Ένα blog για ζόρικους καιρούς...

Ένα blog για ζόρικους καιρούς... τους δικούς μας...

Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

ΕΘΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΖΗΤΟΥΝ ΣΙΙΤΕΣ ΚΑΙ ΣΟΥΝΙΤΕΣ ΗΓΕΤΕΣ ΤΟΥ ΙΡΑΚ

 
Συνάντηση πραγματοποίησαν στο Ιράκ σουνίτες και σιίτες πολιτικοί ηγέτες, μετά από την οποία υπέγραψαν κοινή διακήρυξη, με την οποία ζητούν να επιτευχθεί εθνική ενότητα, την ώρα που οι σουνίτες ισλαμιστές προελαύνουν προς τη Βαγδάτη.

Η κίνηση αυτή έρχεται λίγες ημέρες μετά τις δηλώσεις του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών ότι ο σχηματισμός εθνικής ενότητας αποτελεί προϋπόθεση για να βοηθήσουν οι ΗΠΑ το Ιράκ.

Εν τω μεταξύ, τα επόμενα βήματα για το Ιράκ εξετάζει ο αμερικανός πρόεδρος. Στο πλαίσιο αυτό, θα συναντηθεί την Τετάρτη με τους ηγέτες του Κογκρέσου. 

Λίγες ημέρες μετά τις δηλώσεις της Ουάσινγκτον ότι προϋπόθεση για βοήθεια αποτελεί η επίτευξη εθνικής ενότητας, σιίτες και σουνίτες ηγέτες συναντήθηκαν στο Ιράκ και υπέγραψαν κοινή διακήρυξη, καλώντας σε εθνική ενότητα.

Ο γερουσιαστής Μιτς ΜακΚόνελ, ο ανώτερος Ρεπουμπλικάνος στη Γερουσία δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι ο ίδιος, ο ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας Χάρι Ράιντ, ο πρόεδρος της Βουλής Τζον Μπένερ και η επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι θα συμμετάσχουν στις συνομιλίες.

Εν τω μεταξύ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι οι ΗΠΑ είναι ανοιχτές σε επιπλέον συνομιλίες με το Ιράν για την αστάθεια στο Ιράκ, αλλά επισήμανε ότι μία τέτοια συνάντηση δεν θα είναι σε υψηλό επίπεδο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ συναντήθηκε τη Δευτέρα με ιρανούς αξιωματούχους στο περιθώριο των συνομιλιών στη Βιέννη για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι δήλωσε, πάντως, ότι δεν αναμένονται άλλες συνομιλίες για το θέμα στη Γενεύη.

Την ώρα που οι τζιχαντιστές της ISIS προελαύνουν προς τη Βαγδάτη, ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Νούρι Αλ Μαλίκι, απέπεμψε τέσσερις ανώτερους αξιωματούχους στον τομέα της ασφάλειας, επειδή εγκατέλειψαν «το επαγγελματικό και στρατιωτικό τους καθήκον». Η κίνηση αυτή έρχεται μία εβδομάδα μετά την πτώση της Μοσούλης.

Σε ανακοίνωσή της, η κυβέρνηση του Ιράκ αναφέρει ότι αποπέμπεται ο αντιπτέραρχος Μέχντι Σαμπάχ Γκαράουι, ο ανώτερος διοικητής της Νινευή, όπου έχουν κερδίσει έδαφος οι σουνίτες ισλαμιστές.

Ένας άλλος διοικητής, ο Χινταγιάτ Αμπντουλραχίμ, εγκατέλειψε τη μάχη και θα παραπεμφθεί σε στρατιωτικό δικαστήριο για να δικαστεί ερήμην. 

Σε μία άλλη εξέλιξη, τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν εξερράγη ένα παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο σε μια αγορά στη συνοικία Σαντρ Σίτι, όπου κατοικούν στην πλειονότητα σιίτες, βόρεια της Βαγδάτης.

Η έκρηξη σημειώθηκε γύρω στις 18:30 ώρα Ελλάδας και προκάλεσε επίσης τον τραυματισμό 25 ανθρώπων.  ..in.gr

ΠΡΕΖΑ TV

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου