Ένα blog για ζόρικους καιρούς...

Ένα blog για ζόρικους καιρούς... τους δικούς μας...

Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Οι καημένοι οι μετανάστες στην καημένη την Σουηδία (και η απάντηση)

Γεια σου Πιτσιρικο, ειμαι ενας απο τους πλεον φανατικους αναγνωστες σου (ισως με θυμασαι απο την ιπταμενη φωτογραφια μου με το Unfollow στον αετο) και βρισκω τα κειμενα σου εκπληκτικα. Βαριεμαι τωρα να γραφω διθυραμβικες περιγραφες των συναισθηματων που με κατακλυζουν οταν τα διαβαζω στο ιστολογιο σου οποτε η λεξη «εκπληκτικα» μας καλυπτει ανετα. Μην το θεωρησεις κολακεία αλλα με αυτα που γραφεις ανοιγεις τα ματια σε αυτους που ψαχνουν να δουν το φως και συχνα μας δειχνεις το δασος οταν εμεις εχουμε κολλησει στο δεντρο – παρ’ολα αυτα μου φαινεται οτι ουτε κι εσυ δεν μπορεις να ξεφυγεις απο μια τοποθετηση η οποια χαρακτηριζει παρα πολλους ανθρωπους επιπεδου και η οποια κατα την ταπεινη μου αποψη υποδηλωνει ισως λιγο αγνοια, λιγο αθωότητα, αντε λιγο αφελεια και πιθανως και αλλα που μου διαφευγουν αυτη τη στιγμη, οι ικανοτητες μου στην Ελληνικη γλωσσα εχουν παρει την κατιουσα μετα απο τοσα χρονια στην ξενιτια. Και για να μην χαλαω αλλη φαια ουσια ψαχνοντας για όμορφους συνδυασμούς λεξεων που δεν μπορω πια να πλάσω, θα μπω κατ’ ευθειαν στο ψητο: Κριτικαρεις τους Ελληνες, ενιοτε και τους Ευρωπαιους αλλα δεν κριτικαρεις καθολου τους «μεταναστες», τους οποιους τους βαζω σε εισαγωγικα γιατι απευθυνομαι στις ομαδες μεταναστων που δεν κριτικαρεις και δεν σχολιαζεις με αρνητικο τροπο. Μιλαμε δηλ για ψιλο- εως πολυ εξαθλιωμενους ανθρωπους απο Πακισταν, Μπανγκλαντες, Αραβες, Αφρικανούς κτλ.

Και ενω η κριτικη και η σατιρα που σε χαρακτηριζουν στοχο εχουν τα κακως κειμενα της σαπιοπατριδας μας (και’γω ετσι εκανα κριτικη απο τα πανεπιστημιακα μου χρονια κιολας και με αποκαλουσαν ανθελληνα), οι «μεταναστες» αποτελουν μια αγιοποιημενη οντοτητα που δεν την ακουμπαει ουτε κριτικη ουτε σατυρα. Λογω της εξαθλιωσης τους μηπως; Λογω πολιτικων σου πιστευω; Φοβος στιγματισμου; Αλτρουισμος και αγαπη στο μιξερ με λιγη εθελοτυφλια;
Ειναι προφανες οτι για την κατασταση που επικρατει στη χωρα το μεγαλυτερο μερος της ευθυνης το εχει ο Ελληνας, ο μεσος Ελληνας πατριωτης που καποτε αποκαλουσε εμενα «ανθελληνα» οταν τολμουσα να μιλησω επικριτικα για αυτα που τελικα οδηγησαν εναν ολοκληρο λαο στο βουρκο (προφανως και εσυ και αλλοι εκαναν και κανουν κριτικη, οχι οτι εχω το copyright, απλα τωρα μιλαω απο προσωπικη εμπειρια). Αργοτερα διαπιστωσα οτι και αρκετοι απο αυτους που συμφωνουσαν εκ βαθους καρδιας με αυτα που ελεγα και χειροκροτουσαν τις σκεψεις και τις παρατηρησεις μου – διοτι αναγνωριζαν και βλεπαν και οι ιδιοι οτι η σηψη βρισκοταν σε προχωρημενη κατασταση – επιδιδονταν ταυτοχρονα σε συμπεριφορες οι οποιες συνεβαλαν τα μεγιστα στην αυτη σηψη. Δεν το ‘καναν για τα παιδια τους, πολλοι δεν ειχανε καν παιδια, ουτε επειδη επρεπε να πληρωσουν για την εγχειρηση της μανας τους. Συνηθως το εκαναν απο απληστια. Πουτανα απληστια, εσυ φταις για ολα, εσυ τους εβαλες να το κανουν κτλ κτλ.
Ηταν οι εποχες που ο Ελληνας πατριωτης κατηγορουσε τους Αλβανους για κλοπες, βιασμους, σκοτωμους και ανασφαλεια στο δρομο. Χωρις ποτε να παρω το μερος των Αλβανων, επικεντρωνα την κριτικη μου στην υπεροχη ΕΛΑΣ η οποια επινε την φραπεδια της στο αστυνομικο τμημα το πρωι και κοιμοταν/πουλουσε προστασια/εκτελουσε χρεη νταβατζη/γλεντουσε στα μπουζουκια το βραδυ. Αναγνωριζε το προβλημα, παραδεχοταν την αυξηση στο εγκλημα, αγανακτούσε μαζι με τον αγανακτισμενο πολιτη που του ειχανε κλεψει το μηχανακι αλλα δεν μπορουσε να αντιδρασει. Αφου δεν εγιναν μπατσοι για να ειναι ολο το βραδυ εξω με το περιπολικο και να πιανουν εγκληματιες ρε φιλε. Πως να το κανουμε. Περιττο να σου πω οτι η σταση μου εναντιον της ΕΛΑΣ πρωτιστως, και εναντιον των Αλβανων εγκληματιων κατα δευτερο λογο, μου χαρισε υπεροχες στιγμες δοξας σε συζητησεις οπου για αλλη μια φορα ημουνα εγω ο κακος εχθρος του εθνους.
Ναι, η οποιαδηποτε αδιαφορη, πταισματικη, εγκληματικη ή παρανομη συμπεριφορα των μεταναστων στην Ελλαδα ωχρια μπροστα στην αδιαφορη, πταισματικη, εγκληματικη και παρανομη συμπεριφορα των Ελληνων πατριωτων. Οταν κατηγορεις τον Αλβανο για συσταση εγκληματικης οργανωσης, κοιτα απο πισω και θα βρεις εναν Ελληνα μπατσο που του παρεχει πλατες. Οταν κατηγορεις τον Αφρικανο για διακίνηση και διαθεση παρανομων προιοντων, κοιτα απο πισω και θα βρεις ολους τους Ελληνες εμπορους να διακινουν και να διαθετουν παρανομα προιοντα. Οτι και να πεις για την καταντια στο κεντρο της Αθηνας, κοιτα απο πισω και θα βρεις καποιο Ελληνα μεγαλοεργολαβο να διαπλεκεται στην υποβαθμιση της με τελικο σκοπο την αγορα και εκμεταλευση (ακουγεται συνομωσιακο αλλα να δεις οτι αυτο θα γινει στο τελος). Οσο για βιασμους, τουλαχιστον οι μεταναστες που πιανονται πανε φυλακη, οι Ελληνες που πιανονται μονο συνταξη δεν παιρνουν για υπηρεσιες στην πατριδα. Ευτυχως τωρα εφεραν ο Ελληνες Πατριωτες την υπερπατριωτικη ΧΑ να σωσει τη σουπερ-μπανανια. Αριμπα αριμπα καραμπα!!!!
Τι συμβαινει ομως οταν σε μια χωρα η μεγαλη πλειοψηφια των πολιτων ζουνε συμφωνα με το γραμμα του νομου και συμπεριφερονται σαν πραγματικοι πατριωτες; Σε μια χωρα οπου το ατομικο συμφερον ερχεται σε 2η ή 3η μοιρα; Σε μια χωρα οπου το κρατος και οι πολιτες κανουν οτι περναει απο το χερι τους ωστε να μην υπαρχουν εξαθλιωμενοι μεταναστες; Τι συμβαινει π.χ. στην Σουηδια; Αν μη τι αλλο, θα δυσκολευτεις να βρεις Σουηδους μπατσους να πουλανε ηρωινη.
Να σου πω λοιπον τι συμβαινει στην πανεμορφη Σουηδια οπου ζω εδω και 7 χρονια. Συμβαινει οτι οι μεταναστες, και κατα κυριο λογο οι «μεταναστες» που εσυ συχνα κατατασσεις στην κατηγορια πληρωνουν-τις-αμαρτιες-του-κοσμου-ενω-οι-ιδιοι-ειναι-αναμαρτητοι βρισκονται στην κορυφη των στατιστικων της Eπιτροπης Προληψης της Eγκληματικοτητας και σε περιοπτη θεση στα πιο βαρια εγκληματα (ενοπλος ληστεια, χρηση βαριας σωματικης βιας, ομαδικοι βιασμοι κτλ). Αναλογα στοιχεια παρουσιαζουν και οι στατιστικες στις γειτονες χωρες Δανια & Νορβηγια. Αυτη η πρωτια των «μεταναστων» μπορει να βρει χιλιες διαφορετικες ερμηνείες απο χιλια διαφορετικα ατομα. Αυτοι που διαπρατουν τα εκληματα θα σου πουν π.χ. οτι η κοινωνια τους αδικησε και δεν τους εδωσε ευκαιριες. Τωρα που σκατα στηριζουν αυτη την αποψη ακομα δεν εχει γινει γνωστο, προφανως δεν αναφερονται στην σουηδικη κοινωνια. Απο την αλλη, οι κοινωνιολογοι που θελουν να τα βλεπουν ολα με ενα πιο ανθρωπινο ματι θα σου πουν οτι προκειται περι ανθρωπων που εχουν ζησει ασχημες εμπειριες πολεμου ή διωξεων. Τωρα γιατι ακριβως οι Ιρακινοι σπανε ρεκορ στους βιασμους, ενω οι της πρωην Γιουγκοσλαβιας (που και αυτοι απο πολεμο απεδρασαν) δεν παρουσιαζουν καποια ιδιαιτεροτητα σε αυτο τον τυπο εγκληματος ουτε αυτο θα στο εξηγησουν. Παντως το γεγονος παραμενει, καποιες ομαδες μεταναστων, ευρισκομενες σε ενα περιβαλλον που προσφερει πολλες ευκαιριες, διεξοδους και διευκολυνσεις, σε κλιμα ελαχιστου εως και μηδαμινού ρατσισμου, και με ανοιχτες πολλες πορτες, δειχνουν το πραγματικο τους προσωπο και διαπρεπουν σε τομεις οπως το εγκλημα και η ηθελημενη γκετοποιηση. Και δεν μιλαμε για καποια μεμονωμενα ατομα, μιλαμε για μεγαλα ποσοστα επι του συνολου. Ειδικα οταν λαβει κανεις την πληρη γκαμα της ανομου συμπεριφορας στην οποια επιδιδονται τετοιες ομαδες, δηλ και πιο ελαφρα αδικηματα οπως οδηγηση χωρις διπλωμα/ασφαλιση, φοροδιαφυγη, παρανομη εργασια, υπεξαίρεση πορων κ.α. τοτε εχουμε πλεον την πλειοψηφια αυτων των «μεταναστων» να συμπεριφερονται σαν Ελληναρες ή ακομη χειροτερα. Προφανως ειναι μοντελα συμπεριφορων αποτυπωμενα στο DNA αυτων των ανθρωπων, αλλη εξηγηση δεν βρισκω.
Και τι θελω να πω Πιτσιρικο; Θελω να πω οτι δεν υπαρχουν ιερες αγελαδες, ουτε μεταξυ των καημενων των μεταναστων. Σημερα καημενοι και εξαθλιωμενοι, αυριο αχαριστοι και εγκληματιζοντες. Δωσε θαρρος στο χωριατη να σ’ ανεβει στο κρεββατι που ελεγε και ο παππους μου που ηταν απο χωριο. Αν βλεπεις ενα σωρο στραβα στους Ελληνες, τοτε μη νιωθεις ενοχες να τα δεις και στους μεταναστες. Και θα τα δεις αν παρατηρησεις προσεκτικα.
Και αν η ΧΑ αυξανεται και πληθύνεται καλυπτοντας τα ψυχολογικα τραυματα του σαπισμενου Ελληνα πατριωτη, τα εδω κομματα που θελουν να βαλουν φρενο στην σημερινη μεταναστευτικη πολιτικη εχουν δυστυχως ευλογους λογους υπαρξης.
Μην εισαι δεσμιος μια τοποθετησης που δεν ισχυει παντα, δεν ειναι ολοι οι μεταναστες αγγελοι. Το θεωρω τουλαχιστον αφελες να κατηγοροποιουνται ολοκληρες ομαδες ανθρωπων και να παιρνουν την σταμπα του αναμαρτητου ελεω μιας ιδεολογιας που προωθει τον τυφλο διεθνισμο. Οχι, δεν ειναι ολοι αγγελοι, ειναι ολοι διαφορετικα ατομα. Καποιοι ισως ειναι αγγελοι. Καποιοι ειναι ζωα. Αλλοι ειναι ανθρωποι με τις κλασσικες αδυναμιες που χαρακτηριζουν το ειδος μας.
Αν θα κανεις κριτικη και θα γραψεις για τα κακως κειμενα, τοτε θα σε παρακαλεσω να μην αυτολογοκρινεσαι. Αυτο μονο.
Φιλικοτατα,
Γιωργος Μπιλλης
ΥΓ. Εννοειται οτι μπορεις να το δημοσιευσεις αν θελεις, ελπιζω να το δημοσιευσεις.
Και η απάντηση:
Αγαπητέ Γιώργο, μου δίνεις την ευκαιρία να διευκρινίσω πως δεν θεωρώ τους μετανάστες άγγελους. Ξεκινώ, όμως, από την σκέψη -και θα συμφωνήσεις φαντάζομαι- πως η πλειοψηφία των ανθρώπων που μεταναστεύουν δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους. Αναγκάζονται να το κάνουν, για να επιβιώσουν. Γιατί εγκαταλείπουν τη χώρα τους;
Ας μην πάμε πίσω στο πώς ξέσκισαν και εκμεταλλεύτηκαν επί αιώνες οι δυτικές χώρες τις χώρες του τρίτου κόσμου. Ας έρθουμε στο σήμερα – που συνεχίζουν να το κάνουν.
Ιρακινοί και Αφγανοί είναι υπό κατοχή. Οπότε, ευθύνες για τη μαζική μετανάστευση Ιρακινών και Αφγανών έχουν οι δυτικές χώρες και οι κοινωνίες τους.
Γράφεις πως στη Σουηδία «το κράτος και οι πολίτες κάνουν οτι περνάει απο το χέρι τους ώστε να μην υπάρχουν εξαθλιωμένοι μετανάστες». Μα η Σουηδία έστειλε στρατό στο Αφγανιστάν. Και οι στρατοί κάνουν εγκλήματα. Περισσότερα από τα εγκλήματα που κάνουν κάποιοι μετανάστες – και πολύ πιο βάρβαρα. Η Σουηδία αναγκάζει τους Αφγανούς να εγκαταλείψουν τη χώρα τους. Η Σουηδία και οι πολίτες της έχουν ευθύνες για τους μετανάστες που συρρέουν μαζικά στην Ευρώπη.
Όπως και οι Έλληνες – και η Ελλάδα έχει στρατιωτική δύναμη στο Αφγανιστάν που δεν θυμάμαι να μας επιτέθηκε ποτέ. Μπορεί η σκέψη να σου φαίνεται ενοχλητική αλλά έτσι είναι. Ναι, ξέρω οι Σουηδοί θέλουν την ησυχία τους. Κι οι Αφγανοί, όμως, στην πατρίδα τους την ησυχία τους θέλουν. Και δεν την έχουν.
Δεν ψάχνω δικαιολογίες για τους μετανάστες. Το έγκλημα είναι έγκλημα, είτε το κάνει Αφγανός, είτε το κάνει Έλληνας, είτε το κάνει Σουηδός. Δεν είμαι εγκληματολόγος αλλά ποιος έχει τις περισσότερες πιθανότητες να κάνει το έγκλημα; Ένας πλούσιος ή ένας εξαθλιωμένος; Οι στατιστικές λένε πως ο εξαθλιωμένος είναι πολύ πιο κοντά στο έγκλημα. Το γιατί δεν χρειάζεται ανάλυση. Δημιουργώντας όλο και περισσότερους εξαθλιωμένους και απελπισμένους στον πλανήτη, τροφοδοτείς την εγκληματικότητα. Αυτό συμβαίνει σήμερα.
Σε ό,τι αφορά τους βιασμούς, μετανάστες που προέρχονται από χώρες που η θέση της γυναίκας στην κοινωνία είναι ακόμα κοντά στο ζώο μάλλον είναι αδύνατον να αντιληφθούν και να κατανοήσουν πως οι γυναίκες στη Δύση έχουν ίσα δικαιώματα με τους άνδρες. Δεν τους δικαιολογώ. Ο βιασμός είναι έγκλημα. Αλλά δεν πολιτικοποιώ το έγκλημα ενός μετανάστη, για να φουντώσω τον ρατσισμό – είναι λάθος αυτό.
Και οι γυναίκες σε αυτές τις χώρες από τις οποίες προέρχονται οι μετανάστες πρέπει να διεκδικήσουν το δικαίωμα στην ισότητα. Όπως έκαναν οι Ευρωπαίες. Που κι αυτές μέχρι πρόσφατα ήταν πολίτες β΄ κατηγορίας. Να μην το ξεχνάμε. Πρώτα ψήφισαν οι Τουρκάλες και μετά οι Γαλλίδες. Πολύ μετά. Και βέβαια, ο αγώνας για την ισότητα των γυναικών στην Ευρώπη συνεχίζεται.
Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με τη μετανάστευση αλλά ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπιστεί είναι να βελτιωθεί η κατάσταση στις χώρες από τις οποίες προέρχονται οι μετανάστες. Αυτό αποκλείεται να γίνει. Από τις χώρες των μεταναστών βγάζουν πολλά χρήματα οι δυτικές χώρες και οι κοινωνίες τους. Και τις προτιμούν εξαθλιωμένες. Δεν είμαστε τόσο αθώοι όσο νομίζεις.
Αγαπητέ Γιώργο, οι μεγάλες βιομηχανίες της Δύσης απειλούν να πάρουν τα εργοστάσιά τους και να τα μεταφέρουν σε χώρες με πολύ φτηνά εργατικά χέρια. Και το κάνουν. Και εξαναγκάζουν σε εξαθλίωση ή μετανάστευση κάποιους πολίτες των δυτικών χωρών, αφού οι θέσεις εργασίας μειώνονται και θα μειώνονται διαρκώς, μια και η εργασία δεν είναι πια τόσο απαραίτητη στις επιχειρήσεις όσο στο παρελθόν, και θα γίνεται όλο και λιγότερο απαραίτητη όσο περνάει ο καιρός.
Η εξέλιξη της τεχνολογίας και η παγκόσμια οικονομία που λειτουργεί σαν καζίνο δεν απαιτούν πια πολλές θέσεις εργασίας. Δεν χρειάζονται εργαζόμενοι. Απλά, δεν χρειάζονται. Μοιάζει τρομακτικό αλλά έτσι είναι.
Οι μετανάστες από χώρες της Ασίας και της Αφρικής λειτουργούν ως μοχλός πίεσης για τους εργαζόμενους της Δύσης, αφού, ως εξαθλιωμένοι, εργάζονται σχεδόν τσάμπα και χωρίς ασφάλιση. Η πρώτη κίνηση που έπρεπε να κάνουν τα ευρωπαϊκά συνδικάτα ήταν να ζητήσουν -και να επιβάλουν- ίσα δικαιώματα για τους μετανάστες. Τα περισσότερα δεν το έκαναν. Και τώρα οι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι βλέπουν τα δικά τους εργατικά δικαιώματα να πηγαίνουν περίπατο.
Την ίδια ώρα που πολλοί πολίτες των ευρωπαϊκών κοινωνιών στρέφονται εναντίον των μεταναστών και ζητούν με ουρλιαχτά να εκδιωχτούν από τη χώρα, τα χρήματα φεύγουν αθόρυβα από τη χώρα. Ας διώξουμε τους μετανάστες που έρχονται και ας πανηγυρίσουμε για τα κεφάλαια που φεύγουν. Τι βολικό για την εξουσία και τις αγορές. Και πόσο εύκολα το «τρώνε» οι «έξυπνοι» πολίτες της Ευρώπης.
Αγαπητέ Γιώργο, πίσω από το πρόβλημα της μετανάστευσης κρύβεται το πραγματικό πρόβλημα: η φτώχεια.
Για την ακρίβεια, δεν κρύβεται. Προσπαθούν να το κρύψουν.
Η φτώχεια είναι το πρόβλημα, δεν είναι η μετανάστευση. Στρέφοντάς μας εναντίον των μεταναστών, στρέφουν τους φτωχούς εναντίον των φτωχών. Στρέφουν τους καταπιεσμένους εναντίον των καταπιεσμένων. Και αυτοί αλωνίζουν.
Οι μετανάστες είναι ανεπιθύμητοι και θεωρούνται κατώτεροι μόνο επειδή είναι φτωχοί. Φαντάζομαι πως δεν έχεις δει κάποιον ζάπλουτο Ιρακινό που αποφάσισε να ζήσει στη Δύση να γίνεται αντικείμενο χλευασμού και περιφρόνησης.
Μόνο οι φτωχοί μετανάστες περιφρονούνται. Και όχι μόνο οι φτωχοί μετανάστες. Και οι φτωχοί ντόπιοι περιφρονούνται. Κι έτσι γίνεσαι μετανάστης στη χώρα σου. Κι αντί να στραφείς ενάντια σε αυτούς που σε εξαθλίωσαν στρέφεσαι κατά των μεταναστών που είναι φτωχοί σαν κι εσένα. Αυτός είναι ο στόχος τους. Τον πέτυχαν.
Αγαπητέ Γιώργο, ελπίζω να μην σε κούρασα και να απάντησα στην απορία σου. Ξαναλέω, το πρόβλημα δεν είναι η μετανάστευση, είναι η φτώχεια και η εξαθλίωση. Που εξαπλώνονται με πάρα πολύ γρήγορους ρυθμούς. Και στις ευρωπαϊκές κοινωνίας.
Αντί να εξαπλωθεί η ευημερία της Δύσης και στις φτωχές χώρες, εξαπλώνεται η εξαθλίωση των φτωχών χωρών μέσα στις ευρωπαϊκές κοινωνίες.
Κι αντί οι Ευρωπαίοι να πάρουν στο κυνήγι κυβερνήσεις και αγορές, παίρνουν στο κυνήγι τους μετανάστες.
Δεν είμαι φιλάνθρωπος λοιπόν με τους μετανάστες. Η σκέψη με οδηγεί στο να είμαι στο πλευρό τους και όχι εναντίον τους. Και πάντως, όχι στο πλευρό αυτών που κάνουν εγκλήματα.
Φιλικότατα και να είσαι καλά
π.

Πιτσιρίκος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου