Ένα blog για ζόρικους καιρούς...

Ένα blog για ζόρικους καιρούς... τους δικούς μας...

Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

ΟΙ ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΕΧΟΥΝ ΤΥΠΩΣΕΙ 6 ΤΡΙΣ.$ ΑΠΟ ΤΟ 2008!

ΚΙ ΟΜΩΣ Η ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΠΡΟΣΘΕΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΑΡΜΑΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ!

Οι 4 μεγάλες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη έχουν ήδη διοχετεύσει στην αγορά 6 τρισ. δολάρια από το 2008 και προβλέπεται να συνεχίσουν να τυπώνουν χρήμα, σε μια κατάσταση που πιθανότατα θα μεταμορφώσει πλήρως τη σχέση ανάμεσα στις κεντρικές τράπεζες, που επί χρόνια μάχονταν δυναμικά για την ανεξαρτησία τους, και τις κυβερνήσεις.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNBC, καθώς οι πλούσιες οικονομίες βουλιάζουν όλο βαθύτερα σε ύφεση, πιεσμένες από έναν ακόμη κύκλο χρηματοοικονομικής και τραπεζικής κρίσης και αναποφασιστικότητας στην αμερικανική αγορά εργασίας, όλες οι ελπίδες στρέφονται και πάλι στην αμερικανική Federal Reserve, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Bank of England και την Bank of Japan, για να σταθεροποιήσουν την κατάσταση.



Είναι βέβαιο ότι η ποσοτική χαλάρωση με την οποία οι κεντρικές τράπεζες των 4 πλουσιότερων οικονομιών επί τέσσερα χρόνια δημιουργούν φρέσκο χρήμα, με διεύρυνση των ισολογισμών τους και αγορές κρατικών ομολόγων από τις τράπεζές τους, θα είναι το κεντρικό θέμα στις ατζέντες όλων των επερχόμενων συνεδριάσεων των ιδρυμάτων.


Οι «πιστωτικές κάρτες» των κυβερνήσεων έχουν εξαντλήσει τα όριά τους και οι εμπορικές τράπεζες συνεχίζουν να πλήττονται από αστάθεια και φόβους επιβίωσης και παραμένουν απρόθυμες να δανείσουν. Κι έτσι η πλημμύρα από φρεσκοτυπωμένο χρήμα δεν έχει προκαλέσει ακόμη την πολυπόθητη ανάπτυξη της προσφοράς χρήματος που είναι απαραίτητη για την οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση.

Με άλλα λόγια, η δημιουργία ηλεκτρονικού χρήματος μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει καν να αντικαταστήσει τα κεφάλαια που έχουν χάσει οι εμπορικές τράπεζες. Γι'αυτό και οι περισσότεροι διεθνείς επενδυτές θεωρούν ότι δρομολογείται και νέα ποσοτική χαλάρωση.

Από την τελευταία έρευνα της Bank of America Merrill Lynch μεταξύ 260 fund managers, προκύπτει ότι 3 στους 4 ειδικούς περιμένουν νέο πρόγραμμα ρευστότητας από την ΕΚΤ μέχρι τον Οκτώβριο. Οι μισοί σχεδόν περιμένουν ότι η Fed θα ανοίξει και πάλι τις στρόφιγγες μέχρι τότε.

Η BoJ έχει ήδη αυξήσει το πρόγραμμα αγοράς χρεογράφων για φέτος και στελέχη της Τράπεζα της Αγγλίας εκτιμούν ότι πρέπει όχι μόνο να αγοραστούν περισσότερα κρατικά ομόλογα αλλά και να στοχευθούν και δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Πηγή: euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου