Ένα blog για ζόρικους καιρούς...

Ένα blog για ζόρικους καιρούς... τους δικούς μας...

Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

ΤΡΟΪΚΑ: ΠΡΩΤΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ, ΜΕΤΑ Η ΔΟΣΗ!


Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΚΑΔΔΑ

ΡΟΜΠΕΪ - ΣΟΪΜΠΛΕ: ΞΕΧΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ ΚΑΙ ΤΗΡΗΣΤΕ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ!
ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ!
H iskra αναδημοσιεύει ένα ενδιαφέρον ρεπορτάζ της Δήμητρας Καδδά από την απεργιακή έκδοση της Ελευθεροτυπίας του Σάββατου 23/6/2012.
Ολόκληρο το ρεπορτάζ όπως αυτό δημοσιεύθηκε στο απεργιακό φύλο της Ελευθεροτυπίας έχει ως εξής:
ΠΡΩΤΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ, ΜΕΤΑ Η ΔΟΣΗ
ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟ ΤΟ ΝΕΟ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΤΩΝ 11,6 ΔΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ 2013

 Με... έναντι από το δάνειο για να καλύψει μισθούς και συντάξεις, δίχως την ένεση ρευστότητας που περίμενε ο τουρισμός και η αγορά αλλά και με υποχρέωση να εφαρμόσει μια σειρά από μνημονιακά μέτρα, πρέπει να διανύσει η νέα κυβέρνηση ένα θερμό και δύσκολο καλοκαίρι.
Ακροβατώντας ανάμεσα στις προεκλογικές δεσμεύσεις της και στις επιταγές της τρόικα θα επιχειρήσει να αναστρέψει το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στα περισσότερα κράτη – μέλη, αναβάλλοντας (προς το παρόν τουλάχιστον) για τον Σεπτέμβριο την αναθεώρηση του Μνημονίου.
Ο λόγος είναι – αναφέρουν κυβερνητικές πηγές – ότι οι δανειστές θέλουν πρώτα να ακούσουν τις δεσμεύσεις, να δουν έργα (αποκρατικοποιήσεις, φορολογικό, λουκέτα φορέων, επίτευξη δημοσιονομικών στόχων) και να ολοκληρωθούν δυο πολύ βασικά κείμενα: το νέο μεσοπρόθεσμο (11,6 δις ευρώ περικοπές δαπανών για τα επόμενα) και ο προϋπολογισμός του 2013.
Όπως φέρεται να διαμήνυσαν οι υπουργοί Οικονομικών στο τελευταίο Eurogroup στον απερχόμενο Γ. Ζανιά, έως τότε δεν ολοκληρώνεται η αναθεώρηση (και όχι βέβαια η επαναδιαπραγμάτευση) του Μνημονίου. Και αυτό σημαίνει ότι έως τότε δεν έρχονται ούτε οι επόμενες δόσεις.
Αρμόδια στελέχη ελπίζουν σε αλλαγή του κλίματος με την άφιξη της τρόικα της Δευτέρα το βράδυ στην Αθήνα για την πρώτη επίσημη επαφή με τη νέα κυβέρνηση και υπουργό Οικονομικών Β. Ράπανο. Ελπίζουν και στη σύνοδο κορυφής της ερχόμενης εβδομάδας, στην οποία προγραμματίζεται να οδεύσουν και οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί. Ωστόσο, προς το παρόν, τα πράγματα δεν θεωρούνται καλά και παρά τις λεκτικές προθέσεις στήριξης εκπροσώπων της Κομισιόν και του ΔΝΤ οι κυβερνήσεις πολλών κρατών τηρούν αρνητική στάση.

Εκτιμάται ότι το πιθανότερο είναι η επόμενη «επίσημη» δόση (αυτή του Ιουνίου) να δοθεί το Σεπτέμβριο και στο υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζονται σενάρια κάλυψης 4 δις ευρώ επιπλέων αναγκών για να πληρωθούν τα... βασικά (μισθοί, συντάξεις, επιδόματα) έως το ΄τελος Αυγούστου. Τα λεφτά αναζητούνται από αύξηση των εντόκων γραμματίων και από χρήση μέρους των πόρων της κεφαλαιοποίησης και του PSI.
Ωστόσο, ούτε αυτά δεν είναι προς το παρόν δεδομένα... «Ακόμη και μια άτυπη μορφή ενδιάμεσων δόσεων για τα τρέχοντα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη», αναφέρει αρμόδιο στέλεχος, εξηγώντας ότι «πρέπει η Ελλάδα πρώτα να αποδείξει της προθέσεις της». Εξηγεί ότι «το μεγάλο στοίχημα θα να είναι να βγει το καλοκαίρι στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό».
Η τρόικα φέρεται να μην επιμένει για κάποια από τα επιπλέον μέτρα. Αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι οι μεγάλες περικοπές μισθών και συντάξεων στο Δημόσιο (παραδεχόμενη ότι πλέον δεν εξοικονομούνται αρκετά λεφτά, εντείνεται η κοινωνική κατακραυγή και βυθίζεται η οικονομία σε ύφεση) αλλά και οι απολύσεις, που φέρεται να αντικαθίστανται με συνταξιοδοτήσεις και πάγωμα των προσλήψεων. Τα παραπάνω μαζί με μια σειρά άλλων προτάσεων της διακομματικής επιτροπής (μείωση ΦΠΑ στον τουρισμό, διευκόλυνση δανείων ιδιωτών κ.λ.π.) αναμένεται να αποτελέσουν τη βάση διαπραγμάτευσης που ξεκινά από Δευτέρα με τη τρόικα.
ΤΡΟΙΚΑ: ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ
Οι δανειστές όμως επιμένουν σε μια σειρά από μέτρα:
-Πρώτο στο τραπέζι είναι το φορολογικό νομοσχέδιο, με έμφαση στη φοροδιαφυγή, το οποίο αναμένεται να αποτελέσει και το «κρας τεστ» των κυβερνητικών προθέσεων να χτυπήσουν συμφέροντα και να φέρουν πίσω τα λεφτά στα ταμεία (μόνο στον ΦΠΑ η φοροδιαφυγή είναι 10 δις ευρώ)
-Η εφαρμογή παρεμβάσεων που εκκρεμούν σε ειδικά μισθολόγια, υγεία, νοσοκομεία αλλά και το μαζικό λουκέτο φορέων του ευρύτερου δημοσίου τομέα φέρεται επίσης ότι επανέρχεται πιεστικά.
-Στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων ζητούνται αποδείξεις ότι πλέον θα... γίνουν. Οι καθυστερήσεις της προηγούμενης τριετίας θεωρούνται μεγάλες όχι μόνο στα πωλητήρια που δεν ήρθαν αλλά και στους διαγωνισμούς που δεν προκηρύχτηκαν, και περιμένουν εντυπωσιακές κινήσεις που θα αποδεικνύουν τις προθέσεις με έμφαση στις ενεργειακές ΔΕΚΟ.
Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΚΑΔΔΑ

Στην συνέχεια η Iskra παραθέτει ρεπορτάζ σχετικά με την αναβολή της επίσκεψης της τρόικα στην Αθήνα, καθώς και ρεπορτάζ σχετικά με Κυριακάτικες (24/6) δηλώσεις των Ρομπάι και Σόιμπλε, που αφορούν το ενδεχόμενο αλλάγής του χρονοδιαγράμματος του ''ελληνικού προγράμματος χρηματοδότησης''.

ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Η προγραμματισμένη για τη Δευτέρα επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα αναβάλλεται μετά την κατάσταση της υγείας τόσο του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά όσο και του Βασίλη Ράπανου που θα αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με δηλώσεις Ευρωπαίου αξιωματούχου στο Reuters.
Σύμφωνα με τον ίδιο, μέσα στις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί νέα ημερομηνία για την επίσκεψη των εκπροσώπων της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ στην Ελλάδα.
Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός δεν θα παραστεί στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 28 και 29 Ιουνίου, καθώς οι θεράποντες ιατροί τού συνέστησαν ακινησία μετά την επέμβαση αποκατάστασης αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς, στην οποία υπεβλήθη.
Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ομάδας που πραγματοποίησε την επέμβαση, Π. Θεοδοσιάδης, ο κ. Σαμαράς δεν μπορεί να ταξιδέψει λόγω της βαρύτητας του περιστατικού, που απαιτεί αποθεραπεία και ακινησία για τουλάχιστον μία εβδομάδα. Σημείωσε ωστόσο ότι η μετεγχειρητική κατάσταση της υγείας του πρωθυπουργού εξελίσσεται ικανοποιητικά και τη Δευτέρα αναμένεται να πάρει εξιτήριο από το Αττικό Νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται.
Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, μετά τη ρητή απαγόρευση των ιατρών να ταξιδέψει ο πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες, επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Σύνοδο Κορυφής ορίζεται ο υπουργός Εξωτερικών, Δ. Αβραμόπουλος. Ο κ. Αβραμόπουλος θα συνοδεύεται από τον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών Γ. Ζανιά, τον νέο υπουργό Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκη, αλλά και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα.

ΡΟΜΠΕΪ: ΞΕΧΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ...
«Ζητούμε οι Έλληνες να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους» τονίζει ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν βαν Ρομπάι σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag. Eπισημαίνει ότι μεγαλύτερη ευελιξία στο χρονοδιάγραμμα του ελληνικού προγράμματος συνεπάγεται οικονομική επιβάρυνση για τα άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ. Ο Ρομπάι, ωστόσο, διαχωρίζει το ζήτημα της Ισπανίας, λέγοντας ότι αν δοθεί μεγαλύτερη ευελιξία στη Μαδρίτη για τη μείωση του ελλείμματος έως το 2014, αυτό δεν θα είχε άμεσες συνέπειες στα άλλα μέλη της Ευρωζώνης. Ειδικότερα, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο αλλαγής του χρονοδιαγράμματος για το ελληνικό πρόγραμμα, ο Χέρμαν βαν Ρομπάι εξηγεί ότι «θα πρέπει κάνεις να λάβει υπ' όψιν ότι μεγαλύτερη ευελιξία στο χρονοδιάγραμμα σημαίνει μεγαλύτερη χρηματοδοτική προσπάθεια για τα υπόλοιπα κράτη - μέλη».
Ο πρόεδρος της ΕΕ τονίζει, δε, ότι ο ίδιος «δεν θα ικανοποιήσει ιδιαίτερα τη νέα κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τη χαλάρωση των μεταρρυθμιστικών υποχρεώσεων».
«Εάν οι στόχοι της Ελλάδας ή άλλων κρατών που έχουν τεθεί υπό την "ομπρέλα σωτηρίας" μετατεθούν, τότε χρειάζονται περισσότερα δάνεια και αυτό, προφανώς, δημιουργεί προβλήματα για κάποια κράτη - μέλη» επισημαίνει.
Διευκρινίζει, ωστόσο, ότι η περίπτωση της Ισπανίας είναι διαφορετική: «Εάν δοθεί στην Ισπανία μεγαλύτερη ευελιξία για τη μείωση του ελλείμματος ως το 2014, τότε αυτό δεν θα είχε άμεσες συνέπειες στα άλλα μέλη της Ευρωζώνης».

ΣΟΪΜΠΛΕ: ΤΑ ΣΥΜΦΩΝΗΘΕΝΤΑ... ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΑ!
Τη «γρήγορη και χωρίς καθυστερήσεις» εφαρμογή του συμφωνηθέντος προγράμματος προκρίνει ως σημαντικότερη αποστολή της ελληνικής κυβέρνησης ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Σε δημοσίευμα της «Süddeutsche Zeitung» ο κ. Σόιμπλε υποστηρίζει ότι «η μπάλα είναι τώρα στους Έλληνες» και είναι, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «στο χέρι τους να μπορέσουν να τους εμπιστευθούν και πάλι οι πολίτες της Ευρώπης».
Στο μεταξύ, το ενδεχόμενο αλλαγής στο χρονοδιάγραμμα για την Eλλάδα απορρίπτει ο πρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Χορστ Ζεεχόφερ.
«Δεν βλέπω κανένα νόημα στο παιχνίδι για χρόνο. Για τη Γερμανία αυτό σημαίνει επιπλέον επιβαρύνσεις ύψους δισεκατομμυρίων. Απαιτούμε οι Έλληνες να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους», επισημαίνει σε συνέντευξή του στην «Bild am Sonntag».
Εκτιμά ακόμη ότι εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση εγκαταλείψει την πορεία της σταθερότητας, αναπόφευκτη συνέπεια θα ήταν να την εγκαταλείψουν και οι χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, ενώ ακόμη και στη Γερμανία, όπως υποστηρίζει, σε ομοσπονδιακό και σε περιφερειακό επίπεδο ούδείς θα τηρούσε πλέον το «φρένο χρέους».
Ερωτηθείς παράλληλα σχετικά με το ενδεχόμενο να τεθεί η Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης, ο κ. Ζεεχόφερ αναφέρει ότι «εάν οι Έλληνες δεν πληρούν τους όρους λιτότητας, τότε οι Χριστιοανοκοινωνιστές βλέπουν σε μια έξοδο έναν πιθανό και αποδεκτό δρόμο».

http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=8443:troika-rombai-soible&catid=58:oikonomiki-politiki&Itemid=182 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου