Ένα blog για ζόρικους καιρούς...

Ένα blog για ζόρικους καιρούς... τους δικούς μας...

Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ

Εύθραυστες είναι πλέον οι ισορροπίες στον κυβερνητικό συνασπισμό, μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων που αφορούν τα μέτρα και τον προϋπολογισμό για το 2013 και τις αντιδράσεις των δύο κυβερνητικών εταίρων.

με την προσοχή όλων να στρέφεται στην ονομαστική ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στις 11.00 το πρωί της Τετάρτης, στη Βουλή, για το νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις και την κατάργηση του ελάχιστου ποσοστού συμμετοχής του ελληνικού δημοσίου.
«Η διαπραγμάτευση τελείωσε»
«Ολοκληρώσαμε σήμερα τη διαπραγμάτευση για τα μέτρα και τον Προϋπολογισμό. Κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν. Εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια πιέσεων και χρόνου», ανέφερε η ανακοίνωση του πρωθυπουργού, διευκρινίζοντας ακόμα πως πέραν των όσων έχουν συμφωνηθεί, γίνονται προσπάθειες να δοθούν στην Ελλάδα περισσότερα από 31 δισεκατομμύρια ευρώ, ώστε να μπορέσει να πάρει μια ανάσα η οικονομία της χώρας, και τονίζοντας πως «εφ’ όσον εγκριθεί η συμφωνία αυτή και ψηφιστεί ο προϋπολογισμός, η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ και θα βγει από την κρίση».
Επιπλέον, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «το πρόβλημα από δω και στο εξής δεν είναι εκείνο ή το άλλο μέτρο, το πρόβλημα είναι το ακριβώς αντίθετο: τι θα μπορούσε να συμβεί, αν δεν περάσει η συμφωνία και οδηγηθεί η χώρα στο χάος και πόσο πιο οδυνηρή θα ήταν για ολόκληρο τον ελληνικό λαό μια τέτοια εξέλιξη, από οικονομική άποψη και – ακόμα χειρότερα -από πολιτική άποψη»
Καταλήγοντας την ανακοίνωσή του ο πρωθυπουργός, έθεσε προ των ευθυνών τους όλους τους βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού, υπογραμμίζοντας πως «οι κίνδυνοι πρέπει να αποφευχθούν κι αυτό εναπόκειται πια στην υπευθυνότητα όλων των κομμάτων και του καθενός βουλευτή ξεχωριστά».
Βενιζέλος: Το λιγότερο ατυχής η ανακοίνωση Σαμαρά
Σε παρέμβασή του κατά τη συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, επανέλαβε ότι η στάση του κόμματος είναι «καθαρή και υπεύθυνη και εμπεριέχει συγκεκριμένες και εφαρμόσιμες προτάσεις» και πρόσθεσε ότι «Όταν το ΠΑΣΟΚ τηρεί αυτή τη στάση, μία εσπευσμένη ανακοίνωση του τύπου “η κυβέρνηση έκανε ότι μπορούσε να κάνει, προχωράει και όποιος θέλει ακολουθεί” και μάλιστα την ώρα που συνεδριάζει η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και αρχίζει η συνεδρίαση της Κ.Ο. της ΔΗΜΑΡ, είναι το λιγότερο ατυχής».
Επίσης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «Όταν εμείς γυρίζαμε κάποιοι άλλοι πήγαιναν στα θέματα της εθνικής ευθύνης και της διαχείρισης της κρίσης. Ας προσέχουν συνεπώς στο πως χειρίζονται τα θέματα τώρα που όλα είναι εξαιρετικά λεπτά».
Μάλιστα, επιχειρώντας να καταρρίψει πλήρως την ανακοίνωση του πρωθυπουργού, ο κ. Βενιζέλος, συμπλήρωσε πως «τα μέγιστα θέματα της επιμήκυνσης, της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους και των κοινωνικών και αναπτυξιακών αντίβαρων θα κριθούν μέχρι το τέλος της κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup, στις 12/11 σε πολιτικό επίπεδο, ανάμεσα στην Ελλάδα και τους θεσμικούς της εταίρους, δηλαδή τα κράτη-μέλη, το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Συνεπώς το κρίσιμο πολιτικό στάδιο της διαπραγμάτευσης όχι μόνον δεν τελείωσε αλλά βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και καλούμε την κυβέρνηση να βάλει τα δυνατά της, να αξιοποιήσει όλες τις εθνικές δυνάμεις, να επιδιώξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα μέχρι το τέλος της κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup».
Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της συνεδρίασης της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο, ήταν οι υψηλοί τόνοι που επικράτησαν, με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να δείχνουν διάθεση καταψήφισης των μέτρων κατά την σχετική διαδικασία της Βουλής.
«Δεν πάμε στο Eurogroup με ανοικτό πακέτο»
Η απάντηση της κυβέρνησης στον κ. Βενιζέλο ήρθε δια στόματος κυβερνητικού εκπροσώπου, Σίμου Κεδίκογλου, ο οποίος σημείωσε : «Στο Eurogroup δεν θα μπορούσαμε να πάμε, με ανοικτό πακέτο μέτρων. Και αυτό ο κ. Βενιζέλος το γνωρίζει. Αλλά, ούτε για τη βιωσιμότητα του χρέους, ούτε και για την επιμήκυνση θα μπορούσε να ληφθεί απόφαση, αν προηγουμένως, δεν έχουν κλείσει τα μέτρα. Και αυτό ο κ. Βενιζέλος το γνωρίζει καλά».
Ασυμφωνία με ΔΗΜΑΡ
Ωστόσο κομβικό ρόλο στις εξελίξεις αναμένεται να έχει το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς, το οποίο ως τώρα διαχωρίζει τη θέση του από τα δύο μεγάλα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, τόσο στο τμήμα των μέτρων που αφορά τα εργασιακά, όσο και σε αυτό που αφορά τις αποκρατικοποιήσεις.
Με ανακοίνωση της το απόγευμα της Τρίτης, η ΔΗΜΑΡ τόνισε την αντίθεσή της για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, αναφέροντας : «Η ΔΗΜΑΡ πάλεψε για τις εργασιακές σχέσεις με συγκεκριμένες θέσεις, προκειμένου να προστατευθούν τα ήδη αποδυναμωμένα εργασιακά δικαιώματα. Η κατάληξη της διαπραγμάτευσης δεν τη βρίσκει σύμφωνη».
Απών ο Κουβέλης στο «Παρών»
Πέραν τούτου, στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΜΑΡ, όπου κατά τη σύγκλισή της συζητήθηκε η στάση που θα κρατήσει το κόμμα στην ψηφοφορία του νομοσχεδίου για τις αποκρατικοποιήσεις των ΔΕΚΟ, τα μέλη της ΔΗΜΑΡ αποφάσισαν να δηλώσουν «Παρών επί της αρχής του νομοσχεδίου στην ψηφοφορία της Τετάρτης και να καταψηφίσουν τα άρθρα 2, 3 και 5 που αφορούν το ποσοστό του Δημοσίου στις στρατηγικής σημασίας ΔΕΚΟ».
Μάλιστα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ορισμένοι από τους βουλευτές πρότειναν τη συνολική καταψήφιση του νομοσχεδίου, έπειτα από την δήλωση του πρωθυπουργού πως οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα για τα μέτρα έχουν ολοκληρωθεί.
Στα αξιοσημείωτα της συνεδρίασης η απουσία του Προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη γεγονός που, σε συνάρτηση με την ένταση που δημιουργήθηκε εντός της συνεδρίασης της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, δείχνει πως όσο εύθραυστες είναι πλέον οι ισορροπίες στις σχέσεις μεταξύ των τριών κομμάτων που απαρτίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό, άλλο τόσο είναι και αυτές των ηγετών με τους βουλευτές των κομμάτων τους.
paraskhnio.gr

VeryRound 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου