Ένα blog για ζόρικους καιρούς...

Ένα blog για ζόρικους καιρούς... τους δικούς μας...

Παρασκευή, 29 Ιουνίου 2012

Νέοι συσχετισμοί στην Αριστερά.Δεν κατεδάφισαν μόνο το μεταπολιτευτικό πολιτικό σκηνικό οι φετινές εκλογές. Επέφεραν κοσμοϊστορικής σημασίας ανατροπές των συσχετισμών δυνάμεων και μεταξύ των κομμάτων της ελληνικής Αριστεράς – δηλαδή του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ και των ιστορικών αριστερών ρευμάτων που αυτά τα κόμματα εκπροσωπούν. Η θεμελιώδης ανατροπή συνετελέσθη στις 6 Μαΐου και στις εκλογές της 17ης Ιουνίου προσέλαβε διαστάσεις πανωλεθρίας για το ΚΚΕ, απειλώντας να μετατραπεί σε ήττα στρατηγικού χαρακτήρα για το κομμουνιστικό κόμμα.
Ανέκαθεν στην Ελλάδα η Αριστερά ήταν είτε απολύτως ταυτισμένη με το ΚΚΕ είτε αναγνώριζε την αδιαφιλονίκητη ηγεμονία του, ακόμη και όταν το ΚΚΕ δεν μπορούσε να δράσει ανοιχτά επειδή βρισκόταν σε καθεστώς παρανομίας. Μέχρι τις εκλογές της 6ης Μαΐου, δεν υπήρχε Ελληνας αριστερός που να μην παραδεχόταν τον ηγεμονικό ρόλο του ΚΚΕ, ασχέτως αν το συμπαθούσε ή όχι.
Αυτός ο ρόλος του ΚΚΕ είχε κατακτηθεί εμπράκτως, συμπεριλαμβανομένων και των μεταπολιτευτικών εκλογικών αποτελεσμάτων. Εναν χρόνο μετά την εγκαθίδρυση της δικτατορίας των συνταγματαρχών και υπό το βάρος των διεθνών εξελίξεων στο κομμουνιστικό κίνημα (εισβολή της Σοβιετικής Ενωσης και των στρατευμάτων των συμμάχων της στην Τσεχοσλοβακία), η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ διασπάστηκε σε δύο σχεδόν ίσα κομμάτια. Οι μισοί παρέμειναν στο ΚΚΕ, οι άλλοι μισοί συγκρότησαν το ΚΚΕ εσωτερικού.
Τα δύο πλέον ρεύματα άρχισαν να αναμετρώνται. Στις εκλογές του 1974 κατέβηκαν μαζί. Σε εκείνες του 1977, η υπεροχή του ΚΚΕ κατέστη εξόφθαλμη: 9,36% το ΚΚΕ, μόλις 2,72% το ΚΚΕ εσωτερικού – και μάλιστα σε συμμαχία με τέσσερα ακόμη μικρά κόμματα.
Το 1981 το ΚΚΕ έφτασε στο ζενίθ της εκλογικής ισχύος του, παίρνοντας 10,93%. Αντιθέτως, το ΚΚΕ εσωτερικού έπεσε στο ναδίρ – μόνο 1,35%. Σχεδόν ίδια αποτελέσματα και το 1985: το ΚΚΕ 9,89% και το ΚΚΕ εσωτ. 1,84%.
Η ηγεσία του ΚΚΕ εσωτερικού έλαβε το μήνυμα: ο λαός της Αριστεράς δεν την αναγνώριζε ως σύγχρονο κομμουνιστικό κόμμα, όπως εμφανιζόταν τότε. Αλλαξε το όνομα του κόμματος και προσχώρησε στον ενιαίο Συνασπισμό της Αριστεράς, υπό την αδιαμφισβήτητη ηγεμονία του ΚΚΕ.
Αυτός ο Συνασπισμός δεν επιβίωσε παρά μόνο δύο χρόνια, προκαλώντας μάλιστα δύο σοβαρότατες διασπάσεις στο ΚΚΕ. Στα δύο αυτά χρόνια πρόλαβε κιόλας ο ενιαίος Συνασπισμός να συμμετάσχει σε… τρεις (!) εκλογικές αναμετρήσεις – τον Ιούνιο του 1989, τον Νοέμβριο του 1989 και τον Μάρτιο του 1990. Πήρε 13,13%, έπειτα 10,97% και τέλος 10,28% αντιστοίχως.
Επειτα χώρισαν οι δρόμοι του ΚΚΕ και του ΣΥΝ. Παράλληλα είχε διαλυθεί το στρατόπεδο του «υπαρκτού σοσιαλισμού» το 1981 και είχε καταρρεύσει και εξαφανιστεί από το πολιτικό σκηνικό του πλανήτη η Σοβιετική Ενωση στα τέλη του 1991.
Τα αποτελέσματα των εκλογών του 1993 ήταν ολέθρια και για τα δύο κόμματα της Αριστεράς. Το ΚΚΕ έπεσε στο 4,54%, ποσοστό της εποχής του… 1930! Ο ΣΥΝ αντιθέτως έπιασε μεν το υψηλότερο ποσοστό που είχε ποτέ πετύχει το ρεύμα που εκπροσωπούσε (2,94%), αλλά έμεινε εκτός Βουλής γιατί είχε πλέον εισαχθεί για πρώτη φορά το φράγμα του 3% προκειμένου ένα κόμμα να εισέλθει στο κοινοβούλιο.
Από εκεί και πέρα το ΚΚΕ πάντα υπερτερεί, αλλά τώρα πια ο ΣΥΝ παίρνει πάνω από το μισό του αντίστοιχου ποσοστού του ΚΚΕ, το οποίο προσπαθεί με μεγάλη δυσκολία να ορθοποδήσει και ουδέποτε επιστρέφει στα ποσοστά και τη συντριπτική υπεροχή των δεκαετιών του 1970 και 1980.
ΚΚΕ 5,61% και ΣΥΝ 5,12% στις εκλογές του 1996, ΚΚΕ 5,52% και ΣΥΝ 3,2% το 2000. ΚΚΕ 5,89% και ΣΥΝ 3,26% το 2004. Αλμα και των δύο κομμάτων το 2007: ΚΚΕ 8,15%, ΣΥΡΙΖΑ 5,04%. Μικρή υποχώρηση και των δύο στις εκλογές του 2009: ΚΚΕ 7,54% και ΣΥΡΙΖΑ 4,60%.
Φτάνουμε έτσι στις εκλογές της 6ης Μαΐου του 2012, όπου οι συσχετισμοί ανατρέπονται εκ βάθρων. Το ΚΚΕ σημειώνει το υψηλότερο ποσοστό του της τελευταίας εικοσαετίας: 8,48%.
Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως απογειώνεται: από το 4,60% του 2009 πετάει στο ασύλληπτο για την Αριστερά επί μισόν αιώνα ποσοστό του… 16,78%! Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πλέον το διπλάσιο ποσοστό από το ΚΚΕ! Αδιανόητο μέχρι τότε – μέχρι πριν από ενάμιση μήνα δηλαδή.
Ο λαός «διόρθωσε» όντως την ψήφο του
Να «διορθώσει» την ψήφο του στις εκλογές του Ιουνίου, κάλεσε τον ελληνικό λαό και ειδικότερα τους αριστερούς ψηφοφόρους η γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, μετά το εξαιρετικό αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 6ης Μαΐου. Οι ψηφοφόροι την άκουσαν και πραγματικά «διόρθωσαν» την ψήφο τους αναφορικά και με τα κόμματα της Αριστεράς. Βύθισαν το ΚΚΕ στο χειρότερο ποσοστό του εδώ και… 80 (!) χρόνια δίνοντάς του μόλις 4,50% – ποσοστό χαμηλότερο ακόμη και από το 5,76% των εκλογών του 1936! Παράλληλα, αποθέωσαν τον Αλέξη Τσίπρα στέλνοντάς τον στα ουράνια του 26,89%! Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει έτσι… εξαπλάσιο (!) ποσοστό από το ΚΚΕ αντί για το διπλάσιο που είχε τον Μάιο.

2 σχόλια:

 1. Ερωτηση αφελούς:
  Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αριστερά????????????????
  Ελεος πια με το αντιΚΚΕ μένος κάποιων.
  Ελεος με τις ανεπανάληπτες παπαριές Δελαστίκ...
  Οσο για το κόμμα του την ΑΝΤΑΡΣΥΑ που έχασε το 70% των ψήφων του κουβέντα, κουβέντα γιατί ο οπορτουνισμός πάντα τους διέκρινε και τώρα μετακόμισε στον φυσικό του χώρο, το άλλο 30% θα μετακομίσει στο άμεσο μέλλον.
  Βέβαια αυτός ο γελοίος που θέλει να ονομάζεται και δημοσιογράφος είχε μετακομίσει προς Συριζα μεριά μαζί με το βαθύ Πασοκ.
  Ο άνθρωπος έχει αρχές, δεν λέμε, έχει σοβαρές αρχές, την μία και μοναδική : όπου μπέχω τρέχω.
  Αχ τι κάνει ο άνθρωπος για να βγάλει το ψωμί του μέχρι και ειδικευμένος αντιΚΚΕδολόγος γίνεται, αμολώντας παπαρίες (για να μην πω μαλακίες)...
  Εμείς οι κομμουνιστές που ξεχάσαμε να πεθάνουμε , δεν θα του κάνουμε την χάρη, το ΚΚΕ ήταν είναι και θα είναι ο πρωταγωνιστής του λαικού κινήματος, οι επιθυμίες του θα μείνουν μόνο στα ταραγμένα ονειρά του, όταν θα ξυπνάει θα αντικρύζει τους κομμουνιστές να του θυμίζουν την πραγματικότητα, θα του γίνει εφιάλτης , αλλά οι ίδιοι κομμουνιστές που ήταν στους αγώνες, στην παρανομία, στις εκτελέσεις , στις εξορίες, οι ίδιοι με το ίδιο πάθος , την ίδια επαναστατικότητα, την ίδια αυταπάρνηση, είναι και σήμερα παρόντες, έτοιμοι για αφώνες παλλαικούς, έτοιμοι για θυσίες και σε πείσμα του Συριζοστικ στο τέλος θα νικήσουν, ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΜΕ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥΣ, ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ-ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ.
  Είναι γνωστός εξάλλου ο ρόλλος του οπορτουνισμού και της σοσιαλδημοκρατίας που εκφράζει ο συγκεκριμένος δημοσιολόγος. Αυτοί ήταν οι βασικότεροι παράγοντες για την κυριαρχία του ναζισμού και του χιτλερ στην Γερμανία, αυτοί προτωστάτησαν στην διάλυση των κομμουνιστικών κομμάτων και κινημάτων στην Ευρώπη, αυτοί ξεπούλησαν το λαικό κίνημα στην Ελλάδα (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ...) αυτοί πιστοί υπηρέτες της πλουτοκρατίας, με τον μανδύα του αριστερού έχουν βάλει στόχο εδώ και δεκαετίες την διάλυση του ΚΚΕ.
  Αλλά όλοι εμείς οι κομμουνιστές δεν θα τους κάνουμε την χάρη, όπως και προεκλογικά δίναμε τις μάχες στους χώρους εργασίας, στα εργοστάσια, στις γειτονιές, στους δρόμους, έτσι και τώρα με μεγαλύτερο πείσμα θα συνεχίσουμε τους αγώνες μας, για τους κομμουνιστές οι αγώνες δεν δίνονται στο κοινοβούλιο αλλά στον λαό μαζί με τον λαό.
  Αυτό τους φοβ'ιζει τους κάθε είδους δελαστικοσυριζαίους, αυτό τους τρομάζει, γι' αυτό το πολεμάν με νύχια και με δόντια, τους τρομάζει ο στρατηγικός στόχος του ΚΚΕ, η ανατροπή του καπιταλισμού και η λαική εξουσία, γι αυτό και ο πόλεμος.
  Αλλοιώς γιατί ασχολούνται όλοι συνέχεια με ένα κόμμα που πήρε στις εκλογές μόνο 4,5%, ΓΙΑΤΙ???
  ΓΙΑΤΙ ΤΑΞΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ, ΕΙΝΑΙ ΤΣΙΡΑΚΙΑ ΤΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ, ΕΝΩ ΤΟ ΚΚΕ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ, ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΜΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ, ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ ΑΝΑΤΡΕΠΟΝΤΑΣ ΤΟ ΣΑΠΙΟ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΞΟΥΣΙΑΣ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Όχι. δεν είναι γι' αυτό... Είναι επειδή θέλουμε η ζωή μας να αλλάξει στον παρόντα κόσμο και όχι στον επόμενο και πιστεύουμε πως μόνο ενωμένη η Αριστερά μπορεί να το κάνει αυτό! Κάποιοι δεν το πίστεψαν: είναι αυτοί που τους είδαμε να προφυλάσσουν στις πορείες τα ΜΑΤ - προφανώς από τα 'τσιράκια της αστικής εξουσίας'...

  ΑπάντησηΔιαγραφή