Ένα blog για ζόρικους καιρούς...

Ένα blog για ζόρικους καιρούς... τους δικούς μας...

Πέμπτη, 8 Μαρτίου 2012

ΝΕΟ ΔΩΡΟ 30 ΔΙΣ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ!

ΑΥΘΑΙΡΕΤΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ ΔΙΝΕΙ 30ΔΙΣ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ!
ΕΝΑ ΑΕΠ ΟΙ ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΧΟΡΗΓΙΕΣ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ!
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ
Αύξηση των εγγυήσεων του ελληνικού Δημοσίου προς την Τράπεζα της Ελλάδος κατά 30 δισ. ευρώ για την κάλυψη πιστώσεων σε τράπεζες που εδρεύουν στην Ελλάδα προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε ''νύχτα'' στη Βουλή και μάλιστα σε τελείως άσχετο νομοσχέδιο (Ρυθμίσεις για την κτηνοτροφία και τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις) ! Τακτική, βέβαια, στην οποία οι μνημονιακές κυβερνήσεις (νυν και πρώην) έχουν εντρυφήσει


Το νέο αυτό ''δωράκι'' προς τις Τράπεζες έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από αντίστοιχα δώρα-παροχές των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών προς τις τράπεζες (ειδικά ομόλογα, προνομιούχες μετοχές, εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου) τα οποία ως συνολικό ποσό  αγγίζουν το ύψος ενός ΑΕΠ της χώρας! Για μισθωτούς, συνταξιούχους και ανέργους, όμως, αντίστοιχα ''δωράκια'' απαγορεύονται δια ροπάλου! Και το ακόμα χειρότερο είναι ότι ο πακτωλός αυτός των δις ευρώ που έχει χορηγηθεί μέχρι σήμερα, με διάφορες μορφές, προς τις τράπεζες, συνιστά ουσιαστικά μια ''μαύρη τρύπα'' για την οικονομία, καθώς ουδέποτε έχει αξιοποιηθεί προς όφελος του λαού και της ανάπτυξης της χώρας.

Επιπλέον, με την ίδια τροπολογία ρυθμίζονται θέματα σχετικά με το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και ειδικότερα προβλέπεται ότι το Δ.Σ αυτού διασφαλίζει την επαρκή διασπορά των επενδύσεών του και ότι οι ιδιότητες του μέλους της διοίκησης ή του στελέχους, του συμβούλου ή του προσωπικού πιστωτικού ιδρύματος που συμμετέχει στο ΤΕΚΕ, ή προσώπου που κατέχει τουλάχιστον 1% του μετοχικού κεφαλαίου πιστωτικού ιδρύματος που μετέχει στο ΤΕΚΕ , είναι ασυμβίβαστες με την ιδιότητα του μέλους του Δ.Σ του εν λόγω ΝΠΔΔ.

Ορίζεται παράλληλα ότι ο Διοικητής, οι Υποδιοικητές , τα μέλη συλλογικών οργάνων, οι σύμβουλοι και το προσωπικό της Τράπεζας της Ελλάδος δεν μπορούν να είναι μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΤΧΣ.

Τέλος, σε σκοπό την επιτυχή έκβαση του προγράμματος αναδιάταξης του ελληνικού χρέους, διευκρινίζεται ότι για τη μεταβίβαση ομολόγων μεταξύ συνδεδεμένων επιχειρήσεων και ακολούθως την ανταλλαγή των ομολόγων αυτών στο πλαίσιο του PSI, δεν γίνεται εφαρμογή των διατάξεων για τις ενδοομιλικές συναλλαγές που αφορούν την τεκμηρίωση των τιμών, δεδομένου ότι η ανταλλαγή αυτή θα μπορούσε να λάβει χώρα στη βάση μιας ενδοομιλικής αναδιάρθρωσης και όχι ως αγοραπωλησίας περιουσιακών στοιχείων μεταξύ συνδεδεμένων επιχειρήσεων.

Η ρύθμιση συνάδει και με τις κατευθυντήριες οδηγίες του ΟΟΣΑ, όσον αφορά τα προβλεπόμενα σχετικά με τις αναδιαρθρώσεις των ομίλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου