Ένα blog για ζόρικους καιρούς...

Ένα blog για ζόρικους καιρούς... τους δικούς μας...

Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ ΑΛΛΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ-Η αντισυνταγματικότητα του Νόμου ( χαράτσια ) και οι τρόποι αντίστασης


Από την πρώτη μέρα που τέθηκε σε εφαρμογή ο ειδικός φόρος ακίνητης περιουσίας ( δηλαδή το χαράτσι) στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, ξεδιπλώνετε πανελλαδικά ένα κίνημα αντίστασης σε ένα νόμο που καταπατά την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Μετά τους απανωτούς φόρους , τις μειώσεις μισθών , την τεράστια ανεργία και την καθημερινή ακρίβεια, η κυβέρνηση της τρόικας επιτίθεται και προσδοκά μέσω αυτού του νόμου να αρπάξει τα στοιχειώδη για τη ζωή μας. Βλέποντας την κοινωνική πίεση και αγανάκτηση του κόσμου που έχει αρχίσει και βροντοφωνάζει ότι δεν πάει άλλο, βλέποντας τις αντιδράσεις που προκάλεσε η άρνηση πληρωμής του φόρου αλληλεγγύης και παράλληλα τη μη λειτουργία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, βάζει μπροστά τη ΔΕΗ και με την πρωτοφανή απειλή, βάζει στην κοινωνία ωμά το εκβιαστικό δίλημμα ή πληρώνεις το χαράτσι (χωρίς καν δικαίωμα διακανονισμού) ή σου κόβουμε το ρεύμα. Το χαράτσι έχει μόνιμο χαρακτήρα και θα το πληρώνουμε κάθε χρόνο. Ας σημειωθεί πως αυτός ο κεφαλικός φόρος επιβάλλεται για πρώτη φορά μετά το τέλος της τουρκοκρατίας.
Η επιβολή αυτού του φόρου είναι αντισυνταγματική για τους εξής λόγους:

 
Το άρθρο 53 του Νόμου 4021/2011 αντίκειται σε θεμελιώδεις διατάξεις του Συντάγματος(άρθ. 1 πα
ρ. 3 και 26 παρ. 2 ), που ορίζουν ότι η φορολογική εξουσία ασκείται μόνο από το κράτος και όχι από ιδιώτες και νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου ( όπως η ΔΕΗ).Συγκεκριμένα η είσπραξη φόρων και η βεβαίωση παραβάσεων αποτελούν στοιχεία άσκησης δημόσιας εξουσίας, η οποία ασκείται μόνο από τα όργανα της εκτελεστικής εξουσίας και όχι από ιδιώτες εργολάβους.
Ο φόρος αυτός παραβιάζει την αρχή της φοροδοτικής ικανότητας κατά το άρθρο 4 παρ. 5 και 25 του Συντάγματος . Δηλαδή την αρχή της φορολογικής ισότητας, διότι όλοι οι ιδιοκτήτες καλούνται να πληρώσουν τον ίδιο φόρο με μόνα κριτήρια την τιμή ζώνης, την παλαιότητα του κτιρίου και τα τετραγωνικά, χωρίς να συνυπολογίζεται το πραγματικό ετήσιο εισόδημα του καθενός ιδιοκτήτη . Με λίγα λόγια ο φτωχός φορολογείται το ίδιο με τον πλούσιο.

Παραβιάζει την αρχή της απαγόρευσης της διπλής φορολογίας(ΣΤΕ 1500/1986),δηλαδή τη φορολόγηση της ίδιας φορολογητέας ύλης για την ίδια αιτία (είναι δεύτερος φόρος ακίνητης περιουσίας), καθώς έχει καταβληθεί ο φόρος ακίνητης περιουσίας για το 2011 από αρκετούς συμπολίτες μας.

Το ειδικό τέλος καταπατά το δικαίωμα της ιδιοκτησίας(παράβαση του άρθρου 17 του Συντάγματος), καθώς η ενδεχόμενη αδυναμία καταβολής του φόρου, οδηγεί σε de facto δήμευση και στέρηση της ατομικής ιδιοκτησίας , διότι εξαναγκάζει τον πολίτη να πουλήσει ή να αξιοποιήσει περιουσία παρά τη θέλησή του.
Το τέλος ακινήτων αντίκειται στην αρχή του σεβασμού και της προστασίας της αξίας του ανθρώπου(το άρθρο 2 παρ. 1 του Συντάγματος)διότι: α) Υποβαθμίζει το φορολογούμενο ιδιοκτήτη, ακόμα και τον άνεργο και τον οικονομικά ασθενέστερο, σε αντικείμενο επίτευξης έκτακτων δημοσιονομικών στόχων για τη μείωση των ελλειμμάτων. Β) Η διακοπή της ηλεκτροδότησης σε άτομα που αδυνατούν να καταβάλλουν το φόρο τούς οδηγεί σε έσχατη εξαθλίωση και θέτει σε κίνδυνο την υγεία και την επιβίωση τους. γ) Ασκεί ένα είδος ψυχολογικής βίας και απειλής σε οικονομικά ασθενέστερα άτομα. Και ναι μεν η αποτροπή της φημολογούμενης χρεωκοπίας της χώρας, ενδεχομένως να αποτελεί εύλογο σκοπό επιβολής φόρων , δεν επιτρέπει όμως το Σύνταγμά μας να χρησιμοποιείται ως μέσο εξαναγκασμού για την επιβολή μέτρων που καταλήγουν στην προσβολή της ίδιας της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Μπορούμε να τους σταματήσουμε.


Σε αυτόν το αγώνα δεν είμαστε μόνοι. Ήδη δεκάδες συνελεύσεις γειτονιάς , ενώσεις πολιτών, σύλλογοι εκπαιδευτικών , σύλλογοι δικηγόρων και άλλοι σύλλογοι αντιδρούν δυναμικά με κινητοποιήσεις και προσφυγές. Και βέβαια τέσσερις μεγάλοι δήμοι της Αθήνας ( Ν. Ιωνίας, Περιστερίου ,Ελληνικού , Σαρωνικού ) και ο δήμος Πειραιά, το παράδειγμα των οποίων αναμένεται σύντομα ν΄ ακολουθήσουν κι άλλοι , δεν καλούν απλώς τους δημότες τους σε μαζική ανυπακοή ενάντια στην πληρωμή του τέλους ακινήτων , αλλά αναλαμβάνουν οι ίδιοι να προβούν σε μαζικές προσφυγές για λογαριασμό των δημοτών τους. Έχουν αναρτήσει ειδικές οδηγίες για το πώς να πληρώνουν οι πολίτες τη ΔΕΗ στα μηχανήματα των τραπεζών και τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνουν αυτοί. Επιπλέον ο ιατρικός σύλλογος Αθηνών ανακοίνωσε ότι η διακοπή της ηλεκτροδότησης αποτελεί εγκληματική πράξη, γιατί θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των πολιτών.
Βέβαια για να είμαστε αποτελεσματικοί πρέπει να προβούμε μαζικά σε διαμαρτυρία στη ΔΕΗ , στην Εφορεία και στις αμέτοχες αρχές του τόπου μας που δεν έχουν κάνει την παραμικρή κίνηση αλληλεγγύης προς τους πολίτες τους .
Δεν πρέπει να αφήσουμε με κανένα τρόπο να περάσει αυτό το μέτρο που καταπατά ανθρώπινα δικαιώματα και εξαθλιώνει τις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες.

Το πιο σημαντικό όμως για την ανατροπή αυτής της πολιτικής είναι η κινηματική δράση.
Αντίσταση σε κάθε γειτονιά, να μην αφήσουμε καμιά εταιρεία να κόψει το ρεύμα του γείτονά μας. Να βοηθήσουμε όλοι μαζί όποιον συνάνθρωπό μας απειλείται με διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος, διώχνοντας τον ιδιώτη ηλεκτρολόγο που έχει αναλάβει να διακόψει το ρεύμα. Γι' αυτό πρέπει να οργανωθεί η κάθε γειτονιά, ώστε ανταλλάσσοντας τηλέφωνα άμεσα να ειδοποιηθούν όλοι και να τον σταματήσουν. Αλλά και στην περίπτωση που το κόψουν πρέπει να δημιουργηθούν ομάδες με στόχο την επανασύνδεση.
Αυτός ο νόμος εφαρμόζεται εξαιτίας του μνημονίου που υπέγραψαν και στηρίζουν και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, όπως επίσης και οι καλοθελητές ( ΛΑ.Ο.Σ. ,ΝΤΟΡΑ ) που έχουν επιδοθεί από κοινού στην υφαρπαγή των εισοδημάτων μας και στην εξαθλίωσή μας. Όλοι αυτοί σκύβουν δουλικά το κεφάλι στους φίλους τους τραπεζίτες και στους δανειστές μας και δείχνουν σκληρότητα και αναλγησία στους πολίτες αυτής της χώρας. Όλοι αυτοί ετοιμάζονται να ξεπουλήσουν τη δημόσια περιουσία με ότι αυτό συνεπάγεται για τις τύχες του λαού. Μάλιστα οι άνθρωποι που είχαν αναλάβει το ξεπούλημα δημόσιων επιχειρήσεων σε χώρες της Λατινικής Αμερικής έχουν στήσει σήμερα τα γραφεία τους σε χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας και οι καλύτεροι απ' αυτούς βρίσκονται εδώ και μήνες στην Αθήνα. Αυτό που θέλουν είναι να δουλεύουμε με μεροκάματα Κίνας.
Εμείς αυτό που λέμε είναι ότι η ανθρώπινη αξιοπρέπεια είναι πάνω από τα κέρδη και ότι πρέπει να αντισταθούμε στα σχέδιά τους.
Θέλουν να χρεοκοπήσουμε εμείς , για να μη χρεοκοπήσουν οι χρηματιστές .
Να μην τους αφήσουμε!
Όλοι μαζί μπορούμε, αρκεί να το πιστέψουμε.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου