Ένα blog για ζόρικους καιρούς...

Ένα blog για ζόρικους καιρούς... τους δικούς μας...

Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας για την Έλλειψη Καθηγητών

Πρωτοφανής είναι φέτος η κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία αναφορικά με τις ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού.
  • Πολλά σχολεία του νομού λειτουργούν ακόμη (2 μήνες σχεδόν μετά την έναρξη) με προσωρινό πρόγραμμα και μειωμένο ωράριο διδασκαλίας.
  • Σε ορισμένα σχολεία του Ηρακλείου αναγκάζονται να “στοιβάξουν” 40 μαθητές σε ακατάλληλες αίθουσες ώστε να μη μείνουν οι μαθητές πίσω, ειδικά στην ύλη βασικών μαθημάτων.
  • Καθηγητές πιέζονται από τη διοίκηση και αναγκάζονται να εργαστούν υπερωρίες, ενώ γνωρίζουμε ότι οι πληρωμές έχουν παγώσει από το Νοέμβριο του 2011 (!).
Φυσικά, κάθε χρόνο το δημόσιο σχολείο αντιμετωπίζει παρόμοιες δυσκολίες αλλά όχι σε τέτοια έκταση. Φέτος, οι ελλείψεις δεν οφείλονται σε κακό σχεδιασμό, όπως συνηθίζουν να λένε, αλλά είναι απόρροια της πολιτικής της λιτότητας, των περικοπών και της φτωχοποίησης της ελληνικής κοινωνίας. Από τη μνημονιακή αυτή “καταιγίδα μέτρων” δεν μπόρεσε να γλυτώσει ούτε η δημόσια εκπαίδευση.
Αντί όμως, έστω και τώρα, οι υπεύθυνοι να αντιληφθούν το εύρος του προβλήματος και να προχωρήσουν σε άμεσους διορισμούς για την κάλυψη των κενών, επιλέγουν λύσεις ανάγκης που οδηγούν μακροπρόθεσμα σε χειρότερες καταστάσεις για όλους μας.
  • Αναγγέλλουν νέες εκτεταμένες συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολικών μονάδων.
  • Πιέζουν τους διευθυντές σχολικών μονάδων να προχωρήσουν σε ακόμη μεγαλύτερη σύμπτυξη τμημάτων. Μιλάνε ακόμη και για αύξηση των μαθητών ανά τμήμα, πέρα των 30 (!) που ισχύει σήμερα.
  • Ετοιμάζουν την αύξηση του διδακτικού ωραρίου των καθηγητών, ώστε να τους “ξεζουμίσουν” ακόμη περισσότερο, αδιαφορώντας για την ποιότητα του παρεχόμενου έργου.
Η απάντηση μας πρέπει να είναι μαζική και δυναμική.
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΡΙΤΗ 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΩΡΑ 12 μ.μ.
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΗΤΗΣ (ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΚΝΩΣΣΟΥ)
Για διευκόλυνση των καθηγητών, ώστε να συμμετάσχουν κηρύσσουμε 3ωρη Στάση Εργασίας από τις 11 π.μ. - 2 μ.μ.
  • Καλούμε όλους τους συναδέλφους καθηγητές να συμμετέχουν. ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ.
  • Καλούμε τα σχολεία που έχουν κενά να συμμετέχουν μαζικά με τους μαθητές τους, αλλά και αυτά που δεν έχουν πρόβλημα να σταθούν αλληλέγγυα.
  • Καλούμε τους γονείς να συμμετέχουν απαιτώντας ποιοτική δημόσια παιδεία. Να σταθούμε όλοι μαζί δίπλα στα παιδιά μας για να μην βρίσκουν καταφύγιο σε επικίνδυνα μονοπάτια.
  • Καλούμε τους μαθητές μας, ενωμένους, να διεκδικήσουν το δικαίωμα στη μόρφωση μαζί μας. Να μην αποδεχτούν τη σημερινή κατάσταση που τους
  • Καλούμε τα σχολεία της επαρχίας, που έχουν και το μεγαλύτερο πρόβλημα, να συμμετέχουν μαζικά με λεωφορεία στην κινητοποίηση αυτή. Γονείς – μαθητές – καθηγητές, πλάι-πλάι σε μια «εκδρομή» διεκδίκησης και αγώνα.
  • Καλούμε τα ΚΤΕΛ, παρόλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, να συμβάλλουν στη μεταφορά αυτή και να αγωνιστούμε από κοινού για την επίλυση και των δικών τους προβλημάτων.
  • Καλούμε τους αναπληρωτές, αδιόριστους, ΕΣΠΑ, άνεργους συναδέλφους καθηγητές να έρθουν μαζί μας και να διεκδικήσουμε από κοινού το δικαίωμα στην εργασία.
Η ΕΛΜΕ Ηρακλείου και οι καθηγητές του νομού μας δεν ανεχόμαστε πλέον τον εμπαιγμό της κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας.
Απαιτούμε άμεσα:
  • Διορισμούς μονίμων ή αναπληρωτών καθηγητών που θα καλύψουν όλα τα κενά. Εκπτώσεις στην παιδεία δεν γίνονται.
  • Την δημοσίευση όλων των κενών από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης των σχολείων του νομού, καλλιτεχνικό, μουσικό, ΣΜΕΑΕ, παράλληλη στήριξη και τμήματα ένταξης.
  • Να σταματήσει άμεσα οι απαράδεκτες μέθοδοι και πιέσεις των στελεχών εκπαίδευσης αναφορικά με περαιτέρω συγχωνεύσεις τμημάτων και ανάληψη υπερωριών.
  • Να στείλουν πίσω την νέα εγκύκλιο για συγχωνεύσεις - καταργήσεις σχολείων. Η λογική, αφού δεν μπορούμε να τα λειτουργήσουμε ας τα κλείσουμε, δεν θα περάσει.
Η Δημόσια και Δωρεάν Εκπαίδευση είναι αδιαπραγμάτευτη.
Πρόκειται για τον βασικό πυλώνα στήριξης της κοινωνίας του αύριο και δεν επιτρέπουμε άλλες εκπτώσεις. Όλοι μαζί υψώνουμε το ανάστημα μας, σε όσους προσπαθούν να χειραγωγήσουν τους καθηγητές και τους νέους, ώστε να υποταχθούν στο αύριο της ανεργίας και της εξαθλίωσης που μας ετοιμάζουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου