Ένα blog για ζόρικους καιρούς...

Ένα blog για ζόρικους καιρούς... τους δικούς μας...

Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Ο υγιώς σκεπτόμενος μικροεμποράκος πουλάει σβάστικες (από δεύτερο χέρι)

Αναρτήθηκε από τον sarant
Περίμενα μερικές μέρες πριν γράψω το άρθρο αυτό, μήπως και εκδηλωθεί κανείς νομικός, αλλά δεν είδα τίποτε οπότε, μοιραία, θα γράψω εγώ κι ελπίζω να μην με κατηγορήσετε για αντιποίηση αρμοδιοτήτων, αν όχι επαγγέλματος. Άλλωστε το άρθρο δεν θα έχει νομικό θέμα, απλώς σε ένα σημείο θα αναφερθούμε στον Ποινικό Κώδικα. Θέμα μου είναι τα πρόσφατα απανωτά επεισόδια όπου θρασύδειλοι μπράβοι της Χρυσής Αυγής, μερικοί με βουλευτική ασυλία, επιτέθηκαν και κατέστρεψαν πάγκους αλλοδαπών μικροπωλητών, στη Ραφήνα και στο Μεσολόγγι, στα δυο πιο τρανταχτά επεισόδια ρατσιστικής βίας των τελευταίων ημερών -όχι και τα μοναδικά βέβαια· κι από μια άποψη, σοβαρότερη ήταν η εμπρηστική επίθεση στο κουρείο του Πακιστανού στη Μεταμόρφωση, ωστόσο στα δυο επεισόδια της Ραφήνας και του Μεσολογγιού υπάρχει κάτι ποιοτικά διαφορετικό.

Η διαφορά με όλα τα προηγούμενα επεισόδια είναι ότι στη Ραφήνα και στο Μεσολόγγι οι θρασύδειλοι εγκληματίες καταρχάς είχαν για γκεσέμια τους βουλευτές, κατά δεύτερο έκαναν ό,τι έκαναν ανοιχτά (μάλιστα βιντεοσκόπησαν οι ίδιοι τις εγκληματικές πράξεις τους) και τρίτον υποστήριξαν στη συνέχεια πως ζήτησαν πιστοποιητικά από τους αλλοδαπούς μικροπωλητές και έσπασαν (ή, τέλος πάντων, “απομάκρυναν” σύμφωνα με τον κασιδιάρικο ευφημισμό που χρησιμοποίησαν) τους πάγκους όσων πλανόδιων δεν είχαν χαρτιά. Αργότερα μαθεύτηκε ότι στο Μεσολόγγι συμμετείχε στους τραμπουκισμούς ο αστυνομικός που είχε διατεθεί για την… προστασία του βουλευτή Μπαρμπαρούση, και άλλωστε γι’ αυτό το λόγο τέθηκε σε διαθεσιμότητα.
Πρώτη φορά η ΧΑ εξαγγέλλει τόσο καθαρά την πρόθεσή της να πραγματοποιεί σε τακτική βάση ρατσιστικά πογκρόμ, με σαφή παρακρατικά χαρακτηριστικά, και αντιποιούμενη αρμοδιότητες που κανονικά μόνο στην αστυνομία ανήκουν. Το επιχείρημα ότι “όπου η πολιτεία δεν εφαρμόζει το νόμο” θα βρεθεί ένας χρυσαυγίτης, βουλευτής ή απλό μέλος, να τον εφαρμόσει, είναι διάτρητο και έωλο, μια και η αυτοδικία αποτελεί την πιο σίγουρη συνταγή για πλήρη κατάρρευση του κράτους δικαίου -αλλά εδώ δεν έχουμε καν αυτοδικία, έχουμε ρατσιστικές επιθέσεις μασκαρεμένες σε πράξεις αυτοδικίας, διότι βέβαια κανείς δεν έχει εμπιστοσύνη στην ορθή κρίση ή την αμεροληψία των αυτόκλητων τιμωρών. Ήδη, ο δήμαρχος Ραφήνας διέψευσε τους ισχυρισμούς για μικροπωλητές χωρίς άδεια, αφήνοντας τους θρασύδειλους  ναζιστές χωρίς έστω κι αυτό το μικροσκοπικό φύλλο συκής.

Ωστόσο, οι χρυσαυγίτες επικαλέστηκαν κάποιες νομικές διατάξεις -εκεί είναι που περίμενα σχόλιο από νομικούς, αλλά δεν είδα κανένα, οπότε είπα να το κοιτάξω μόνος μου -κι αν κάνω κάποιο λάθος, ας με διορθώσουν οι νομικοί. Λοιπόν, ο Κασιδιάρης επικαλέστηκε το άρθρο 275 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Το μεταφέρω:

1. Προκειμένου για αυτόφωρα κακουργήματα και πλημμελήματα οι ανακριτικοί υπάλληλοι των άρθρων 33 και 34, καθώς και κάθε αστυνομικό όργανο, έχουν υποχρέωση, ενώ οποιοσδήποτε πολίτης το δικαίωμα, να συλλάβουν το δράστη, τηρώντας τις διατάξεις του Συντάγματος και του άρθρου 279 του Κώδικα για την άμεση προσαγωγή του στον εισαγγελέα.»
2. Στα εγκλήματα που διώκονται με έγκληση δεν επιτρέπεται η σύλληψη, εκτός αν προηγουμένως υποβληθεί η έγκληση, έστω και προφορικά σ’ εκείνον που έχει το δικαίωμα να συλλάβει το δράστη (άρθρ. 42 και 46).
3. Στα αυτόφωρα κακουργήματα και πλημμελήματα ο αρμόδιος εισαγγελέας πλημμελειοδικών έχει το δικαίωμα να εκδίδει εναντίον του δράστη που διώκεται ένταλμα σύλληψής του σύμφωνα με όσα ορίζονται στα άρθρα 276 και 277.* Tο ένταλμα αυτό μπορεί ο εισαγγελέας να το ανακαλεί ή να το καταργεί.
 
Δεν ξέρω ποια είναι τα αυτόφωρα πλημμελήματα, αλλά κι αν ακόμα το παραεμπόριο (λαθρεμπορία; ας διαφωτίσει όποιος ξέρει) είναι ένα από αυτά, και πάλι δεν νομιμοποιούνται οι χρυσαυγίτες να δέρνουν και να σπάνε πάγκους. Η διατύπωση είναι σαφής: για ορισμένα αδικήματα, κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να συλλάβει τον δράστη, και μάλιστα τηρώντας τις διατάξεις του Συντάγματος: ούτε να δείρει, ούτε να σπάσει, ούτε να κάψει, ούτε να μαχαιρώσει. Και σύμφωνα με το σχόλιο 2, που γράφτηκε από έγκριτο ποινικολόγο, το παρεμπόριο ΔΕΝ δίνει το δικαίωμα σε πολίτη να συλλάβει τον δράστη.

Όσο για τα άρθρα 259 και 15 του ποινικού κώδικα, που επίσης επικαλέστηκαν οι κασιδιάρηδες, αυτά αφορούν την παράβαση καθήκοντος από υπαλλήλους (π.χ. αστυνομικούς). Μπορεί να δίνουν στον πολίτη το δικαίωμα να κάνει μήνυση στο αστυνομικό όργανο αν κρίνει ότι ολιγωρεί, όμως ΔΕΝ του δίνουν το δικαίωμα να υποκαταστήσει το αστυνομικό όργανο. Οπότε, οι νομικές δικαιολογίες των θρασύδειλων εγκληματιών καταρρέουν.

Μια παρένθεση: τους λέω θρασύδειλους, και θρασύδειλοι είναι, όχι μόνο επειδή στις επιθέσεις τους φροντίζουν να είναι πενήντα εναντίον ενός και μάλιστα οπλισμένοι (και με σημαίες καμιά φορά!), αλλά και επειδή στόχος των επιθέσεων είναι οι πιο αδύνατοι, οι φουκαράδες, οι μετανάστες, οι πάμφτωχοι, που δεν μπορούν να αμυνθούν επειδή ούτε τα χρήματα έχουν να πληρώσουν δικηγόρο αν εμπλακούν σε συμπλοκή, ούτε (συχνά) έχουν όλα τους τα χαρτιά εντάξει -οπότε το μόνο που τους μένει είναι να μαζέψουν τη χυμένη κάτω πραμάτεια τους και να φύγουν. Οι Χρυσαυγίτες ποτέ δεν έχουν χτυπήσει τους πλούσιους και τους ισχυρούς, μόνο εκείνους που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα. (Και αυτό διαφοροποιεί τη χρυσαυγίτικη βία από την υπαρκτή ή υποτιθέμενη βία της αριστεράς, που ποτέ δεν ασκήθηκε με στόχο τον αδύνατο και που δεν θα τη συζητήσω τώρα, αν και θα διευκρινίσω ότι τους αναρχικούς δεν τους συμπεριλαμβάνω στην αριστερά, ούτε και οι ίδιοι άλλωστε συγκαταλέγουν εκεί τον εαυτό τους).

Αλλά υπάρχουν και χειρότερα -και δεν εννοώ την κωμική συνέχεια, όταν προχτές τέσσερα πρωτοπαλίκαρα του βουλευτή Μπαρμπαρούση πήγαν να συνεχίσουν τους ελέγχους στη λαϊκή αγορά του Μεσολογγιού αλλά έπεσαν πάνω σε εμπόρισσα που δεν μάσαγε, με αποτέλεσμα να συλληφθούν οι δύο, να τηλεφωνήσουν στον βουλευτή να τους σώσει -και αυτός, που δεν τον ψήφισαν επειδή έχει υψηλό IQ, έστειλε τους… άλλους δύο στο τμήμα να καθαρίσουν, με αποτέλεσμα να πιαστούν κι αυτοί. Όταν λέω ότι υπάρχουν χειρότερα εννοώ την ανατριχιαστική ανακοίνωση που έβγαλε το Συνδικάτο Μικροπολιτών (εσκεμμένη η ανορθογραφία), το οποίο συγχαίρει τη Χρυσή Αυγή και επαναλαμβάνει περίπου αυτολεξεί την επιχειρηματολογία της, δηλώνοντας ότι εκπροσωπεί τους “υγιώς σκεπτόμενους μικροεμποράκους“.

Θα μπορούσε να γελάσει κανείς με αυτή την ανακοίνωση, που κακοποιεί την ελληνική γλώσσα κατά βάναυσο αλλά κωμικότατο τρόπο: ομολογώ ότι το “εγκάθετοι καρεκλοκέντητοι” (διάβαζε: καρεκλοκένταυροι) πρώτη φορά το συναντάω, και, πριν πάρουμε ανάσα, αμέσως μετά ακολουθεί η δεύτερη κοτρώνα, αφού οι… καρεκλοκέντητοι κατηγορούνται ότι δείχνουν “ανέχεια” στο παραεμπόριο -εννοώντας, βέβαια, ανοχή. Δεν μπορείς όμως να γελάσεις με το κατάντημα κάποιων που όταν βλέπουν τους τραμπούκους να έχουν βάλει κάτω τον φουκαρά και να τον ποδοπατάει, εκείνοι χειροκροτούν.

Για τους χρυσαυγίτες, πολύ θα ήθελα να δω τη δημοκρατία να εφαρμόσει τις διατάξεις του νόμου στο ακέραιο και να εξαντλήσει την αυστηρότητά της. Να αρθεί η ασυλία των βουλευτών που εγκλημάτησαν, να αποταχθούν οι τυχόν επίορκοι αστυνομικοί, να παταχθεί κάθε απόπειρα νέου πογκρόμ. Και δεν πρέπει να τσιγκουνευτούμε τον έπαινο στον υπουργό κ. Δένδια, φροντίζοντας  βέβαια να μετουσιώσει σε έργα όλα όσα είπε, προκαλώντας την οργή του κασιδιάρη που τον αποκάλεσε δικηγόρο των Ρότσιλντ και άνθρωπο των εβραίων. Προτιμώ σαφώς τη στάση του δεξιού κ. Δένδια από του δημαριστερού κ. Πανούση, ο οποίος έσπευσε να δηλώσει αυτόκλητος συνήγορος των τραμπούκων (αμφιβάλλει, είπε, αν στοιχειοθετείται αντιποίηση αρχής, επειδή δεν διεφάνησαν χαρακτηριστικά αστυνόμου, και χαρακτηρίζει το πογκρόμ “τσαμπουκά από πολίτες σε άλλους πολίτες”, λες και τσακώθηκαν δυο παρέες σε κέντρο διασκεδάσεως!).

Όσο για τους μικροπωλητές, το θετικό είναι ότι στον ιστότοπο του συνδικάτου υπαίθριων πωλητών δεν υπάρχει όχι μόνο στον ιστότοπο του συνδικάτου υπαιθρίων πωλητών διατηρείται η κατάπτυστη ανακοίνωση, αλλά και ο πρόεδρος του ΕΣΣΥΠΕ επιμένει στην επιδοκιμασία των τραμπούκων -διευκρινίζοντας βέβαια ότι δεν επικροτεί όλες τις ενέργειες της Χρυσής Αυγής αλλά μόνο όσες τον συμφέρουν. Κάποιος έχει πει ότι ο τρομαγμένος μικροαστός μπορεί να κάνει τα χειρότερα εγκλήματα αν αισθανθεί ότι απειλείται η θέση του -φαντάζομαι το ίδιο ισχύει και για τον τρομαγμένο μικροεμποράκο, ιδίως αν είναι “υγιώς σκεπτόμενος”. Και αντί να στραφεί κόντρα στην κυβέρνηση που τον φορολογεί άγρια και άδικα, ο πλανόδιος μικροεμποράκος βρίσκει τον ιδανικό αποδιοπομπαίο τράγο, το “παραεμπόριο”, όπως και ο μικρομαγαζάτορας θεωρεί υπεύθυνο για τα δικά του κεσάτια τον… πλανόδιο μικροεμποράκο (που ούτε ενοίκια πληρώνουν, ούτε αποδείξεις κόβουν, μου έλεγε ένας), όπως ο ιδιωτικός υπάλληλος θεωρεί τον δημόσιο υπάλληλο ένοχο για τα βάσανά του, ενώ ο δημόσιος τα ρίχνει στον επιτηδευματία “που φοροδιαφεύγει”.

Σε μια από τις “Απόκρυφες ιστορίες” του Κάρελ Τσάπεκ διαβάζουμε τον μονόλογο ενός φούρναρη, που ξεκινάει λέγοντας πόσο ωραία μιλάει αυτός ο καινούργιος που ήρθε στα μέρη τους, και πόσο του αρέσει να τον ακούει όταν διδάσκει τους μαθητές του. Όσο όμως προχωράει ο μονόλογος, ο φούρναρης δείχνει να θυμώνει με τον νεοφερμένο, και αιτία είναι “ότι δεν φέρθηκε καλά σ’ εμάς τους φουρναραίους. Ξέρεις τι είναι, να ξυπνάς αξημέρωτα, να ψήνεσαι όλη τη μέρα στον φούρνο για να βγάλεις το ψωμί, κι εκείνος να φτιάχνει, με θαυματουργικό τρόπο, χιλιάδες καρβέλια για να ταΐσει το πλήθος που τον ακολουθούσε; Ξέρεις πόσα κέρδη έχασα εγώ εκείνη τη μέρα; Υπολόγισε, πέντε χιλιάδες νοματαίοι ήταν. Και μη μου πεις ότι έβλαψε και τους ψαράδες, επειδή έφτιαξε με θαύμα και χιλιάδες ψάρια, γιατί οι ψαράδες ούτε ενοίκιο πληρώνουν, ούτε φόρους, πετάνε ένα δίχτυ στη θάλασσα και καθάρισαν… ενώ εμείς οι φουρναραίοι, πολύ μας αδίκησε ο Δάσκαλος μ’ αυτό που έκανε. Μεθαύριο που θα πάω στην πόλη, θα ψηφίσω για τον Βαραββά”, καταλήγει ο φούρναρης της ιστορίας. Μικροεμποράκος κι αυτός.

Προσθήκη: Στο βιντεάκι που ακολουθεί, μαύρος πλανόδιος έμπορος  που του έσπασαν τον πάγκο στη Ραφήνα υποστηρίζει ότι είχε πληρώσει 280 ευρώ στον Δήμο (αυτό το επιβεβαιώνει και ο δήμαρχος) και δείχνει και το χαρτί (δεν φαίνεται καθαρά) :


Νίκος Σαραντάκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου