Ένα blog για ζόρικους καιρούς...

Ένα blog για ζόρικους καιρούς... τους δικούς μας...

Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Παίρνουν την επιχορήγηση χωρίς να πληρώσουν ούτε ευρώ για τα χρέη τους


Μια εβδομάδα πριν κλείσει η Βουλή κατατέθηκε χθες τη νύχτα τροπολογία που αποδεσμεύει τρεις δόσεις
της τακτικής κρατικής επιχορήγησης προς τα κόμματα προκειμένου, όπως τονίζεται στη σχετική συνοδευτική έκθεση, να διασφαλιστούν οι προϋποθέσεις απρόσκοπτης λειτουργίας τους ενόψει της διενέργειας των εκλογών.

Για το λόγο αυτό, το υπουργείο Εσωτερικών σε πλήρη συνεννόηση με τα κόμματα, ιδίως με το ΠΑΣΟΚ, τη Νέα Δημοκρατία και το ΣΥΡΙΖΑ που έχουν και το μεγαλύτερο πρόβλημα, απελευθερώνει την τελευταία δόση του 2011 και τις δύο πρώτες δόσεις του 2012 που παρακρατούσαν οι τράπεζες λόγω των εισαγγελικών ερευνών.

Η διάταξη αυτή είναι ανεξάρτητη από την παροχή της έκτακτης κρατικής επιχορήγησης που λαμβάνουν τα κόμματα για τις εκλογές σε δύο δόσεις. Την πρώτη με την προκήρυξή τους και τη δεύτερη αμέσως μετά με βάση τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από την κάλπη.

Αυτό το οποίο έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η πρόβλεψη της τροπολογίας που αποκλείει το ενδεχόμενο κατάσχεσης ή παρακράτησης των χρημάτων αυτών έναντι των οποιονδήποτε οφειλών έχουν τα κόμματα προς τράπεζες ή προς τρίτους.

Δηλαδή, προβλέπεται ρητώς ότι τα συγκεκριμένα χρήματα δεν μπορούν να συμψηφιστούν με τα χρέη των κομμάτων προς τις τράπεζες είτε να κατασχεθούν από ιδιώτες πιστωτές.

Διευκρινίζεται, πάντως, ότι οι επόμενες δόσεις του έτους 2012 και εφ' εξής, θα διέπονται από τους περιορισμούς και τις δεσμεύσεις που έχουν συνομολογήσει τα πολιτικά κόμματα με τις τράπεζες με τις οποίες έχουν συνάψει δάνεια.

Παράλληλα, με άλλη διάταξη απελευθερώνονται οι αντίστοιχες δόσεις χρηματοδότησης των κομμάτων και για τους ...επιμορφωτικούς σκοπούς τους. Έτσι, προβλέπεται ότι δεν κατάσχεται και δεν εκχωρούνται η τέταρτη δόση για το έτος 2011 και η πρώτη και δεύτερη δόση για το έτος 2012 της προβλεπόμενης από την κείμενη νομοθεσία χρηματοδότησης των κομμάτων και συνασπισμών και της ετήσιας οικονομικής ενίσχυσης για την ίδρυση και λειτουργία κέντρων ερευνών και μελετών, κατά τη διοργάνωση προγραμμάτων επιμόρφωσης των στελεχών τους.

Υπενθυμίζεται, ότι η χρηματοδότηση των κομμάτων για το 2011 ήταν 54 εκατ. ευρώ, δηλαδή αυξημένη κατά 5,2 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2010 που ήταν 48,8 εκατ. ευρώ. Από αυτά μόνον το ΠαΣοΚ και η ΝΔ λαμβάνουν τα 38,8 εκατ. ευρώ (21,8 εκ. και 17 εκ. ευρώ αντιστοίχως), ενώ το ΚΚΕ 5,2 εκατ. ευρώ, ο ΛΑΟΣ 4,4 εκατ. ευρώ, ο ΣΥΡΙΖΑ 3,9 εκατ. ευρώ και οι Οικολόγοι Πράσινοι 1,8 εκατ. ευρώ.

http://gordiosdessmos.blogspot.com/2012/04/blog-post_3043.html 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου