13252093_ksilo_xrisi_avgi.limghandlerΤου Χρήστου Σύλλα

Όσο περνάει ο καιρός, τα χαρακτηριστικά της κοινωνικής διείσδυσης των ναζί της Χρυσής Αυγής, δείχνουν να «απομυθοποιούνται», τουλάχιστον όσον αφορά την θρησκευτική εμμονή στη λατρεία του Χίτλερ και του ναζισμού ως «τέρας» που αγκάλιασε τις μεταπολεμικές συνειδήσεις με μεταφυσικές διαστάσεις˙ σαν το απόλυτο «Κακό».
Στην πραγματικότητα του Πειραιά, βρίσκεται σε εξέλιξη ένα στρατηγικό σχέδιο που θέλει τους Χρυσαυγίτες να λειτουργούν ως το δεξί χέρι του Κράτους και του ντόπιου εφοπλιστικού Κεφαλαίου – που προσφάτως ανέλαβε και δημοτικά «καθήκοντα».
Σε λύκειο του Πειραιά, καταγγέλλεται ότι υπάρχει μια ενορχηστρωμένη προσπάθεια από χρυσαυγίτες γονείς και καθηγητές -που δεν κρύβουν τις χρυσαυγίτικες προτιμήσεις τους- κατά μαθητών και καθηγητών που τοποθετούνται ως αριστεροί ή «εμφανίζονται» ως αντιεξουσιαστές, αντιδραστικοί κ.λπ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ολοκληρώθηκε πρόσφατα Ένορκη Διοικητική Εξέταση για καθηγητή/καθηγήτρια που καθυστέρησε να πάει δικαιολογητικό για τις απουσίες μαθητή/μαθήτριας. Σύμφωνα με την καταγγελία, η ΕΔΕ έγινε μετά από παρέμβαση γονέα ο οποίος χωρίς να κρύβει τη συμπάθειά του στην Χρυσή Αυγή θέλησε να προκαλέσει την έρευνα διότι τόσο ο/η μαθητής-τρια όσο και ο/η καθηγητής-τρια δεν πληρούσαν τα πολιτικά κριτήρια της αρεσκείας του.
Όσον αφορά την «τεχνική» πλευρά του ζητήματος, πολλοί καθηγητές λένε ότι τα δικαιολογητικά για τις απουσίες καθυστερούν συχνά να προσκομιστούν, ωστόσο αν και παράτυπα, δεν πραγματοποιούνται ΕΔΕ για τέτοια ζητήματα: «αν ήταν έτσι, οι περισσότεροι καθηγητές θα είχαμε χάσει τις δουλειές μας…», λένε χαρακτηριστικά.
Ουσιαστικά όμως, όπως καταγγέλλεται, πρόκειται μια εκδικητική απάντηση σε ορισμένες αποβολές χρυσαυγιτών μαθητών διότι απειλούν και εκβιάζουν παιδιά με αλβανική καταγωγή ή παιδιά που αντιδρούν σε ερωτήσεις του στυλ «πώς είσαι έτσι ρε Εξάρχειο;»
Σύμφωνα με πληροφορίες, χρυσαυγίτες γονείς περιοδεύουν κατά καιρούς στους διαδρόμους του σχολείου απειλώντας θεούς και δαίμονες, ενώ καθημερινά σχεδόν το σχολείο δεν μπορεί να απαλλαγεί από μια συγκεκριμένη παρουσία «γονιού-πληροφοριοδότη-επιστάτη» των τεκταινομένων στο σχολείο.
Χαρακτηριστικό επίσης είναι περιστατικό που αφορά το ανέβασμα θεατρικού έργου. Ενώ στην αρχή τα παιδιά έδειξαν μεγάλη όρεξη και ενθουσιασμό που θα συμμετέχουν σ’ ένα τέτοιο εγχείρημα, οι καθηγητές έμειναν έκθαμβοι στα επόμενα μαθήματα όταν εισέπραξαν «εμπάργκο» από τα παιδιά διότι το έργο (του Μπέρτολντ Μπρεχτ) μάλλον δεν καλάρεσε στους γονείς στο σπίτι. «Δεν μας αφήνουν», «δεν θέλουμε τελικά», μερικές μόνο από τις εκφράσεις των παιδιών.
Σημ. 1: Το εν λόγω παιδί δεν έδωσε τελικά εξετάσεις, έπειτα από απόφαση του συλλόγου καθηγητών
Σημ. 2: Παρέα με τους «ανοιχτά» χρυσαυγίτες καθηγητές τάσσονται και οι χαμηλού προφίλ μεν, πρόθυμοι δε, δεξιόστροφων αντιλήψεων καθηγητές. Οποιαδήποτε αριστερή ή αντιεξουσιαστική «συμπεριφορά» στοχοποιείται ποικιλοτρόπως.

ΚΑΡ