Ένα blog για ζόρικους καιρούς...

Ένα blog για ζόρικους καιρούς... τους δικούς μας...

Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Τι "ξεχνάνε" οι ειδικοί να μας πουν για τις τράπεζες

 Όλοι όσοι ασχολούνται από πλευράς αναλυτων ΜΜΕ με την κρίση παραλείπουν σκόπιμα κάτι τρομερά βασικό.


"Ξεχνανε" να πουν οτι αν ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών από 1/20 ή 1/40 όπως ήταν στην Deutche Bank, αλλά και 1/10 περίπου στην Ελλάδα, ήταν "φυσιολογικός", π.χ 1/4 (δηλαδή να μπορούν να δανείζουν μέχρι 4 φορές τα κεφάλαιά τους) οι τράπεζες δεν θα βούλιαζαν αμέσως μόλις το 10% των δανείων τους παρουσιάζει πρόβλημα, πράγμα φυσιολογικό μες την κρίση. Ελα όμως που αν μικρύνει ο δείκτης αυτός οι τράπεζες χάνουν το βασικό τρόπο γρήγορης κερδοφορίας-κερδοσκοπίας τους, αφού με ίδια κεφάλαια π.χ 1δις μπορούν να δανείζουν 10,20 ή 30 και 40 φορες περισσότερα.
Στην Ελλάδα ας πουμε τα επισφαλή δάνεια είναι πάνω από 15%, ενώ προς ανάλογα νούμερα κινούνται και στις άλλες χώρες που βουλιάζουν. Αρα οι τράπεζες είναι από χέρι τελειωμένες και πρέπει να κλείσουν τις μαύρες τρύπες τώρα(με λεφτά δικά μας και τωρινα και μελλοντικα). Μετα αρχίζει ο χορός των διασώσεων και το αλληλοβούλιαγμα, η ύφεση, ο φαύλος κύκλος κλπ. όπου το θύμα βέβαια ξερουμε ποιο είναι.
Να πούμε ότι χρεοκοπημένη τράπεζα χοντρικά είναι εκείνη που το ποσό των δανείων της που "σκάνε" είναι μεγαλύτερο από τα ίδια κεφάλαιά της αφου τα ποσα που έχει δανείσει θεωρούνται και είναι υπαρκτά (γιατί δόθηκαν) και πρέπει να αντικατασταθούν όταν δεν αποπληρώνονται. Με απλά λόγια, το ποσό που "σκάει" αφαιρείται ουσιαστικά από τα ίδια κεφάλαια και σε κάθε περίπτωση πρέπει να αντικατασταθεί αμέσως για να λειτουργεί η τράπεζα έστω και σύμφωνα με τους γνωστούς εξωφρενικούς κανόνες που είπαμε πιο πάνω.

http://edoketora.blogspot.gr/2012/07/blog-post_9183.html 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου