Ένα blog για ζόρικους καιρούς...

Ένα blog για ζόρικους καιρούς... τους δικούς μας...

Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2012

Ένωσις Ελλήνων Εφοπλιστών: Θέλουμε να εξαιρεθούμε από τη συμφωνία Ελλάδας- Ελβετίας για τη φορολογία καταθέσεων

Με επιστολή της η Ένωση Εφοπλιστών είχε ζητήσει τον Δεκέμβριο του 2011 από τον τότε υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο να εξαιρεθεί από τη συμφωνία Ελλάδας- Ελβετίας για τη φορολόγηση των καταθέσεων τους στην Ελβετία.
Τη επιστολή ντοκουμέντο φέρνει στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα «Αυγή της Κυριακής» και υπογράφεται από τον ίδιο τον πρόεδρο της Ένωσης Εφοπλιστών Θόδωρο Βενιάμη.
Στο ρεπορτάζ της εφημερίδας επισημαίνεται ότι «η εν λόγω συμφωνία μεταξύ Ελβετίας και Ελλάδας ετοιμάζεται για περισσότερο από 2 χρόνια, και ακόμη δεν έχει υπογραφεί και φαίνεται πως η αντίδραση των εφοπλιστών μπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις από τη στιγμή που το μεγαλύτερο μέρος των καταθέσεων στην Ελβετία, όπως έχει πει ο Ευ. Βενιζέλος, προέρχεται από εφοπλιστικές δραστηριότητες».
Ο πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Θ. Βενιάμης αναφέρει ότι οι εφοπλιστές έχουν επιλέξει τις ελβετικές τράπεζες για κατάθεση των νόμιμων εσόδων τους, που προέρχονται από την εκμετάλλευση των πλοίων τους, τα οποία αποκτούν στην αλλοδαπή και τα οποία «είναι νόμιμα και απαλλάσσονται βάσει της κείμενης νομοθεσίας από επιβολή φορολογίας». Η νομική τους επιχειρηματολογία προέρχεται από νόμους του 1975 και 1978 και το άρθρο 107 του Συντάγματος για επενδύσεις κεφαλαίου εξωτερικού.
Οι εφοπλιστές απαιτούν να μην τους ελέγχει καν το ελληνικό κράτος: «Καταθέσεις πλοιοκτητριών εταιρειών πλοίων με ελληνική σημαία ή ξένη σημαία των οποίων η διαχείριση γίνεται από διαχειρίστρια εταιρεία εγκατεστημένη στην Ελλάδα και των αμέσων και εμμέσων μετόχων αυτών, φυσικών και νομικών προσώπων, καθώς και καταθέσεις των εν Ελλάδι εγκατεστημένων διαχειριστριών εταιρειών δεν εμπίπτουν εις το πεδίον εφαρμογής της παρούσης συμφωνίας». Ζητούν δηλαδή να μην φορολογούνται όχι μόνο οι καταθέσεις στην Ελβετία, αλλά και στην Ελλάδα, σημειώνεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας.
Και ποιος θα εξετάζει την προέλευση των χρημάτων; «Η ελβετική τράπεζα θα ελέγχει και θα διαπιστώνει με εσωτερική διαδικασία». Άρα το ελληνικό κράτος δεν μπορεί ούτε να τους ελέγχει – είναι μια εκδοχή του «αν με βρείτε, πιάστε με», που έχει πει ο Βίκτωρας Ρέστης, αναφέρεται στο ρεπορτάζ της Αυγής.

Το Κουτί της Πανδώρας 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου