίς να κάνω μπάνιο και χωρίς να αλλάξω ρούχα, ενώ μου επέτρεπαν να πάω στην τουαλέτα μόνο δύο φορές, μια το πρωί και μια το βράδυ. Μετά από αυτό μισούσα τη ζωή μου, δεν ήξερα τι να κάνω, προσευχόμουν στο θεό να με βγάλει από εκεί. Στο αεροδρόμιο ήταν πολύ δύσκολα. Δεν θα το ξεχάσω ποτέ» λέει ο Αμπντί.
Μάλιστα, όπως αποκαλύπτει, έχει ακόμα προβλήματα καθώς σκέπτεται συνέχεια εκείνες τις ημέρες.
«Δεν μπορώ να κοιμηθώ τη νύχτα» αναφέρει, όμως, όπως λέει, έχει ακόμα ελπίδες για το μέλλον και κάποια στιγμή θα ήθελε να μπορέσει να βοηθήσει και να φροντίσει και εκείνος άλλους ανθρώπους που θα βρεθούν στη δική του θέση, ανθρώπους που δεν έχουν τίποτα στη ζωή τους, γιατί, όπως λέει, ξέρει τι σημαίνει προσφυγιά…

ABDI FROM SOMALIA, DETAINED IN GREECE, AGED 16 from End Child Detention on Vimeo.Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό