Ένα blog για ζόρικους καιρούς...

Ένα blog για ζόρικους καιρούς... τους δικούς μας...

Σάββατο, 7 Ιουλίου 2012

ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ: ΠΙΕΖΕΙ ΚΑΙ «ΜΠΛΟΦΑΡΕΙ», ΑΠΕΙΛΩΝΤΑΣ ΝΑ ΒΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ!

ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ 160 ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ!
ΑΝΤΙ ΝΑ ΠΙΕΖΕΙ Ο ΝΟΤΟΣ, ΕΚΒΙΑΖΕΙ ΓΙΑ ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ο ΒΟΡΡΑΣ!
«Εκεί που μας χρωστούσανε, ζητάνε και το βόδι». Αυτή η λαϊκή παροιμία αποδίδει, ίσως, με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο, τις προκλητικές στάσεις της Φιλανδίας αλλά και των 160 υπερσυντηρητικών γερμανών οικονομολόγων, οι οποίες εκτίθενται στο ρεπορτάζ που ακολουθεί. Αντί να βγουν δυνατά οι χώρες του Νότου να αμφισβητήσουν το ευρώ και να διεκδικήσουν τη διαγραφή των χρεών τους και συνολικά της ευρωζώνης, προτρέχει η ωφελημένη Φιλανδία (το Φιλανδικό κεφάλαιο) να απειλήσει εκβιαστικά με έξοδο από το ευρώ, ενώ υπερσυντηρητικοί Γερμανοί οικονομολόγοι, στο όνομα της δικαιολογημένης απαίτησης να μην ενισχυθούν οι τράπεζες, ζητούν την πλήρη εγκατάλειψη των τραπεζών του Νότου, αντί της εθνικοποίησης τους που θα είχε ως στόχο να περάσουν υπό πλήρη δημόσιο έλεγχο για μια άλλη χρηματοπιστωτική πολιτική.

Το παράδοξο της υπόθεσης είναι τραγικό: ο «ευρωπαϊκός Νότος», που κατά κύριο λόγο ζημιώνεται από την ευρωζώνη, συνεχώς οπισθοχωρεί και ο ωφελημένος Βορράς περνά στην αντεπίθεση εκβιάζοντας και πιέζοντας για όλο και περισσότερα οφέλη! Η πραγματικότητα αναποδογυρίζεται! Μέχρι πότε;

Στην συνέχεια η iskra παραθέτει αναλυτικό ρεπορτάζ σχετικά με τις δηλώσεις της υπουργού Οικονομικών της Φιλανδίας, Γιούτα Ουρπιλάινεν, αλλά και την επιστολή των 160 Γερμανών οικονομολόγων.

Το ενδεχόμενο αποχώρησής της από την ευρωζώνη θα εξέταζε η Φινλανδία αντί να πληρώνει τα χρέη άλλων χωρών της νομισματικής ένωσης, σύμφωνα με την υπουργό Οικονομικών Γιούτα Ουρπιλάινεν.
«Η Φινλανδία έχει δεσμευτεί να είναι μέλος της ευρωζώνης και πιστεύουμε ότι το ευρώ είναι χρήσιμο για τη Φινλανδία», είπε η κ. Ουρπιλάινεν σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Kauppalehti. Διεμήνυσε ωστόσο ότι η χώρα της «δεν θα κρέμεται από το ευρώ με οποιοδήποτε κόστος» και πως «είναι προετοιμασμένη για όλα τα σενάρια».
Η Φινλανδή ΥΠΟΙΚ επισήμανε, μεταξύ άλλων, πως η χώρα της, ένα από τα ελάχιστα κράτη-μέλη που διατηρούν την κορυφαία πιστοληπτική αξιολόγηση ΑΑΑ, δεν θα συμφωνήσει σε ένα μοντέλο ενοποίησης στο οποίο οι χώρες θα είναι συλλογικά υπεύθυνες για τα χρέη και τους κινδύνους των κρατών-μελών.
Επέμεινε επίσης ότι η προτεινόμενη τραπεζική ένωση δεν θα λειτουργήσει αν βασίζεται στην αμοιβαιοποίηση του χρέους.
Το Ελσίνκι ανακοίνωσε χθες ότι την επόμενη εβδομάδα αρχίζει διμερείς συνομιλίες με την ισπανική κυβέρνηση για τις εγγυήσεις που αξιώνει ως αντάλλαγμα για την συμμετοχή της χώρας στο ευρωπαϊκό σχέδιο για τη διάσωση των ισπανικών τραπεζών.

«ΠΟΛΕΜΟΣ» ΣΟΙΜΠΛΕ-ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΕΕ

Με ένα επιθετικό κείμενο, ομάδα 160 Γερμανών οικονομολόγων διαμαρτύρονται για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, λέγοντας ότι η Γερμανία και οι χώρες που «αντέχουν» δεν πρέπει να δώσουν καμία εγγύηση για τα χρέη.

Η επιστολή καταλήγει, ζητώντας από τους πολίτες να πιέσουν τους βουλευτές των περιφερειών τους για να αλλάξει η απόφαση.

Η επιστολή επιδοκιμάσθηκε από υπερ-συντηρητικά στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών και των Φιλελεύθερων, καθώς και από επιχειρηματίες.

Ο ίδιος ο Β.Σόιμπλε χαρακτήρισε την επιστολή ανεύθυνη. Μιλώντας στον Ραδιοφωνικό Σταθμό Βερολίνου-Βραδεμβούργου, ο υπουργός τόνισε ότι «οι οικονομολόγοι πρέπει να χρησιμοποιούν τον όρο 'τραπεζικά χρέη', υπεύθυνα» και πρόσθεσε ότι «προκαλούν σύγχυση στην κοινή γνώμη».

Απέρριψε μάλιστα κατηγορηματικά τον ισχυρισμό των οικονομολόγων ότι μέσω του ανοίγματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) η Γερμανία ενδεχομένως να εγγυάται και για τραπεζικά χρέη.

«Στην ουσία δεν πρόκειται για αμοιβαιοποίηση της εγγύησης, αλλά για την δημιουργία μιας κοινής εποπτείας στην Ευρώπη», σημείωσε και διευκρίνισε ότι ο μηχανισμός διάσωσης για τα κράτη δεν μετατράπηκε σε μηχανισμό διάσωσης των τραπεζών.

Ωστόσο, η Φινλανδή ομόλογός του, Γιούτα Ουρπιλάινεν, δήλωσε σε εφημερίδα της χώρας της ότι η Φινλανδία θα προτιμούσε να προετοιμαστεί για να εγκαταλείψει την ευρωζώνη παρά να πληρώνει τα χρέη άλλων.

«Η Φινλανδία έχει δεσμευτεί ότι θα είναι μέλος της ευρωζώνης και εκτιμούμε ότι το ευρώ είναι επωφελές για την Φινλανδία. Όμως η Φινλανδία δεν έχει αγκιστρωθεί στο ευρώ ούτε θα καταβάλλει οποιοδήποτε τίμημα και είμαστε έτοιμοι για κάθε σενάριο, περιλαμβανομένης της εγκατάλειψης του ευρωπαϊκού ενιαίου νομίσματος» είπε.

* Η επιστολή των οικονομολόγων αναλυτικά:

«Αγαπητοί συμπολίτες,

» οι αποφάσεις, τις οποίες αναγκάστηκε η καγκελάριος να δεχτεί στη σύνοδο κορυφής των χωρών-μελών της ΕΕ, ήταν λανθασμένες. Εμείς, οικονομολόγοι των γερμανόφωνων χωρών, βλέπουμε με μεγάλη ανησυχία την απόφαση για την τραπεζική ένωση η οποία θα αναλάβει τη συλλογική ευθύνη για όλα τα τραπεζικά χρέη του ευρωσυστήματος. Τα τραπεζικά αυτά χρέη είναι τρεις φορές μεγαλύτερα σε σχέση με τα κρατικά χρέη και ανέρχονται στις πέντε χώρες-μέλη της ΕΕ που βρίσκονται σε κρίση τα πολλά δισ. ευρώ. Οι φορολογούμενοι, οι συνταξιούχοι και οι αποταμιευτές των χωρών που μέχρι τώρα αντέχουν δεν θα πρέπει να πάρουν την ευθύνη για την εξασφάλιση αυτών των χρεών αλλά και των απωλειών που θα υποστούν από τη χρηματοδότηση των πληθωριστικών φουσκών των νοτιοευρωπαϊκών χωρών.

» Οι τράπεζες πρέπει να αποτύχουν. Αν οι οφειλέτες αδυνατούν να εξοφλήσουν, τότε υπάρχει μία μόνο ομάδα που μπορεί να πρέπει και μπορεί να φέρει αυτό το βάρος: Οι ίδιοι οι πιστωτές. Και αυτό γιατί εκείνοι πήραν συνειδητά το επενδυτικό ρίσκο και γιατί εκείνοι διαθέτουν την απαραίτητη περιουσία.

» Οι πολιτικοί αρέσκονται να ελπίζουν ότι μπορούν να περιορίζουν το μερίδιο της ευθύνης και να κρύβουν την κατάχρηση που διαπράττεται μέσω της κοινής ευρωπαϊκής εποπτείας.

» Αυτό, όμως, δεν μπορεί να πετύχει τίποτα, για όσο οι χρεωμένες χώρες έχουν την πληθυσμιακή πλειοψηφία στην ευρωζώνη. Αν οι ανθεκτικές (σ.σ. όσον αφορά στην κρίση χρέους) συμφωνούν να συγκεντρώσουν περισσότερη ευθύνη για τα τραπεζικά χρέη, θα δέχονται συνεχώς περισσότερες πιέσεις προκειμένου να αυξάνουν τα μερίδια των ευθυνών τους ή να μειώνουν τις απαιτήσεις για αποφυγή ευθυνών.

» Οι διαμάχες και οι διαφωνίες με τους γείτονες είναι προδιαγεγραμμένες. Ούτε το ευρώ, ούτε το ευρωπαϊκό ιδεώδες σαν τέτοιο δεν θα βοηθηθεί από την διεύρυνση των ευθυνών. Αντίθετα εκείνοι που θα βοηθηθούν είναι η Γουόλ Στριτ, το Σίτι του Λονδίνου και ορισμένοι επενδυτές στη Γερμανία και μια σειρά μερικών προβληματικών τραπεζών εντός και εκτός Γερμανίας, οι οποίες χωρίς να κάνουν παρά ελάχιστα θα μπορούν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους.

» Η κοινωνικοποίηση των χρεών δεν επιλύει τρέχοντα προβλήματα σε μόνιμη βάση. Αντίθετα, υπό το πρόσχημα της αλληλεγγύης, οδηγεί στην επιδότηση ορισμένων ομάδων πιστωτών και στην στρέβλωση κεντρικών επενδυτικών αποφάσεων.

» Σας παρακαλούμε μεταφέρετε αυτές τις αγωνίες στους βουλευτές της περιοχής σας. Οι αντιπρόσωποι του λαού πρέπει να γνωρίζουν από ποιους κινδύνους απειλείται η οικονομία μας.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου