Ένα blog για ζόρικους καιρούς...

Ένα blog για ζόρικους καιρούς... τους δικούς μας...

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

«ΗΜΟΥΝΑ ΚΙ ΕΓΩ ΕΚΕΙ...!»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ 17 ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΕΛΑΣΗΣ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΗ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ
''ΑΞΙΟΠΟΙΝΗ ΠΡΑΞΗ'' ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ  ''ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ- Η ΧΟΥΝΤΑ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΤΟ '73''! 
Η συλλογικότητα «ήμουν κι εγώ εκεί» που δημιουργήθηκε για την αντιμετώπιση των διώξεων σε βάρος 17 διαδηλωτών στην παρέλαση της 28ης Οκτώβρη στη Θεσσαλονίκη, παράθεσε σήμερα 7/12, συνέντευξη τύπου στο κτίριο της ΕΣΗΕΜΘ.
Στη συνέντευξη έγινε εκτενής αναφορά στο ιστορικό των διώξεων και στο πρωτοφανές να καλούνται σε απολογία διαδηλωτές, όχι γιατί προκάλεσαν επεισόδια ή βλάβες, αλλά γιατί διαδήλωσαν, και μάλιστα γιατί έλεγαν συνθήματα όπως το: «ψωμί-παιδεία-ελευθερία, η χούντα δεν τελείωσε το '73». Επίσης, ότι οι 17 κλήθηκαν σε προκαταρκτική εξέταση με «κατηγορητήριο» το οποίο στοιχειοθετήθηκε από οπτικό υλικό, και ενώ «κατηγορούνται» για «αξιόποινες» πράξεις όπως τα συνθήματα και η παραμονή τους στο οδόστρωμα που παρεμπόδισε την παρέλαση, δεν έγινε καμία αυτόφωρη προσαγωγή εκείνη τη στιγμή που διαπιστωνόταν το «παράπτωμα».
Έγινε ενημέρωση ότι υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός αλληλέγγυων οι οποίοι έχουν δηλώσει ότι θα καταθέσουν ως μάρτυρες υπεράσπισης.
Σημαντικότατο είναι το γεγονός ότι δεκάδες αλληλέγγυων, με απόφαση της συνέλευσης, πήγαν τις προηγούμενες ημέρες στη Γενική Ασφάλεια Θεσσαλονίκης και κατέθεσαν δήλωση συνευθύνης, στην οποία αναφέρουν ότι ήσαν κι αυτοί εκεί, έλεγαν πολιτικά συνθήματα, δε θεωρούν ότι παρανόμησαν και μάλιστα ότι έγινε η παρέλαση (μόνον η στρατιωτική δεν έγινε με απόφαση της ηγεσίας τους) και ζητούν να πάει ο φάκελος στο αρχείο. Αν παρόλα αυτά οδηγηθούν οι 17 σε δίκη, δηλώνουν ότι ζητούν κι αυτοί να παραπεμφθούν σε δίκη. Ο αρμόδιος υπηρεσιακός παράγοντας πήρε τις σχετικές δηλώσεις από τους πρώτους που τις κατέθεσαν, βλέποντας όμως ότι είναι μεγάλος ο αριθμός των πολιτών οι οποίοι αυτοπροσφέρονται να δικαστούν σε περίπτωση που θα γίνει δίκη, αρνήθηκε να παραλάβει τις δηλώσεις των υπολοίπων. Είναι φανερό ότι η διογκούμενη συμπαράσταση στους 17 δημιουργεί προβλήματα στην αστυνομική και δικαστική εξουσία ως προς τον περαιτέρω χειρισμό του θέματος.
Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ως προς τη δικαστική εξέλιξη του θέματος, η απάντηση ήταν ότι παρόλο που το «κατηγορητήριο» είναι σαθρό, κανείς δε μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια τη συνέχεια, δεδομένου ότι μπορεί να θελήσουν να υπάρξουν παραδειγματικές καταδίκες, προκειμένου να κάμψουν τις αγωνιστικές διαθέσεις του κόσμου και να καταστείλουν μέσω του εκφοβισμού τους επόμενους αγώνες, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι τα γεγονότα που πανελλαδικά συνέβησαν την 28η Οκτώβρη ήταν πρωτόγνωρα και για το ίδιο το κίνημα και ήταν η θρυαλλίδα της πτώσης της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.
Στο κλείσιμο της συνέντευξης τύπου, -στην οποία μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος της ΕΔΟΘ Πέτρος Κετικίδης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης, η Αναπλ. Γραμματέας του ΕΚΘ, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, επικεφαλείς Δημοτικών Κινήσεων και Περιφερειακών Σχημάτων και εκπρόσωποι άλλων φορέων και συλλογικοτήτων,- έγινε αναφορά και στη χθεσινή σύλληψη και κράτηση στην αστυνομία του Προέδρου του Εργατικού Κέντρου Χαλκιδικής και αγωνιζόμενων εργαζομένων στο Πόρτο Καρράς οι οποίοι έχουν μήνες να πληρωθούν.
Με αφορμή και αυτό το γεγονός, έκλεισε η συνέντευξη με τη «σημείωση» ότι όσο οξύνονται τα προβλήματα τόσο θα εντείνεται η καταστολή, τόσο λοιπόν θα πρέπει να δυναμώνουν οι αγώνες και η αλληλεγγύη και η συμπαράσταση μεταξύ των αγωνιζόμενων.
ΤΕΤΑΡΤΗ 07 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=5779:17-thessaloniki-diki-synentefxi-typou-&catid=80:koin-dikaiomata&Itemid=180 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου