Ένα blog για ζόρικους καιρούς...

Ένα blog για ζόρικους καιρούς... τους δικούς μας...

Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Αφεση αμαρτιών για το Βατοπέδι

Ο εισαγγελέας πρότεινε να παραπεμφθούν σε δίκη μόνο 12 από τους 32 εμπλεκόμενους, μεταξύ των οποίων ο ηγούμενος Εφραίμ και ο μοναχός Αρσένιος. Προς απαλλαγή οδεύουν Γ. Αγγέλου, Στ. Μαντέλη και τα μέλη της οικογένειας Πελέκη

Ο ηγούμενος Εφραίμ και ο μοναχός Αρσένιος κατηγορούνται για ηθική αυτουργία σε απιστία και απάτη
Ο ηγούμενος Εφραίμ και ο μοναχός Αρσένιος κατηγορούνται για ηθική αυτουργία σε απιστία και απάτη
Στα... μαλακά πέφτει η υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, καθώς ο εισαγγελέας εφετών προτείνει την απαλλαγή από τις κατηγορίες των 20 από τους 32 εμπλεκόμενους και την παραπομπή σε δίκη των υπολοίπων 12 κατηγορουμένων, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται ο ηγούμενος Εφραίμ και ο μοναχός Αρσένιος.
Συγκεκριμένα, ο εισαγγελέας εφετών Παναγιώτης Ματζούνης έκρινε ότι, για την υπόθεση των «ιερών ανταλλαγών» δεν πρέπει να απαγγελθούν κατηγορίες, μεταξύ άλλων, σε βάρος του Γιάννη Αγγέλου, διευθυντή του γραφείου του τέως πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή, της συμβολαιογράφου Αικατερίνης Πελέκη - συζύγου του πρώην υπουργού Γιώργου Βουλγαράκη, των δικηγόρων Διονύση και Δημήτρη Πελέκη, της πρώην διευθύντριας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Σταματίνας Μαντέλη και του επιχειρηματία Αθανασίου Πάπιστα.
Αντίθετα, ο εισαγγελέας πρότεινε την παραπομπή σε δίκη του ηγούμενου Εφραίμ και του μοναχού Αρσένιου, κατηγορούμενους για ηθική αυτουργία σε απιστία περί την υπηρεσία και απάτη σε βάρος του Δημοσίου.
Αφεση αμαρτιών για το Βατοπέδι
Παράλληλα, ο εισαγγελέας εφετών ζητάει επίσης παραπομπή σε δίκη για απιστία περί την υπηρεσία και για τα επτά μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που είχαν αποφασίσει ότι ήταν νόμιμη η παραχώρηση των εκτάσεων του Δημοσίου στη Μονή Βατοπεδίου. Με την ίδια κατηγορία προτείνεται από τον κ. Ματζούνη να παραπεμφθεί στο δικαστήριο και ο τότε επικεφαλής της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου.
Απαλλακτική είναι η πρόταση του εισαγγελικού λειτουργού για τον τότε διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή Γιάννη Αγγέλου, επίσης για τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Γεωργίας Κώστα Σκιαδά, τη συμβολαιογράφο Αικατερίνη Πελέκη, τον νομικό σύμβουλο Χαρίδημο Μπότσιο, την πρώην προϊσταμένη Διεύθυνσης Πολιτικής Γης του υπουργείου Γεωργίας Σταματούλα Μαντέλη, τον επιχειρηματία Αθανάσιο Πάπιστα, καθώς και τους άλλους εμπλεκομένους συμβούλους Επικρατείας.
Οι κατηγορούμενοι
Συγκεκριμένα, για παραπομπή προτείνονται οι: Ηγούμενος Εφραίμ και μοναχός Αρσένιος, Ιωάννης Διονυσόπουλος, Σταύρος Σπυρόπουλος, Στέφανος Δέτσης, Ιωάννης Χατζηνέκουρας, Ευστράτιος Συνοίκης, Παρασκευάς Βαρελάς, Ιωάννης και Κωνσταντίνος Χαλκιάς (μέλη Νομικού Συμβουλίου του Κράτους), Πέτρος Παπαγεωργίου, Κωνσταντίνος Γκράτσιος, Γιώργος Μητρόπουλος (ΚΕΔ), ο οποίος ωστόσο προτείνεται για απαλλαγή για ορισμένα από τα επιμέρους αδικήματα.
Αντίθετα ο εισαγγελέας προτείνει να απαλλαγούν οι: Σωτηρία Ζαφείρη, Χριστόδουλος Μπότσιος, Γρηγόρης Κρόμπας, Σταύρος Ζερβουδάκης, Γιώργος Στίκας, Γρηγόρης Κάτσος, Χαράλαμπος Χαραλαμπόπουλος, Αννα Μιχαηλίδη, Παύλος Κανελλάκης, Μαρία Βλαχογιάννη, Νίκος Κιάκας, Ιγνάτιος Παυλίδης, Κωνσταντίνος Σκιαδάς, Γιάννης Αγγέλου, Σταματούλα Μαντέλη, τα μέλη της οικογένειας Πελέκη και ο Αθανάσιος Πάπιστας. Παράλληλα ο εισαγγελικός λειτουργός προτείνει να παραταθούν η κράτηση (για όσους κρατούνται) και οι περιοριστικοί όροι σε όσους έχουν επιβληθεί.
Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, οι κατηγορούμενοι φέρονται να παρερμήνευσαν συνειδητά το περιεχόμενο των χρυσόβουλων, που επικαλείται η Μονή ως τίτλους ιδιοκτησίας, υιοθετώντας τους ισχυρισμούς της Μονής, με ατεκμηρίωτες και προσχηματικές κατηγορίες, ενώ οι ενέργειές τους θεωρούνται βλαπτικές για τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου.
ΜΑΙΡΗ ΜΠΕΝΕΑ

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63718637 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου