Ένα blog για ζόρικους καιρούς...

Ένα blog για ζόρικους καιρούς... τους δικούς μας...

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Στο ΣτΕ το θέμα της μη καταβολής διοδίων

Η νομική «μάχη» για το θέμα της μη καταβολής διοδίων θα δοθεί στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, με βάση τις διατάξεις του Νόμου για την « πρότυπη» δίκη.

Οι δύο αιτήσεις που έχουν υποβληθεί από το Δήμο Ωρωπού και το δήμαρχο Ιωάννη Οικονομάκο και στρέφονται κατά του επίμαχου νόμου Ρέππα θα κριθούν με διαδικασίες «εξπρές» στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

Στις προσφυγές χαρακτηρίζεται ως αντισυνταγματικός ο Νόμος 3922/2011 με τον οποίο προβλέπεται ότι μη καταβολή των διοδίων συνιστά παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και επιβάλλεται πρόστιμο στους παραβάτες. Αφορμή ήταν το πρόστιμο 200 ευρώ που κλήθηκε να καταβάλει ο δήμαρχος Ωρωπού ο οποίος αρνήθηκε να πληρώσει τα διόδια στις Αφίδνες.

Ο Δήμος που προσέφυγε και στο Διοικητικό Πρωτοδικείο υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι η επιβολή προστίμου για τη μη καταβολή διοδίων στην εταιρεία «Νέα Οδός» που εκμεταλλεύεται την εθνική οδό προσκρούει σε σειρά συνταγματικών διατάξεων καθώς και σε σχετική ευρωπαϊκή οδηγία ενώ τονίζει ότι η μη καταβολή των διοδίων «επηρεάζει αποκλειστικώς τα έσοδα και τα κέρδη των ιδιωτικών εταιρειών και ουδόλως συνδέεται με τη συντήρηση του οδικού δικτύου και την περαιτέρω ανάπτυξή του, δηλαδή δεν συνδέεται με κάποιο δημόσιο συμφέρον».

Σύμφωνα με το Δήμο Ωρωπού, χιλιάδες κάτοικοι των περιοχών που «διχοτομούνται» από την Εθνική οδό υποχρεούνται καθημερινά να πληρώνουν διόδια, χωρίς άλλους εναλλακτικούς δρόμους. Στις προσφυγές υποστηρίζεται ότι παραβιάζονται τα άρθρα του Συντάγματος για την αναλογικότητα και την ελευθερία των κινήσεων ενώ χαρακτηρίζονται ως παράνομα και τα πιστοποιητικά εγκρίσεων των μελετών κατασκευής του σταθμού διοδίων στις Αφίδνες. Τις επόμενες ημέρες θα προσδιοριστεί η ημερομηνία συζήτησης των προσφυγών.

Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Παπατσάκωνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου